Hærvejen, en historisk rute gennem Jylland

Foto: Jesper Maagaard

Vandring på Hærvejen ved Viborg

Foto: Jesper Maagaard

Hærvejen ved Hald Sø

Foto: Mymind

Vandretur ved Hald Sø

Kom tæt på historien 

Hærvejen har gennem tiden haft mange navne: Pilgrimsvejen, Oksevejen, Sakservejen, Gammel Viborgvej, Studevejen og Adelvejen.

I forhistorisk tid var Hærvejen en af hovedfærdselsårerne i Jylland, som især pilgrimme, studehandlere og soldater benyttede flittigt. Derfor går Hærvejen også under navne som Oksevejen, Studevejen, Adelvejen og Pilgrimvejen. Hærvejen var flere steder opdelt i en nord- og sydgående retning og det var en fordel, da men dermed undgik trafikpropper.

Derudover har vejens placering på den jyske højderyg haft stor betydning, da de rejsende på den måde slap for at passere for mange vandløb. I løbet af 1800-tallet forsvandt meget af trafikken på hærvejen, da der kom mere moderne transportmetoder til, som jernbaner og hovedveje.

Hærvejen i dag

I dag er Hærvejen en rekreativ rute for jer, der vil vandre eller cykle i historiske spor og samtidig opleve det bedste af den jyske natur. I kan naturligvis dele ruten op i mindre bidder alt efter, hvor langt I ønsker at gå, og langs Hærvejen finder I flere muligheder for at nyde en pause for eksempel på Hotel Egeskoven, hvor I kan få et godt måltid eller noget køligt at drikke, eller I kan ligge vejen forbi Ishuset i Dollerup Bakker, når I vil køles af.

Langs Hærvejen er der også etableret flere overnatningsmuligheder i gamle kroer og på nedlagte landbrug, så i perioden 1. juni til 1. september har I mulighed for at sove under ydmyge forhold og i fællesrum, akkurat som de rejsende gjorde det i middelalderen. 

Se folder om overnatning på herberg langs Hærvejen.

Besøg også www.haervej.dk og find nyttige informationer, og planlæg din tur ved hjælp af online kortmateriale og etapebeskrivelser.

Se, hvad andre deler på Instagram

#hærvejen #haervejen #visitaarhusregion

Hoteller i nærheden af Hærvejen, en historisk rute gennem Jylland

 • Palads Hotel Viborg

  0,72 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Kongensbro Kro

  23,69 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  30,84 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Purhus Kro

  31,76 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • St. Binderup Kro

  33,8 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  34,29 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Randers

  39,6 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Låsby Kro

  41,32 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

  43,14 km

  Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  43,21 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel