Hvalen i Hobro og Mariager Fjord

Hvalen i Hobro og Mariager Fjord

9500 Hobro

Foto: Destination Himmerland

whally hobrohvalen

Foto: Destination Himmerland

Hvalen obduceres2

Foto: Destination Himmerland

Hobro Hvalen på land1

Hobro hvalen kom til Mariager Fjord

Tirsdag 27. november kom en uventet turist til byen. En sejhval, som det viste sig at være, svømmede om formiddagen rundt i den indre del af Mariager Fjord og det særprægede syn kom bag på mange.

Der gik dog ikke længe før hvalen kom lidt på afveje. Ved middagstid gik der meldinger om, at hvalen var kommet lidt for tæt på land – og det viste sig at den var strandet ved… ja, faktisk ved Nedre Strandvej.

Naturstyrelsen kom hurtigt til stedet - ligesom mange lokale borgere, der alle skulle have et glimt af det sjældne syn. Hvor tit ser man lige en hval i danske farvande? Og så endda i en fjord? Og kunne den reddes?

 

”Hvalen skal redes”

Beredskabsplanen for havpattedyr siger, at sådanne dyr ikke skal hjælpes. De søger for det meste mod lavere vande for at dø, og erfaringen viser, at selvom man får dem fri, så vil de på et senere tidspunkt igen strande et sted.

En vurdering fra en lokal vildtkonsulent fra Naturstyrelsen var da også, at hvalen måtte være syg, og derfor ville man ikke bruge kræfter på at få hvalen ud igen, idet man både kunne skade og stresse den. Naturen måtte gå sin gang.

Dette ville flere Hobro-borgere dog ikke finde sig i, og en modig kvinde tog sagen i egen hånd. Kun iført badedragt hoppede hun på en kold novemberdag ned til den tonstunge hval og begyndte at skubbe den fri. Dumdristigt, ville nogle mene, men det skulle vise sig at være en heltemodig indsats og umagen værd. To mænd gjorde hende selskab i den kolde fjord og med hjælp fra flere på land, der hjalp til med at flytte en stor båd, som hvalen var kommet lidt i klemme ved, lykkedes det dem at få hvalen fri så den kunne igen svømme frit i Danmarks Smukkeste Fjord.

Først så det ud til, at hvalen svømmede den rigtige vej. Man kunne lige ane nogle ”pust” og vandsprøjt ovre ved Blåkilde-området - ved den sydlige del af fjorden.

Men hvalen havde altså ikke fået nok af Hobro. Kort tid efter redningsaktionen svømmede hvalen nemlig direkte over til det Maritime Kulturcenter og ind i havnebassinet i Hobro igen.

 

Hobro hvalen – et majestætisk besøg

Hvalen forlængede sit ophold i Hobro med hele 10 dage og blev et tilløbsstykke uden lige. Alle dage stimlede folk sammen på havnen for at se det prægtige dyr. Flere gange troede man, at man kunne forudsige, hvor den ville dukke op i vandoverfladen, men den drilske hval fandt hele tiden en ny rute inde i havnen og begejstringen var stor  hver gang hvalen dukkede op i vandoverfladen for at trække luft.

Og til natureksperternes undren, så hvalen hver dag ud til at være frisk og fuld af energi. Den blev ved med at svømme rundt i havnebassinet og viste ingen tegn på sygdom.

 

En sej hval

I flere dage troede man, at hvalen var en vågehval, da disse bl.a. lever af fisk og gerne sild og der her angiveligt skulle være føde nok til hvalen. Takket være en række nærfotos viste sig imidlertid at være en sejhval, hvilket virkelig er en sjældenhed i Danmark. Sidst en sejhval blev set i Danmark var i 1980, hvor en sejhval strandede ved Nordals – og man fristes til at sige, at lokaliteten Als åbenbart tiltrækker sejhvaler.

Den første hval svømmede til øen Als i Sønderjylland og måske havde Hobro-hvalen også denne destination i tankerne. Hobrohvalen valgte i hvert fald at dreje skarpt til højre ude i Kattegat, da den nåede byen Als, ved udmundingen af Mariager Fjord. Om hvalen bare gerne ville til Als eller om den blot passerede Als Odde for at opleve Danmarks Smukkeste Fjord vides ikke. Men et pudsigt sammentræf er det da.  

 

Hvalen på land

2018 hvalen nåede at svømme rundt i Hobro Havn i 10 dage, inden den fredag 7. december blev fundet strandet og død ved Ørnedalsbugten ved Hobro.

To dage senere blev den 8 tons tunge hval så med hjælp fra både dykkere og skibe fragtet ind til Hobro.

Planen var at træskibet Jagten Valkyrien skulle have hvalen på slæb ind til Hobro Havn, hvor en kran så skulle løfte denl op på land. Det hele gik som det skulle og tusindvis af mennesker stimlede atter, for at overvære begivenheden. Skibstømrerhusets tag og trappe var proppet til randen med folk, og langs hele havnekanten stod folk klar til at se det prægtige syn, det er når en hval skal fragtes på land.

Sidst, der var samlet så mange mennesker på havnen, var da Skoleskibet Danmark tidligere på året besøgte Hobro Havn – samt i 2017, da Dronning Margrethe lagde til kaj med Kongeskibet Dannebrog.

Og majestætisk og smukt så det da også ud, da Valkyrien kom sejlende ind ad Mariager Fjord med den berømte hval fastgjort på venstre side af træskibet. Der var en fin og værdig måde at gøre det på, for den hval, som de sidste par uger har betydet en hel del for mange borgere i både Hobro og resten af Danmark. 

Det lykkedes at få hvalen på land, og alle der deltog i aktionen blev takket af de fremmødte borgere med klapsalver og respekt.

Hvalen blev lagt på en presenning ved Hobro Værft og alle der havde lyst, kunne i de efterfølgende dage få lov til at ”tage afsked” med Hobrohvalen og tilmed få den enestående mulighed det var at røre ved en ægte hval inden den tirsdag 11. december skulle obduceres og dissekeres.

 

Det blev en dreng

Tirsdag morgen kl. 10:00 gik flere eksperter i gang med at skære hvalen op foran et publikum, der begejstret kiggede på.

Undervejs fortalte eksperterne om flere af hvalens organer og viste dem frem til de fremmødte, der både bestod af skoleklasser og andre nysgerrige borgere.

Under obduceringen viste det sig, at sejhvalen var af hankøn og at der formentlig er tale om en ret ung hval – en nærmere aldersbestemmelse vil finde sted, når flere af delene bliver undersøgt på Aarhus Universitetshospital.

Hvalen var med sine 7,7 meter langt fra i nærheden af en fuldvoksen sejhval, der normalt er 12-14 meter lang.

Tilmed kan meget tyde på, at hvalen har haft en hjertefejl, og en hjertelæge, der var til stede, kunne konstater, at den havde en forsnævring på en hovedpulsåre. Om dette var dødsårsagen vides ikke endnu. Der skal nu forskes i de mange organer og dele, som eksperterne udskar, og forhåbentlig kan man komme tættere på den præcise dødsårsag, samt blive klogere på sejhvaler i det hele taget.

Skelettet er nu kørt til Statens Naturhistoriske Museum i København, hvor det skal renses og udstilles.

Forhåbentlig kan vi i fremtiden låne skelettet af den afdøde Hobro-hval, så det kan blive udstillet i det område, hvor den valgte at ende sine dage.

Vi håber i hvert fald på at se Hobro-hvalen i Hobro igen.

Hoteller i nærheden af Hvalen i Hobro og Mariager Fjord

 • Hotel Amerika

  2,27 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Purhus Kro

  11,61 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • St. Binderup Kro

  19,8 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Randers

  24,58 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Palads Hotel Viborg

  32,12 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Kongensbro Kro

  38,74 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Kompas Hotel Aalborg

  46,19 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Montra Hotel Sabro Kro

  49,17 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  52,9 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Låsby Kro

  53,61 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro