Jens Bangs Stenhus

Foto: Enjoy Nordjylland

Jens Bangs Stenhus

Foto: Enjoy Nordjylland

Duus Vinkælder i Jens Bangs Stenhus

Bygningen blev opført i 1624 som et modsvar til den daværende borgmester og Jens Bangs halvbror Jørgen Olufsens gård og udgjorde sammen med byens kirketårne Aalborgs skyline. Huset var dermed det første syn, der mødte de tilrejsende, når de kom til byen. Jens Bang boede selv i huset frem til sin død i 1644.

Svaneapoteket havde sin beliggenhed i den imponerende stueetage i Jens Bangs Stenhus i 1666-2014. I løbet af de mange år har apotekerne fyldt det gamle loft med alskens krukker, møbler og udgået medicin. Efter aftale med Aalborg Historiske Museum er det muligt at komme op under taget og opleve Apotekersamlingen.

Storkøbmanden Jens Bang

Jens Bang var en typisk renæssanceskikkelse - storkøbmand, pragtlysten og evnerig - men også stridbar og rethaverisk. Selvom Jens Bang var en stenrig og driftig herre med stor indflydelse i forretningslivet, er hans eftermæle ikke af udelukkende positiv karakter. Efter hans død rygtedes det blandt andet, at han havde myrdet sin krambodsvend.

Jens Bang mistede en betydelig del af sin formue i hans sidste leveår, men døde dog ikke decideret forarmet. Det menes, at Jens Bang efter sin død i 1644 blev begravet i Budolfi Kirke. Ifølge kirkens protokol fra tiden, havde han købt et gravsted til både sin kone og sig selv i kirken, men gravstenen finder man dog intet spor af i dag.

En god historie

Onde tunger hviskede efter Jens Bangs død om, at bygningens mangfoldige, groteske masker og hoveder var karikaturer af hans mange fjender. Skønt Jens Bang var Aalborgs rigeste mand, blev han aldrig medlem af byens styre, hvorfor han sidder på gavlen af sit hus og rækker tunge ad rådhuset.

Dog er denne historie i eftertiden blevet bekræftet som spøgeri, da ansigterne først blev flyttet om på gavlen engang i 1700-tallet. Disse ansigter har dermed kun tjent et kunstfærdigt formål. Denne type sladder var ret hyppigt forekommende dengang, når der var tale om en person af så magtfuld karakter, at man ikke kunne tilsvine hans mæle, mens han levede.

Smykkebutik i det gamle Svaneapotek

Selvom Svaneapoteket ikke længere holder til i Jens Bangs Stenhus, er det stadig muligt at komme ind og se de smukke, gamle lokaler, hvor der i dag ligger en guldsmedebutik. Derfor kan du alle hverdage og lørdage i butikkens åbningstid besøge og gense de fredede lokaler.

Her kan man få fornemmelsen af, hvordan det gamle apotek har set ud med smukt dekorerede reoler, som til dels stadig bærer deres medicinske mærkater. Det originale loft er malet med diverse helbredende urter og blomster, og den gamle disk bliver stadig brugt i dag i guldsmedebutikken Juvelgruppen.

Chr. IV’s Laug og Duus' Vinkjælder

I kælderen af Jens Bangs Stenhus finder du Duus' Vinkjælder. Her kan du nyde en middelalderlig vinkælderstemning og hygge dig med en kold øl. Vinkælderen er tilholdssted for Chr. IV’s Laug. Lauget er mødested for de repræsentanter, som hvert år gæster Aalborg i officiel anledning. Ceremonier eller ej, Duus' Vinkjælder er under alle omstændigheder et besøg værd.

Hoteller i nærheden af Jens Bangs Stenhus

 • Kompas Hotel Aalborg

  0,89 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • St. Binderup Kro

  41,57 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Phønix Hjørring

  45,86 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
 • Hotel Amerika

  46,4 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Lisboa

  54,87 km

  Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

  Læs mere : Hotel Lisboa
 • Purhus Kro

  56,28 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Hotel Jutlandia

  57,01 km

  Velkommen til et fantastisk ophold på Hotel Jutlandia i hjertet af Frederikshavn! Med vores perfekte beliggenhed er du midt i hjertet af Vendsyssel, hvilket giver dig en enestående chance for at udforske de utrolige mange oplevelser, denne del af Danmark har at byde på.

  Tag toget og oplev Skagen's unikke atmosfære og smukke landskaber. Kun 30 minutter væk venter kunst, kultur og de ikoniske Grenen, hvor Kattegat og Skagerrak mødes. Hop ombord på færgen for en dagstur til Læsø - en perle i Kattegat kendt for sin rolige atmosfære, smukke strande og historiske charme. Udforsk de charmerende byer Sæby og Lønstrup, der byder på hyggelige gader, lokale kunstnere og afslappende strande ved henholdsvis Østkysten og Vesterhavet.

  Efter en dag med eventyr, vender du tilbage til komforten på Hotel Jutlandia, hvor vi gør alt for at gøre dit ophold uforglemmeligt.

  Læs mere : Hotel Jutlandia
 • Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel

  57,19 km

  Herman Bang er et hotel beliggende i centrum af Frederikshavn, hvor du kan nyde en afslappende atmosfære. Hotellet tilbyder bekvem og billig parkering samt faciliteter som et spa- og wellnesscenter samt en restaurant. Dette gør Herman Bang til det ideelle valg for dit næste ophold i Frederikshavn. Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel
 • Hotel Randers

  65,91 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Aalbæk Badehotel

  67,57 km

  I feriebyen Ålbæk tæt ved Skagen ligger Aalbæk Badehotel. Det hyggelige og velholdte badehotel er et smukt udtryk for moderne opholdsstandarder og har 59 flotte værelser. Freden og roen er intakt i den lille by med havn og strand i gåafstand fra badehotellet. Charmerende på alle årstider.

  Læs mere : Aalbæk Badehotel