Horsens Hospitalskirke

Horsens Hospitalskirke

Hospitalsgade 10

8700 Horsens

Telefon: +45 75 61 16 00

Foto: Hospitalskirken

Facaden på Hospitalskirken i Horsens

Foto: Hospitalskirken

Altertavlen i Hospitalskirken i Horsens

Foto: Hospitalskirken

Kirkerummet i Hospitalskirken i Horsens

Interessant historisk bygning i midtbyen

Som sidegade til Horsens’ gågade Søndergade ligger den smukke, gamle, brostensbelagte Hospitalsgade. Som navnet antyder, har gaden historisk været hjemsted for byens hospital, og bygningen står stadig som et levende bevis for denne tid.

I middelalderen var et hospital et sted, hvor man tog imod krøblinge, gamle og syge, som ikke kunne passes af egen familie. Sådanne hospitaler fandtes i enhver købstad. Hospitalet i Horsens startede som en såkaldt Skt. Jørgensgård, hvis opgave var at behandle meget smitsomme sygdomme – i særdeleshed spedalskhed. I 1552 beordrede Kong Christian d. 3. Skt. Jørgensgård nedlagt, og den blev lagt sammen med Aarhus Hospital. Det viste sig dog at være en fejl, og allerede i 1560 blev Horsens Hospital opført på samme sted med kirken som en integreret del af hospitalet. Her kunne ældre personer få ophold og leve under trygge vilkår. Hospitalet er for længst lukket, men bygningen fungerer den dag i dag stadig som ældreboliger.

 

Om bygningen

Hospitalskirken skiller sig i høj grad ud fra den klassiske danske landsbykirke. Den er nemlig integreret som en fløj i en fornem bygning. Når du står på Hospitalsgade og kigger på bygningen, er det tydeligt, hvor kirken befinder sig. Midt på bygningen, under et gamle hospitalsur og klokke, er en portal som indgangsparti. Indgangspartiet opdeler bygningen i en højre og venstre del. På vinduernes form kan det tydeligt ses, at venstre side er kirken.

Selvom hospitalet fra 1560 er blandt Horsens’ ældste bygninger, er kirken dog væsentligt nyere end de mange danske landsbykirker, som typisk blev opført i perioden 1150-1250.

Selve kirkerummet er ganske lille (6x12 meter). Indretningen af kirken er primært fra 1869 med et karakterfuldt præg af nygotik. Dog er der enkelte stykker i kirken, som antages at være ældre. Blandt andet mener man, at kirkens romanske klokke er fra år 1200, og der er grund til at tro, at klokken er erhvervet fra en af byens katolske kirker ved hospitalets stiftelse i 1560. Klokken har ingen inskriptioner, men faconen tyder på, at den kunne stamme fra 1200-tallet. Den er anbragt i et særligt fundament på loftet over Hospitalskirken. Der er installeret automatisk ringning, så både lugen i baggrunden, selve ringningen og bedeslags kneblen kan styres fra kirken.

Kirkens altertavle er fra 1869, men man har beholdt og genbrugt værdifulde skulpturer fra den oprindelige tavle.

I gården vest for kirkelængen er her anlagt en gård bestående af brolægning og bede med roser og lavendler. I gården finder du en skulptur af bronze kaldet Mor og Barn udført af billedhuggeren Gottfred Eickhoff i 1968.

 

Kirken er lukket

Efter næsten 500 års funktion som aktiv kirke lukkede Horsens Hospitalskirke med udgangen af 2021. Det er derfor ikke muligt at besøge kirken, men det er stadig muligt at se den gamle bygning udefra, som fremstår smukt i den lille, idylliske gade.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.  

Hoteller i nærheden af Horsens Hospitalskirke

 • Jørgensens Hotel

  0,16 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  19,04 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Vejleford

  20,42 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejleford
 • Hotel Hedegaarden

  23,04 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  25,99 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  29,19 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  32,38 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Låsby Kro

  32,9 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Fuglsangcentret

  32,97 km

  Nærvær, varme, personlig atmosfære, gæstfrihed og gastronomi i særklasse beskriver Hotel Fuglsangcentrer i Fredericia. Tæt på Lillebælt og Trekantsområdets mange seværdigheder, lige op til skoven - og midt i en stor park med sansehave. Slap af og nyd de grønne omgivelser og den indendørs swimmingpool med sauna.

  Læs mere : Hotel Fuglsangcentret
 • Gl. Skovridergaard - SDH Partner Hotel

  37,5 km

  Gl. Skovridergaard er idyllisk placeret i det smukke sødistrikt i Jylland, og det er kun 1,5 km fra det centrale Silkeborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Gl. Skovridergaard - SDH Partner Hotel