Hirtshals Fyr

Gå i historiens spor

Historien

Hirtshals Fyr på toppen af Stenbjerg er byens smukke varetegn. Fyret blev indviet i 1863 og er bygget i Kong Frederiks den VII's tid. Kongens monogram pryder tårnet lige over indgangsdøren. Hirtshals Fyr er 35 meter og har en fokushøjde på 57 meter. Det vil sige, at toppen er 57 meter over havets overflade. Grunden, tårnet er bygget på, ligger 22 meter over havet. Tag de 144 trin op og nyd den fantastiske udsigt over Skagerak og Vendsyssel.

Lyset kan ses 25 sømil fra land

Lampen i toppen er på 1500 watt, og af den første linse forstærkes lyset til 100.000 lys. Af de yderste linser - det er dem, der roterer, bliver det forstærket til 1 1/4 millioner lys. I klart vejr kan det stærke lys ses helt op til 25 sømil fra land. 

Seks timer om at pudse linserne

Linserne er håndslebne, og det tager godt seks timer at pudse dem. Hvis pæren i toppen går ud, sidder der en ekstra, der omgående tænder automatisk.

Den ondsindede Ånd

Fyrets første fyrmand fik en kort karriere. Blot 19 dage efter indvielsen hængte han sig fra fyrets top. De lokale gav Gruelige Peter skylden, og troede at han ville have fyret slukket. Ifølge de lokale var Gruelige Peter en slags menneskelig rovfugl, som boede på Stenbjerg og levede af strandhugst, til stor irritation for områdets fiskere.

Kaffestuen

Den hyggelige kaffestue med hjemmebagt kage er åbent i forbindelse med kunstudstillingerne.

Opdateret af:
Hirtshals Turistbureau/Feriehusudlejning info@visithirtshals.dk
Hirtshals Turistbureau/Feriehusudlejning

Andre attraktioner

I området