Hjarnø Kirke

Hjarnø Kirke

Østre Kirkevej 2k

7130 Juelsminde

Telefon: +45 75 68 32 14

Foto: Melissa Villumsen

Kirken på Hjarnø i solskin

Foto: Chaline Engelhardt

Kirke skibet i Hjarnø kirke er et vikingeskib

Foto: Chaline Engelhardt

Familie kigger på alteret i Hjarnø kirke

Danmarks næstmindste kirke

Hvor stor en kirke har man egentlig brug for på en ø med lidt over 100 beboere? Ganske som mange andre danske ø-kirker, skiller Hjarnø Kirke sig ud fra kirkerne på fastlandet. Kirken er både nyere og mindre end de østjyske landsbykirker, hvilket er et godt billede på ø-livet, hvor storhed ikke er menneskeskabt, men findes i naturen omkring os.

Kirken er svær at datere, men er formentlig fra starten af 1400-tallet ligesom kirken på naboøen Alrø. At de to kirker er fra denne periode, skyldes formentlig, at den danske stat i denne periode fik gjort kysterne mere sikre mod sørøvere. Før dette gjorde sørøverne området svært beboeligt. 

Den dag i dag er Hjarnø stadig sit eget sogn – og dermed et af landets mindste. Selvom øen kun ligger fem minutters sejlads fra fastlandet, er der stadig en stærk selvstændig karakter på Hjarnø.

 

Om kirken

Hjarnø Kirke ligger få meter fra kysten, og er omgivet af en lille kirkegård. Den lille kirke er fattig på kirkeskatte, pomp og pragt, men rig på charme og unik stedsidentitet. Både kor, skib og våbenhus er i gotisk stil, og typisk for den tid, hvor kirken blev bygget. Dog blev kirken i 1800-tallet ramt af en brand, der medførte en større, nødvendig ombygning. En stor del af kirken interiør er fra denne tid. Det ældste i kirken er døbefonten i granit, som stammer fra 1100-tallet. Det er uvist, hvor døbefonten stammer fra, men det kunne antyde, at der har været en kirke på øen allerede dengang.

Ganske unikt hænger der i kirkens skib et vikingeskib som reference til de mange fund fra vikingetiden, som er blevet gjort på øen. Et par hundrede meter fra kirken kan du f.eks. se vikingeskibssætningerne Kalvestenene.

 

Vil du besøge Hjarnø Kirke?

Hjarnø Kirke er åben for offentligheden i dagtimerne, men kan være i brug til gudstjenester. Du er velkommen til at kigge ind i kirken, når du besøger øen. Når du står af færgen på Hjarnø, kan du se kirken på din højre hånd.  Bare gå op for enden af vejen og drej til højre – så kommer du lige til kirken.

Hvis du vil høre om kirken fra en lokal, kan vi anbefale en traktortur fra Hjarnø Traktorture, hvor I gør et stop ved kirken undervejs.

I forbindelse med Hjarnø Kirke ligger i øvrigt en teltplads, hvor du er velkommen til at overnatte.

 

Om Hjarnø

Hjarnø ligger i Horsens Fjord kun fem minutters sejlads fra Snaptun på sydsiden af fjorden. Hjarnøfærgen går mere end 30 gange om dagen, og øen er ikke større end at du let kan gå rundt om øen. Det er derfor en oplagt destination for dagsturen. I sommerperioden sejler en cykelfærge til og fra naboøen Alrø.

På denne side kan du finde inspiration til oplevelser, overnatning m.m. på Hjarnø.

Hoteller i nærheden af Hjarnø Kirke

 • Jørgensens Hotel

  14,55 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  24,27 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Vejleford

  24,66 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejleford
 • Hotel Hedegaarden

  33,06 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Fuglsangcentret

  34,58 km

  Nærvær, varme, personlig atmosfære, gæstfrihed og gastronomi i særklasse beskriver Hotel Fuglsangcentrer i Fredericia. Tæt på Lillebælt og Trekantsområdets mange seværdigheder, lige op til skoven - og midt i en stor park med sansehave. Slap af og nyd de grønne omgivelser og den indendørs swimmingpool med sauna.

  Læs mere : Hotel Fuglsangcentret
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  34,63 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  35,9 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  36,19 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Oasia Aarhus

  37,37 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Låsby Kro

  40,47 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro