Martinegården på Enebærodde

Foto: VisitNordfyn

Martinegården ved vejen

Foto: VisitNordfyn

Martinegården og buske

Martinegården er en stråtækt firelænget gård, der ligger midt på Enebærodde.

Martinegårdens historie

Gården blev opført af godsejerne på Hofmansgave Gods, der ejede Enebærodde. Godsejer Niels Hofman-Bang (1776-1855) var ivrig botaniker og havde en stor interesse for landbrug og landbrugsudvikling. Han ville derfor prøve at få noget ud af den forblæste og øde odde. Han forsøgte at anlægge en kirsebærlund med navnet Charlottenlund, opkaldt efter sin hustru Charlotte. Kirsebærtræerne kunne dog ikke overleve, så det blev til en bøgelund i stedet for. 

I 1851 blev Martinegården opført i sin nuværende form. Martinegården er opkaldt efter Niels Hofman-Bangs søn og arving Niels Erik Hofman-Bangs hustru Martine - hun var for øvrigt sin svigermor Charlottes yngre kusine. Gården skulle først bruges til kvægdrift, og en forvalter blev indsat på posten. Siden hen blev kvægdriften opgivet, og i stedet blev der fåreavl på Martinegården.

I 1871 hed forpagteren på Martinegården Jørgen Knudsen, og det år blev han far til Martin Knudsen, som voksede op som fårevogter men var så dygtig i skolen, at han fik lov til at studere videre og endte som berømt og anerkendt oceanograf og fysiker med ekspertise i kvantemekanik.

Martinegården og den lille Martin havde nær ikke overlevet stormfloden 13. november 1872, da havet strømmede ind over odden, og skumsprøjt fra havet skyllede ned over vinduerne - men heldigvis trak havet sig tilbage på det rette tidspunkt.

Martinegården under 2. Verdenskrig

Under 2. Verdenskrig blev Martinegården benyttet af frihedskæmperne. Tæt på var der en plads, hvor engelske fly uset kunne nedkaste sprængstoffer til firhedskæmperne. Det blev hentet her og kørt videre til Odense og andre steder.

Martinegården i dag

Martinegården er stadig ejet af godset Hofmansgave og bliver i dag brugt som spejderlejr. Gården kan lejes fra april til november af spejdere, skoler og fiskerforeninger.

Martinegården kan ses udefra.

Hoteller i nærheden af Martinegården på Enebærodde

 • Munkebo Kro

  8,57 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  12,22 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  19,01 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  21,39 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  35,84 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Brobyværk Kro

  37,89 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  51,08 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  51,43 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  52,44 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Jørgensens Hotel

  56,58 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel