Brædstrup Kirke

Foto: Brædstrup Kirke

Brædstrup Kirke skib

Foto: Brædstrup Kirke

Brædstrup Kirke, Klokke, døbefond og gravplads

En af regionens yngste kirker

Kirkerne er de ældste velholdte bygninger vi har i Danmark. Siden 11-1200-tallet har de fleste danske landsbykirker stået som den eneste menneskeskabte konstant i et ellers markant foranderligt samfund. Men i Brædstrup er billedet et andet. Og hvorfor så egentlig det?

Ved landsbyen Ring i udkanten af det nuværende Brædstrup blev en romansk kirke opført omkring år 1200. Kirken var i middelalderen ejet af den katolske kirke, men blev inddraget af kongen i forbindelse med reformationen i 1536. I 1720 overtog Anne Mikkelsdatter fra den lokale herregård Mattrup kirken. Den var ejet af Mattrup Gods frem til 1903, hvor den overgik til selveje. Det var under Mattrups ejerskab i 1800-tallet, at man vurderede, at kirken var blevet for lille til sognets brugere. Derfor besluttede man sig for at bygge en ny større kirke samme sted, som blev indviet i 1870.

Med industrialiseringen kom jernbanen til Bakkelandet, og byen Brædstrup opstod hurtigt omkring stationen. Man besluttede at skrotte Ring Kirke og bygge en ny på en bakketop i Brædstrup, som igen skulle være større end forgængeren. Denne åbnede i 1941 – kun 70 år efter den seneste kirke åbnede.

Området fra Søhøjlandet og sydover mod Nørre Snede og Tørring var i 1800-tallet præget af grundtvigske tanker. En tendens i tiden var her, at man lod folket yde indflydelse over kirken, og her var det ikke uhørt, at man lod kirker rive ned for at opføre nye i egen ånd (f.eks. Uldum Kirke). Det var med andre ord demokratiske og liberale tanker om borgerindflydelse samt befolkningstilvækst, der ledtetil udskiftningen af kirken. Længere mod øst (Horsens, Odder, Juelsminde) gjordes i højere grad en indsats for at bevare og beskytte de eksisterende kirker som et helligt og ukrænkeligt rum.

 

Den nye kirke

Brædstrup Kirke blev opført af den anerkendte horsensianske arkitekt Viggo Norn. Den ret store og markante kirke er bygget af røde mursten, helt uden hvidkalket murværk. Den er dog ret tro mod middelalderkirkens idealer, og består ganske traditionelt af kor, skib, tårn og våbenhus. Det høje spir på tårnet har tydelig inspiration fra spiret på Aarhus Domkirke, som blev opført et par år før.

Det 7,5 meter høje og lyse kirkerum er naturligt præget af indretningen fra 1940-41. Blikket søger hurtigt mod det imponerende kalkmaleri lavet af Joh. Vilh. Andersen i 1953.

Kirken har inventar, som stammer fra den oprindelige kirke. Den romanske døbefont er formentlig bygget til opførslen af den oprindelige kirke omkring 1200. Granitfonten er af den såkaldte ”Horsens-type” med udskåret udsmykning af løver. Klokken er fra 1758. Også alterkande, alterkalk, oblatæske og en interessant messehagel med monogrammer for Mattrups daværende ejere er fra den tid.

 

Når du alligevel er i Brædstrup

Brædstrup er en hyggelig handelsby midt i Bakkelandet, som er omgivet af spændende natur. Her kan du besøge spændende specialbutikker og lækre spisesteder, og så er du ganske tæt på nogle af Danmarks mest populære naturudflugtsmål. Du kan få inspiration til din tur til Brædstrup på denne side.

 

Andre historiske oplevelser

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde

 

Hoteller i nærheden af Brædstrup Kirke

  • Jørgensens Hotel

    18,95 km

    Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

    Læs mere : Jørgensens Hotel
  • Hotel Skanderborghus

    21,02 km

    Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

    Læs mere : Hotel Skanderborghus
  • Nørre Vissing Kro

    23,04 km

    Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

    Læs mere : Nørre Vissing Kro
  • Hotel Dania Silkeborg

    24,31 km

    Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

    Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
  • Låsby Kro

    24,61 km

    I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

    Læs mere : Låsby Kro
  • Hotel Hedegaarden

    27,26 km

    Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

    Læs mere : Hotel Hedegaarden
  • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

    29,33 km

    Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
  • Hotel Vejlefjord

    32,92 km

    Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

    Læs mere : Hotel Vejlefjord
  • Kongensbro Kro

    36,98 km

    Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

    Læs mere : Kongensbro Kro
  • Montra Hotel Sabro Kro

    37,23 km

    Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

    Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro