Kunstbygningen i Vrå

Foto: Kunstbygningen Vrå

Kunstbygningen Vrå

Foto: Kunstbygningen Vrå

Kunstbygningen Vrå

Foto: Kunstbygningen Vrå

Kunstbygningen Vrå

Svend Engelund (1908-2007) blev født i Vrå og uddannede sig 1931-35 på Kunstakademiet i København. Livet igennem var han optaget af de nære motiver: Landskabet omkring Vrå, livet i kunstnerhjemmet, opstillingerne i atelieret. Han var også en meget søgt portrætmaler, og i Kunstbygningen i Vrå vises eksempler på alle hans motiver.

Samlingen, der for størstedelens vedkommende er skænket af Svend Engelund selv, tæller værker fra 1929 til 1993, og på tre-fire forskellige ophængninger, som vises hvert år, kastes der lys over de forskellige temaer i hans kunst. Svend Engelund er primært kendt som landskabsmaler, og hans skildringer af Vendsyssels flade landbrugsland hører til klassikerne inden for dansk landskabskunst. Svend Engelund var nok naturalist, og han malede genkendeligt, men frem for at skildre en given lokalitet var han optaget af landskabets karakter og essens. Markveje, grøfter og læhegn danner de linjer, som han komponerede sit motiv over. Selv sagde han, at han var optaget af ”spænding på fladen”, at hans maleri først og fremmest var en omsætning af en tredimensionel omverden til maleriets to-dimensionelle flade.

I sine interiører og figurbilleder skildrede Svend Engelund livet i kunstnerhjemmet, ofte med hustruen Bertha og familiens fire børn som modeller. Barnet optaget af at læse en bog, hustruen, der hjælper et lille barn med at spise, modellen, der poserer i atelieret, alle disse stilfærdige motiver blev skildret med samme interesse for flade, lys og farve som præger landskabsmalerierne.

I 1942 stiftede Svend Engelund sammenslutningen Vrå-udstillingen, der siden har vist sine udstillinger på Vrå Højskole og i Kunstbygningen hvert år i august. Udstillingen tæller en lang række af Danmark mest anerkendte kunstnere, og de årlige udstillingen omfatter oftest op til 35 forskellige kunstnere, der tilsammen repræsenterer alle kunstneriske udtryk.

Under Vrå-udstillingen i august er Engelundsamlingen ikke tilgængelig.

Selvom Svend Engelund spiller en stor rolle i Vrå-udstillingens arbejde, så vises der også året rundt udstillinger med værker af Vrå-udstillingens kunstnere og indbudte gæster. Kunstbygningen ejer en stor samling af Vrå-kunst, og med udgangspunkt i denne samling og de aktuelle medlemmer vises der tre til fire særudstillinger om året.

Hoteller i nærheden af Kunstbygningen i Vrå

 • Hotel Phønix Hjørring

  11,79 km

  Hotel Phønix ligger midt i Hjørring, og det har det gjort lige siden 1887. Hotellets ejere og medarbejdere har som mål at forene historiens stolte traditioner med nutidens krav og ønsker. Og at skabe et hotel, som giver vores dages kvalitetsbevidste kunder den optimale oplevelse.

  Læs mere : Hotel Phønix Hjørring
 • Kompas Hotel Aalborg

  34,52 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Hotel Lisboa

  35,87 km

  Hyggeligt og lyst familiedrevet hotel i den sydlige ende af Frederikshavn tæt ved råvildtet i Dyrehaven og det smukke Bangsbo-område. Masser af muligheder for at holde aktiv ferie, f.eks. fiskeri, ridning, golf og surfing. I restauranten serveres god mad fra det danske køkken.

  Læs mere : Hotel Lisboa
 • Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel

  37,19 km

  Herman Bang er et hotel beliggende i centrum af Frederikshavn, hvor du kan nyde en afslappende atmosfære. Hotellet tilbyder bekvem og billig parkering samt faciliteter som et spa- og wellnesscenter samt en restaurant. Dette gør Herman Bang til det ideelle valg for dit næste ophold i Frederikshavn. Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Herman Bang - SDH Partner Hotel
 • Hotel Jutlandia

  37,2 km

  Velkommen til et fantastisk ophold på Hotel Jutlandia i hjertet af Frederikshavn! Med vores perfekte beliggenhed er du midt i hjertet af Vendsyssel, hvilket giver dig en enestående chance for at udforske de utrolige mange oplevelser, denne del af Danmark har at byde på.

  Tag toget og oplev Skagen's unikke atmosfære og smukke landskaber. Kun 30 minutter væk venter kunst, kultur og de ikoniske Grenen, hvor Kattegat og Skagerrak mødes. Hop ombord på færgen for en dagstur til Læsø - en perle i Kattegat kendt for sin rolige atmosfære, smukke strande og historiske charme. Udforsk de charmerende byer Sæby og Lønstrup, der byder på hyggelige gader, lokale kunstnere og afslappende strande ved henholdsvis Østkysten og Vesterhavet.

  Efter en dag med eventyr, vender du tilbage til komforten på Hotel Jutlandia, hvor vi gør alt for at gøre dit ophold uforglemmeligt.

  Læs mere : Hotel Jutlandia
 • Aalbæk Badehotel

  38,98 km

  I feriebyen Ålbæk tæt ved Skagen ligger Aalbæk Badehotel. Det hyggelige og velholdte badehotel er et smukt udtryk for moderne opholdsstandarder og har 59 flotte værelser. Freden og roen er intakt i den lille by med havn og strand i gåafstand fra badehotellet. Charmerende på alle årstider.

  Læs mere : Aalbæk Badehotel
 • St. Binderup Kro

  72,8 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  80,64 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Thisted

  87,71 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Purhus Kro

  90,58 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro