Skillingbrokilden og Thingbækkilden

Foto: RebildPorten

Skillingbro Kilde NF26091

Flere af kilderne på vestsiden af Gravlevdalen har tidligere givet vand til dambrug, som nu er blevet nedlagt. De eneste kilder i området, som stadig benyttes til fiskeopdræt, er kilderne ved Skillingbro og Thingbæk.

Skillingbro Kilde ligger bag Skillingbro Naturskole. Kilden er en såkaldt artesisk brønd. Navnet henviser til Artois, en provins i det nordlige Frankrig, hvor man allerede i 1100-tallet ved hjælp af nedbankede rør fik grundvand under tryk til at springe. Her er der altså tale om en menneskeskabt kilde, og når vandet springer, skyldes det et vandstandsende lag inde i bakken bag kilden. Det er en membran af al eller ler, som stuver vandet højere op i bakken end det rør, der perforerer membranen nedenfor. Derfor er der tryk på vandet, og typisk springer vandet op i luften – ud af røret.

I samme område som Skillingbro Kilde lå tidligere Park-kilden, der leverede vand til bryggeriet Urban i Aalborg. Det rene vand blev brugt til fabrikation af Park citronsodavand. Efter anlæg af rute 180 er det usikkert, om den tidligere Park-kilde og Skillingbro Kilde er identiske. Dog er det sikkert, at det grundvand, som løber og har løbet i de to kilder, er det samme.

Skillingbro Kilde leverer i dag vand til et økologisk museumsdambrug med begrænset produktion. Kilden giver 25 liter vand pr. sekund. Det vand, der ikke bruges til dambruget løber via en restaureret bæk mod Lindenborg Å. Skillingbro Naturskole bruges af Rebild Naturskole samt til foreningers møder og kurser.

Thingbæk Kilde med omkring 35 liter i sekundet ligger ved Rebildcentret og er en artesisk kilde. I forbindelse med denne kilde er der også et dambrug, og i gamle dage lå også her en vandmølle.

Rebildcentret er i skrivende stund ved at etablere Danmarks Kildecenter.

Del af teksten er af Naturstyrelsen. Læs mere fra Naturstyrelsen her.

GPS-koordinater:
Skillingbrokilden:
DMS 56°49'38.5 N 9°48'36.6 E
DD 56.827367 9.810167

Thingbækkilden:
DMS 56°49'55.5 N 9°48'41.2 E
DD 56.832083 9.811433

Hoteller i nærheden af Skillingbrokilden og Thingbækkilden

 • St. Binderup Kro

  19,35 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Amerika

  21,56 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Kompas Hotel Aalborg

  25,57 km

  Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

  Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
 • Purhus Kro

  31,89 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro
 • Hotel Randers

  43,2 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Palads Hotel Viborg

  48,77 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Pinenhus

  58,92 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Kongensbro Kro

  59,57 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Sallingsund Færgekro

  59,87 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • Montra Hotel Sabro Kro

  69,58 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro