Max Henius, Rebild

Max Henius, Rebild

Max Henius Buste, Rebild

9520 Skørping

Foto: RebildPorten

Max Henius buste

Foto: RebildPorten

Max Henius buste i skoven

Max Henius (16.06.1859-15.11.1935) kom selv fra en immigrantfamilie. Hans far var udvandret fra Polen til Aalborg, hvor han opbyggede De Danske Spritfabrikker.

Max Henius var ikke blandt stifterne af Dansk-Amerikansk Selskab, der havde som formål at ”skabe bedre forståelse og inderligere forbindelser mellem vore landsmænd i Danmark og i United States”. Han deltog dog i den stiftende generalforsamling i 1906, og ret hurtigt blev han valgt til præsident for selskabet. Det var Dansk-Amerikansk Selskab, der samlede penge sammen til at opkøbe ”en jysk hedestrækning”, hvor dansk-amerikanere kunne afholde en årlig nationalfest. Som nævnt faldt valget på Rebild Bakker.

I første omgang købte man i 1910 syv jordlodder på tilsammen 130 tønder land.

Den officielle overrækkelse af skødet på Rebild Bakker Nationalpark fandt sted på Marselisborg Slot dagen før den første Rebildfest, der blev afholdt den 5. august 1912.

Kong Christian 10. deltog i festlighederne sammen med ca. 10.000 mennesker i øsende regnvejr.

På denne måde opstod den gode tradition, hvor danskere og udvandrere mødes en gang om året. Rebildfesten har fået ry for at være den største 4. juli fest udenfor Amerika, hvor den amerikanske nationaldag fejres. Da festerne var på deres højdepunkt i slutningen af 1940’erne deltog 50.000 mennesker. Ved Rebildfestens 100 års jubilæum i 2012 var deltagertallet på 5.000.

I dalen i Rebild Bakker lå hans sommerhus som ifølge testamentet blev nedrevet efter hans død. Den første buste af Max Henius blev skabt af kunstneren Carla M. Christiansen i 1937 og står i dalen hvor hans sommerhus engang lå.

Der er siden blevet skabt en ny buste efter den oprindelige, som står ved indgangen til nationalparken Rebild Bakker i Mindelunden.

Kunstneren til denne buste er Dennis Smith som også er kunstneren bag bl.a. ”Familien” ligeledes opstillet i Mindelunden.

Hoteller i nærheden af Max Henius, Rebild

 • St. Binderup Kro

  21,27 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  21,98 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Kompas Hotel Aalborg

  24,59 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Purhus Kro

  32,17 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Hotel Randers

  43,08 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Palads Hotel Viborg

  50,19 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Kongensbro Kro

  60,36 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Hotel Pinenhus

  60,9 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  61,84 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  69,73 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro