Bjørndal Kalkgrav

Bjørndal Kalkgrav

7790 Thyholm

Foto: Destination Limfjorden

Bjørndal 44

Bjørndal Kalkgrav ligger ca. 1 km nord for Uglev på Thyholm og er lokaliseret på toppen af Uglev Salthorsten med en terrænhøjde på 30 m. Kalkoverfladen ligger under et tyndt morænedække.

Ved Bjørndal Kalkgrav er en info- og rasteplads, hvor turister og lokalbefolkningen kan slå sig ned med deres kaffe og nyde den storslåede udsigt fra det 8 m høje udsigtstårn. I informationsskabet kan man læse om tidligere tiders kalkbrydning på stedet og læplantningens historie – en formidling, der tilgodeser videreformidling af kulturarven og giver indtryk af dagligdags arbejde før og nu.

Det højtliggende kalk danner et hvælvet landskab, der sammen med det lavtliggende kalk ved kystklinten Odby Klint tydeligt demonstrerer virkningen af en opskudt saltstruktur. Trods flere gletsjeroverskridninger med deraf følgende erosion, hæver den centrale del sig små 30 meter over den synlige kalk i yderområdet ved Odby Klint.

Der har egentlig været fire kalkbrud i området, men dette er det sidste, der har været i drift med brydning af kalk til kalkbrænding (bygningskalk) frem til 1942 og jordbrugskalk til 1957. Der er kendskab til, at der har været brudt kalk på stedet siden begyndelsen af 1700-tallet, hvor bønderne kalkede udmarkerne, der ellers ikke blev gødet. Med landboreformerne blev brydning af jordbrugskalk stærk øget.   

Den store mængde flint, der var til overs ved kalkbrydningen, blev af lokalbefolkningen i vid udstrækning anvendt som sylsten (sokkel) ved gårdbyggerier, som underlag i møddinger og som diger omkring marker og haver.

Hoteller i nærheden af Bjørndal Kalkgrav

 • Tambohus Kro & Badehotel

  3,69 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Grand Hotel Struer

  15,49 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Thinggaard

  15,62 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Hotel Nørre Vinkel

  16,51 km

  Lemvig kaldes med rette ”Vestjyllands smilehul”, og lige her ved Limfjorden og ikke langt fra Vesterhavet og Klosterheden Plantage ligger den gamle storgård Nørre Vinkel fra 1841. I dag rummer bygningerne et charmerende hotel, der byder på gode oplevelser i bakkers og bølgers land. Nabo til Lemvig Golfbane.

  Læs mere : Hotel Nørre Vinkel
 • Sallingsund Færgekro

  23,11 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Hotel Pinenhus

  23,43 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  30,45 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Hotel Thisted

  37,55 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Hvalpsund Færgekro

  40,98 km

  Ved Limfjorden ligger Hvalpsund Færgekro. Kroen er kendt for sit gode køkken, og drives i dag af kromanden Peder Pedersen, der er femte generation på stedet. Her er mulighed for at opdage sæler i et af landets bedste sælområder, og du når Fårup Sommerland indenfor en god time i bil.

  Læs mere : Hvalpsund Færgekro
 • Palads Hotel Viborg

  56,71 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg