Jyske Ås

Foto: Mette Johnsen

Kornmark Langs Jyske Ås

Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Udsigt over Dronninglund Storskov

Foto: Brønderslev Erhverv & Turisme

Slettingen i Jyske Ås

Den vendsysselske højderyg

Jyske Ås er en kuperet højderyg dannet af gletsjere under sidste istid. Den strækker sig over 38 km ned gennem Vendsyssel og har en bredde på mere end to kilometer. 39 af åsens bakketoppe er højere end 100 m over havet, og Knøsen er med sine 136 m det højeste punkt i hele Nordjylland.

Egnen omkring Jyske Ås byder på dejligt landskab og enestående natur. Her kan du opleve frodige marker, store skovområder, moser og vidtstrakte hedearealer.

Jyske Ås er ikke, trods dets navn, en ås. Den blev skabt ved sidste istid. Hele terrænet omkring Dronninglund er stærkt kuperet. Spændende langdysser og gravhøje ligger spredt i området.

Området har flere forskellige, spændende vandrestier og cykelruter. I det unikke terræn vil du opleve et rigt dyreliv og en smuk natur, mens du fornemmer den Jyske Ås under fodsålerne.

Levn fra Istiden

For over 15.000 år siden kom en mægtig isbræ glidende fra Rusland. Isen banede sig vej over Østersøens bund, kravlede op over Skåne og Hallands klippeformationer, hvor den brækkede store stykker af det faste grundfjeld. Herefter dykkede den ned i Kattegat, hvor den skubbede store mængder af sten, grus, sand og ler med sig.

I det område, som nu er Østvendsyssel, stoppede bræen. I kolde perioder gled den lidt frem, og i varme trak den sig tilbage, indtil en uafbrudt varmeperiode fik isen til at forsvinde i store smeltevandsfloder. Afsmeltningen sluttede for cirka 12.000 år siden, og tilbage lå det materiale, ismassen havde opslugt på sin vej. Leret blev ført bort af smeltevandet og ses i dag som store skrænter ved Bulbjerg, Lønstrup og Nr. Lyngby. Resten lå sammenrodet i volde i isens glideretning sydøst/nordvest.

Jyske Ås strækker sig fra Dronninglund i syd og ca. 40 km mod nordvest til Østervrå. I skovene på åsen findes nogle af Vendsyssels højeste punkter. Ud over Knøsen i Dronninglund Storskov findes i Allerup Bakker: Storstensbakken, Voldene og Skelbakken, der alle er over 100 meter høje. I Pajhede Skov findes den 112 meter høje Søhedens Bakke.

I den unikke og ganske uberørte natur finder du sjældne blomster og planter som hjertegræs og vilde orkideer. Her lever også et rigt dyreliv, og det er muligt at komme helt tæt på stålorme, skovskader og sjældne frøer.

Åsen er gennemkrydset af afmærkede cykel- og vandrestier, med overnatningsmuligheder på primitive lejrpladser.
I Jyske Ås udspringer tre store åer: Voraa, der løber ud i Kattegat, Uggerby Å, der løber mod nord og udmunder i Vesterhavet samt Ryå, der efter et bugtet forløb ender i Limfjorden lidt vest for Nørresundby.

Besøg Porten til Jyske Ås

Besøg Porten til Jyske Ås tæt ved Klokkerholm og lær mere om natur, geologi og kulturhistorie omkring Jyske Ås.

Porten finder du på Landvadhøj 16, 9320 Hjallerup ved motorvejsafkørsel nr. 15, Jyske Ås på E45 mod Frederikshavn.

Bjergkæden Jyske Ås i Dronninglund Storskov

I Dronninglund Storskov langs Jyske Ås finder du vor lokale bjergkæde, hvor BestigBjerge har registreret hele 6 bjergtoppe med et samlet antal højdemeter på 232. Langs den 6 km lange spændende vandrerute møder du varieret, kuperet og åndeløst smuk natur.

Nysgerrig på mere? Eller skal du opleve Jyske Ås på egen hånd?

Hent folderen over Jyske Ås lige her

Hent folderen over Cykel- og gangsti Jyske Ås lige her

Hoteller i nærheden af Jyske Ås

 • Kompas Hotel Aalborg

  24,71 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Hotel Lisboa

  29,78 km

  Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

  Læs mere : Hotel Lisboa
 • Hotel Phønix Hjørring

  30,51 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
 • Hotel Jutlandia

  31,94 km

  Velkommen til et fantastisk ophold på Hotel Jutlandia i hjertet af Frederikshavn! Med vores perfekte beliggenhed er du midt i hjertet af Vendsyssel, hvilket giver dig en enestående chance for at udforske de utrolige mange oplevelser, denne del af Danmark har at byde på.

  Tag toget og oplev Skagen's unikke atmosfære og smukke landskaber. Kun 30 minutter væk venter kunst, kultur og de ikoniske Grenen, hvor Kattegat og Skagerrak mødes. Hop ombord på færgen for en dagstur til Læsø - en perle i Kattegat kendt for sin rolige atmosfære, smukke strande og historiske charme. Udforsk de charmerende byer Sæby og Lønstrup, der byder på hyggelige gader, lokale kunstnere og afslappende strande ved henholdsvis Østkysten og Vesterhavet.

  Efter en dag med eventyr, vender du tilbage til komforten på Hotel Jutlandia, hvor vi gør alt for at gøre dit ophold uforglemmeligt.

  Læs mere : Hotel Jutlandia
 • Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel

  32,13 km

  Herman Bang er et hotel beliggende i centrum af Frederikshavn, hvor du kan nyde en afslappende atmosfære. Hotellet tilbyder bekvem og billig parkering samt faciliteter som et spa- og wellnesscenter samt en restaurant. Dette gør Herman Bang til det ideelle valg for dit næste ophold i Frederikshavn. Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel
 • Aalbæk Badehotel

  44,27 km

  I feriebyen Ålbæk tæt ved Skagen ligger Aalbæk Badehotel. Det hyggelige og velholdte badehotel er et smukt udtryk for moderne opholdsstandarder og har 59 flotte værelser. Freden og roen er intakt i den lille by med havn og strand i gåafstand fra badehotellet. Charmerende på alle årstider.

  Læs mere : Aalbæk Badehotel
 • St. Binderup Kro

  66,51 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  68,14 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Purhus Kro

  77,04 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Hotel Randers

  84,36 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers