Smykkeskrinet i Den Gamle By

Foto: Henrik Bjerg

Smykkeskrinet-Kay-Bojesen-broche-1920

Foto: Henrik Bjerg

Smykkeskrinet-Armbånd-1984-sterlingsølv

Foto: Henrik Bjerg

smykkeskrinet-armbånd-1958-design-bent-knudsen

Smykkeskrinet er en permanent udstilling i Den Gamle By, som er en helt unik samling bestående af ca. 1000 af de bedste danske sølvsmykker fra perioden 1900-2000. 

Tysk ægtepar fra Berlin

Det er et tysk ægtepar fra Berlin, Marion og Jorg Schwandt, der igennem 40 år har samlet på smykkerne. Samlingen skaber et overblik over de strømninger i det 20. århundredes smykkekunst, som er særligt danske. Det vil sige det enkle, det funktionelle og med fokus på lys og refleksion.

Samlingen rummer forskellige smykker lige fra brocher, urkæder, hattenåle og hårkamme til skospænder, halskæder og fingerringe.

Kendte smykkedesignere og sølvsmede

Smykkerne er blandt andet designet af Georg Jensen og Kay Bojesen. Eksperter på området betegner udstillingen som ”helt enestående i såvel Danmark som i udlandet”. Mange af de mest kendte smykkedesignere og sølvsmede er repræsenteret med mesterværker i samlingen. Det gælder for eksempel Mogens Ballin, Thorvald Bindesbøll, Marie Christiansen, Kay Bojesen, Torun Bülow-Hübe, Bent Gabrielsen, Uwe Helmuth Moltke, Evald Nielsen, Svend Weihrauch og Georg Jensen.

Den Gamle By

Museumsdirektør fra Den Gamle By Thomas Bloch Ravn fortæller, at museet tilbage i 2011 fik et praj om, at det måske ville være muligt at erhverve en fornem samling af dansk smykkekunst til Den Gamle By. En samling, hvis lige det ikke vil være muligt at genskabe. Henvendelsen kom fra en kender på området, som mente, at samlingen ville passe godt sammen med Den Gamle Bys gode, omend ikke så kendte samlinger inden for den finere danske kunstindustri.

En milliondonation fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond gjorde det muligt at erhverve samlingen og bygge det underjordiske Smykkeskrin, hvor samlingen nu bliver udstillet permanent.

Se, hvad andre deler på Instagram

#smykkeskrinet #visitaarhus #visitaarhusregion

Hoteller i nærheden af Smykkeskrinet i Den Gamle By

 • Hotel Oasia Aarhus

  1,21 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Montra Hotel Sabro Kro

  12,36 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Kaløvig Badehotel

  13,33 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Nørre Vissing Kro

  21,47 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Skanderborghus

  22,01 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Låsby Kro

  23,45 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Randers

  34,77 km

  Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

  Læs mere : Hotel Randers
 • Kongensbro Kro

  35,75 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Gl. Skovridergaard - SDH Partner Hotel

  39,34 km

  Gl. Skovridergaard er idyllisk placeret i det smukke sødistrikt i Jylland, og det er kun 1,5 km fra det centrale Silkeborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Gl. Skovridergaard - SDH Partner Hotel
 • Jørgensens Hotel

  39,37 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel