Rød Hankeskulptur

Foto: Carsten Jensen, Ikast-Brande Kommune

Hankeskulptur,-Bred,-Højris---Fotograf-Carsten-Jensen,-Ikast-Brande-Kommune---1024x576

Da villakvarteret Højrisparken i Ikast skulle anlægges i 1973, fik nogle unge kunstnere til opgave at skabe en skulptur hver til området. Kunstnerne var Bjørn Nørgaard, Poul Gernes, Per Kirkeby, Egon Fischer og Sven Dalsgaard. Til gengæld for skulpturen fik kunstnerne et mindre honorar og en vej i området opkaldt efter sig. Således står der i dag en skulptur af Egon Fischer ved Egon Fischers Vej.

Skulpturen er, trods den lidt sære sammensætning af former, klassisk i sin opbygning. Og den er karakteristisk for Egon Fischers skulpturelle formsprog. Den røde, trapezformede kasse med de store hanke ligner en stor omvendt kasse, der både gør det ud for soklen, men samtidig er den en del af skulpturen. Herpå står den spinkle struktur med de store fjedre og øverst hænger tre metalplader i læderstropper. Således indbygges bevægelse og rytme i skulpturen. Det er også derfor at skulpturen har haft titlen ” Uroligt element på Rød Hankekasse”.

De bemalede metalflader og de runde, amorfe former er kendetegnende for Egon Fischer. Mange af hans skulpturer er bemalet i klare farver, og mange af dem er sådanne sammenstillinger af forskellige dele og former. De indeholder altid noget genkendeligt som en hank, en flaske, en sav, en kasse og som her fjedre og hanke. Men det uventede opstår, når de kendte dele sættes sammen på umage vis og skaber noget helt anderledes, ukendt og poetisk. Titlerne på hans skulpturer er lige så underfundige. Det er titler som ”Besværlig tanke på sokkel” eller ”Svævende port med hank og søjler”.

Egon Fischer var en del af det eksperimenterende miljø på Eks-skolen, hvor også Bjørn Nørgaard, Poul Gernes og Per Kirkeby havde deres gang. Hans største skulptur er Skulpturbroen (1980), der er en skulpturel forbindelsesgang mellem rådhuset og biblioteket i Birkerød.

Hoteller i nærheden af Rød Hankeskulptur

 • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

  12,62 km

  Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  12,83 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  17,89 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
 • Hotel Dania Silkeborg

  23,79 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Kongensbro Kro

  35,52 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Sdr.Omme Kro

  37,13 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Palads Hotel Viborg

  38,06 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Låsby Kro

  39,38 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Nørre Vissing Kro

  41,67 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  42,78 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel