Hestegraven jordfaldshul

Foto: Line Gejl Frederiksen

Hestegraven, foto af Line Gejl Frederiksen, web

Foto: Destination Himmerland

Rold Skov, Jordfaldshul, Hestegraven, web (6)

Jordfaldshullet Hestegraven finder du lidt syd for Lille Økssø og øst for den gamle landevej "Røvernes vej", tæt på Restaurant Røverstuen

Historierne om Hestegravens opståelse

Jordfaldshuller opstår normalt ved at regnvand blandet med humussyre, siver ned gennem sprækkerne i kalken og opløser kalken i undergrunden. 

Der er flere steder i Rold Skov, hvor der er højtliggende kalk. Dermed er der mange jordfaldshuller, der opstår, når vandet siver ned og danner et hulrum, der med tiden vokser sig større. På et tidspunkt kan jorden ikke holde mere, "loftet" i hulrummet falder ned og et jordfaldshul er en realitet. 

Ligesom jordfaldshullet Røverstuen, sås der dog tvivl om hvordan Hestegraven er opstået, da kalken her også ligger ca. 50 meter dybt nede i jorden. Derfor er teorien at begge disse jordfaldshuller nærmere kan betegnes som indsynkninger over en forkastning - dette er der dog ikke belæg for. 

Rold Skov er et naturområde, der den dag i dag stadig skaber undring. Selve geologien i skovområdet rummer mange uafklarede spørgsmål. 

Sagn og myter

Der er flere sagn, der kaster lys over hvordan Hestegraven blev dannet. Det fortælles, at et brudepar engang kom kørende her ved midnatstid, og lige pludselig brast jorden, og de nygifte forsvandt sporløst med både hest og vogn. Fortællingen kendes andre steder fra og er et såkaldt vandresagn.

Måske mere troværdig er beretningen om, at man brugte Hestegraven til at skjule heste for tyskerne, da de kom til egnen under krigen i 1864, og at stedet siden hen blev kaldt "Hestegraven". 

Hestegraven har sin helt egen stemning. Overfladevand fra den nærliggende mose Lille Økssø finder ad gamle grøfter frem til Hestegraven, hvor det forsvinder sporløst i dybet. Går man ned i graven, kan man på en kort strækning se den lille vandstrøm, der forsvinder i en sprække med en hul lyd som en vandstråle, der falder ned i en brønd. Men træd varsomt – det er på eget ansvar!

Find Hestegraven på Rold Skov kortet punkt nr. 4 syd for Lille Økssø.

Parkering

Vil I opleve Hestegraven Jordfaldshul, kan I med fordel parkere ved Mosskov Pavillonen tæt på Store Økssø og gå en tur i området, med kurs sydpå mod Hesselholt Skov.

Teksten er skrevet efter fakta fra Naturstyrelsen Himmerlands hjemmeside.  

 

 

Hoteller i nærheden af Hestegraven jordfaldshul

 • Hotel Amerika

  17,72 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • St. Binderup Kro

  21,06 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Purhus Kro

  27,74 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Kompas Hotel Aalborg

  28,58 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Hotel Randers

  38,47 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Palads Hotel Viborg

  47,5 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Kongensbro Kro

  56,4 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Hotel Pinenhus

  61,93 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  62,96 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  65,2 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro