Lysabild Kirke

Foto: VisitSønderborg

Lysabild Kirke

Den nuværende Skt. Michaels Kirke er bygget sidst i 1100-tallet, som erstatning for en tidligere trækirke og menes at være den første stenkirke bygget på øen Als.

Ifølge en ældgammel sognekrønnike, skulle en herremand have givet sit hus til kirken, som sonning for et drab på en anden adelsmand og det kan forklare, hvorfor der frem til planeringen i 1842 fandtes volde og en voldgrav rundt om kirken.

I Helmold´s krønnike nævnes, at der omkring 1165-75 skal have være et blodunder i en kirke på øen Als, hvor vinen blev forvandlet til blod og brødet til kød under nadveren, men da der ikke nævnes noget sogn kan det desværre ikke hæftes til Lysabild.

Faktum er dog, at kirken bliver udviddet i 1400-tallet med et helligblodskapel og at folk valfarter til kirken for at tilbede det hellige blod. Sammen med folkevandringen opstår der også et helligblodsmarked, der giver så megen afkast at man kan opføre et kirketårn. Med tiden opstår der dog så megen horeri og druk at man i 1625, fremfor at stoppe markedet, beslutter at flytte det til Nordborg - så hertugen kan få glæde af indtægten... 

Der findes få kalkmalerier, hvoraf de fleste befinder sig i helligblodskapellets hvælving og blandt andet viser to engle der opfanger blodet fra Jesus på korset i hver deres kalk.

Gammel døbefont af Gotlandsk kalksten. Altertavle fra 1780'erne. Korbuekrucifix fra 1450'erne. Historiske gravminder på kirkegården fra 1864 samt sten over 66 faldne i 1. Verdenskrig (1914-18).

Kirken er åben i de nævnte tidsrum, såfremt der er ansatte til at åbne.

Hoteller i nærheden af Lysabild Kirke

 • Hotel 6400

  12,27 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  13,93 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  26,48 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Benniksgaard Hotel

  29,21 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Kokkene tilbereder aftenens menu med udgangspunkt i gamle traditioner, men tilpasset nutidens smagsløg.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Brobyværk Kro

  39,72 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Bov Kro

  41,45 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Røde-Kro

  46,65 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Røde-Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  58,59 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  59,77 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  60,21 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference