Nordskov Enge

Nordskov Enge

Fynshovedvej

5390 Martofte

Foto: VisitKerteminde

Nordskov enge

Foto: VisitKerteminde

Nordskov enge

Foto: VisitKerteminde

Nordskov enge

Landskabets udvikling og landindvinding
Efter sidste istid bestod Hindsholm af mange små øer. Mange af disse øer er i dag blevet forbundet som følge af en landhævning. Nordskov Enge har tidligere været en lavvandet fjord og senere strandeng.

For mere end 200 år siden byggede bønderne i Nordskov et dige mod Storebælt og omdannede engene til ferske græsningsarealer for husdyrene med en artsrig eng-, mose- og overdrevsvegetation.

Pumpelaget
I 1929 blev afvandingen af området forbedret ved anlæg af et pumpelag, der pumpede vandet væk igennem en afløbsledning i diget til Storebælt, hvilket gjorde det muligt at opdyrke engene.

Resterne af pumpestationen, samt de gamle grøfter og læhegnene der adskiller de enkelte jorde, kan stadigvæk ses i området.

Naturgenopretning
I 2005 var pumpeanlægget nedslidt og stod for en udskiftning. I stedet for at renovere anlægget gennemførte det tidligere Fyns Amt og Skov- og Naturstyrelsen, Fyn i samarbejde med de lokale lodsejere et naturgenopretningsprojekt, hvor pumpen blev stoppet, og der blev gravet vandhuller. Herved blev det 26 ha. store område omlagt til våd natur med sjapvand, fugtige enge og tørre overdrev – til gavn for sjældne dyr og planter, der som tidligere nu igen kan registreres i området.

I juni 2007 blev det nye naturområde indviet. Samtidig blev der lukket kreaturer ud på arealet, som skal pleje arealerne i fremtiden.

Græsning
Nordskov Enge bliver i størstedelen af året afgræsset af kreaturer. Afgræsningen sikrer, at naturområdet forbliver lysåbent. Mange af de lavt voksende urter, som knytter sig til ferske enge og overdrev, bliver nemt overskygget og er derfor helt afhængige af, at vegetationen bliver holdt nede.

I Nordskov Enge er det primært kødkvæg af racen Galloway, som står for naturplejen. Galloway er meget hårdfør og kan derfor afgræsse området det meste af året. Kreaturerne, der afgræsser Nordskov Enge, ejes af lokale landmænd.

I de fugtige enge ved Nordskov Enge kan bl.a. ses Lyse-Siv, Knop-Siv, Glanskapslet siv, Blågrøn Star, Lav Ranunkel, Kattehale, Alm. Sumpstrå, Kær-Tidsel og Tigger-Ranunkel. I søerne ses bl.a. Vandranunkel og Vejbred.

Diget
Diget langs med Nordskov Enge beskytter de bagvedliggende naturområder mod saltvandsindtrængning fra Storebælt. På diget og det højtliggende overdrevsparti findes en spændende artsrig flora. Her vokser bl.a. Stor Knopurt, Bakke Nellike, Alm. Sankthansurt, Hulkravet Kodriver, Blåhat, Mark-Krageklo, Mark Tusindgylden, Liden Frøstjerne, Samel, Kugle-Museurt og Hjorterod. Mange af planterne er sjældne i Danmark. På stranden ses bl.a. Strand-Bede og Strandkål.

Strandtudsen
I Nordskov Enge er der gjort meget for at forbedre levevilkårene for strandtudsen, som er en truet art, der tidligere har været i området. De 5 små lavvandede vandhuller, som tørrer ud om sommeren, er gode ynglepladser for tudsen. Meget hurtigt efter etableringen af vandhullerne, indfandt strandtudsen sig og lagde æg der. Vil man se strandtudser i Nordskov Enge, skal man dog afsted om natten, hvor de kravler rundt på engen for at finde føde.

Vadefugle
Med genskabelsen af engene i Nordskov Enge er raste- og ynglemulighederne for en lang række fugle forbedret. Det gælder for bl.a. viben og hjejlen. Generelt set er hele Fyns Hoved en vigtig lokalitet for vadefugle.

Klinter og digesvaler
Ud mod Storebælt er kysten præget af op til flere meter høje kystklinter. Klinterne ændrer sig hele tiden, når materiale fjernes og eroderes væk af bølgepåvirkning fra Storebælt. Derfor står klinterne som lodrette ubevoksede vægge langs kysten.

I klinterne yngler digesvaler i kolonier på op til flere hundrede ynglepar. Svalerne ses ofte flyve rundt tæt ved kreaturerne, hvor de fanger insekter, der tiltrækkes af dyrene.

Hoteller i nærheden af Nordskov Enge

 • Munkebo Kro

  17,02 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  17,41 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  28,82 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Frederik VI's Hotel

  30,9 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  44 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Brobyværk Kro

  47,67 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Vejlefjord

  55,07 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Jørgensens Hotel

  56,64 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  56,67 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  61,92 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference