Opstandelsesruden

Foto: Lyt til Kunsten

Over alteret i Vor Frue Kirke i Nyborg finder du en smukt glasmosaikrude. Kunstværket blev til i 2015 af Maja Lisa Engelhardt

Som bagtæppe til alteret i Nyborg Kirke findes Opstandelsesruden - en monumental glasmosaik skabt af den danske kunstner Maja Lisa Engelhardt i 2015. Et værk, der drager med sin foranderlighed og evne til at aktualisere og spille sammen med sine omgivelser. Værket er tænkt ind i helheden med kirkens øvrige udsmykning. Maja Lisa Engelhardt har ligeledes skabt alterets gyldne livstræskors i 2011, hvilket ligesom glasmosaikken er forbundet med Nyborg Kirkes gotiske korbuekruciks, som stammer tilbage fra slutningen af 1300-tallet. Det hænger i hvælvingen i kirkegangen, og på det ses spirer fra livets træ rundt langs kanten af korset, hvilket symboliserer opstandelseshåbet.

Stil dig nu i midtergangen eller sæt dig på en kirkebænk og brug lidt tid med at begribe værket og omgivelserne.

I Maja Lisa Engelhardts Opstandelsesruden skildres også et træ. Det er ikke en afbildning af et træ i naturalistisk forstand, men snarere træet som symbol på Jesus, der kaldte sig selv for ”det sande vintræ”. Grene rækker ud fra siderne og ind i vinduets lysere dele, men de sorte linjer og deres diagonale forløb henviser også til korsets linjer og bærer i sig mindelser om Jesu lidelseshistorie, død og genopstandelse.

Tidligere var der klart glas i den store rude bag alteret, og et smukt gammelt træ udenfor gav både skønhed for øjnene og skygge for solen. Da det blev fældet forsvandt både den smukke udsigt og kirken blev samtidig meget varm at befinde sig i, når solens stråler skinnede ind.

Maja Lisa Engelhardt fremlagde selv forslaget om at skabe et værk, der kunne løse både de praktiske og æstetiske udfordringer, kirken stod med, og Augustinus Fonden donerede værket til kirken.

Værket er udført i værkstedet hos glarmester Per Hebsgaard i Præstø, og processen var lang og strakte sig over mange måneder. Maja Lisa Engelhardt startede med at påføre undermaling - en grisaille i sorte og grå nuancer, der blev brændt fast på ruden, og herefter blev der lagt et nyt glas ovenpå med iriserende glas, der reflekterer lyset på en helt særlig måde.

Iriserende glas er kendt fra Frankrig, men har ikke tidligere været anvendt i Danmark. Det har den særlige egenskab, at det dæmper modlys, men samtidig bevarer det lyse rum. I dagslys changerer det i forskellige farvetoner, mens det i skumringen antager en blå tone. Ved mørk aften, når der er tændt lys i kirken, fremstår det med et perlemorsagtigt skær, og kaster lampelyset tilbage i alle regnbuens farver.

Opstandelsesruden er altså i høj grad et foranderligt værk. Udtrykket i værket skifter med lyset og årstiderne. I dagslys kan man se det sortmalede grenværk i grisaillen, og det gråmalede lag glas som ligger bag selve glasmosaikken ses klart. Det andet lag med den iriserende glasmosaik har lyse, changerende, meget sarte pastelfarver, som ses mest tydeligt tæt på. Glasset næsten holder på lyset og slører det skarpe dagslys, og i skumringstimen - mellem dag og aften - bliver ruden helt specielt blå.

Når det er mørkt udenfor forsvinder motivets grenværk og glasmosaik-stykkerne fremstår tydelige med et skær af perlemor i et væld af sarte farver, der hvor det elektriske lys rammer. Går man derimod udenfor og oplever mosaikken oplyst af kirkens elektriske lys, har det den omvendte virkning, og her træder grenværket tydeligt frem.

Maja Lisa Engelhardt er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 1980 og har siden 1981 boet i Asger Jorns tidligere hus i Colombes uden for Paris. Engelhardt arbejder hovedsageligt abstrakt med inspiration fra landskaber, naturoplevelser og kristendommen. Troen spiller en stor rolle for Engelhardt, og hun står bag mere end tyve kirkeudsmykninger både herhjemme og i udlandet.

Hoteller i nærheden af Opstandelsesruden

 • Tornøes Hotel

  17,44 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  21,98 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  26,36 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Brobyværk Kro

  34,98 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Frederik VI's Hotel

  36 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  41,46 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  53,04 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  68,88 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  73,53 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  77,1 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord