Vikingemuseet Fyrkat

Foto: Mette Johnsen

Vikingemuseet Fyrkat

Foto: Mette Johnsen

Vikingemuseet Fyrkat

Foto: Mette Johnsen

Vikingemuseet Fyrkat

Besøg Fyrkat Ringborg

Ringborgen består af den historiske ringborg Fyrkat fra 980 og Vikingegården, der er 9 rekonstruerede huse, der tilsammen danner en stormandsgård fra vikingetiden. Både beboelseshuse og værksteder er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag.

Fyrkat Ringborg blev udgravet i 1950’erne, og ved siden af borgen blev der fundet en gravplads med 30 grave med både mænd, kvinder og børn, men én kvindegrav skiller sig ud. Kvinden er gravlagt med usædvanlige smykker og genstande, som tyder på, at hun var en vølve – en troldkvinde fra den hedenske tro. Fortællingen om Fyrkatborgen og den gravlagte troldkvinde er derfor også fortællingen om Danmark i en brydningstid, hvor landets konge, Harald Blåtand vendte den gamle asa-tro ryggen og lod sig kristne.

Borgens og gravpladsens historie er formidlet i landskabet ved borgen, hvor man også finder et rekonstrueret langhus i fuld størrelse. Foruden Fyrkatborgen tæller attraktionen Vikingemuseet Fyrkat også en rekonstrueret stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Gården med besøgscenter og legeplads ligger en km fra borgen.

 

Historien om Fyrkat Ringborg

Placeringen af Fyrkatborgen i Onsild Ådal har ikke været tilfældig. I vikingetiden har det været muligt at sejle fra Kattegat ind gennem Mariager Fjord og helt op til Fyrkat. Fyrkat ligger desuden ved et overgangssted, hvor rejsende fra den nord-syd gående Hærvej gennem Jylland nødvendigvis måtte passere, så det har været muligt at kontrollere trafikken op gennem Jylland.

Fyrkatborgen blev som de øvrige danske ringborge anlagt efter et meget strengt geometrisk mønster. Borgens indre diameter er 120 meter. Omkring borgen blev bygget en 12 meter bred og over tre meter høj vold, der har haft en plankebygget front. Foran volden har der været en cirka syv meter bred og to meter dyb voldgrav.

Ved de fire porte var en træbygget åbning, hvorfra man gik ud på den plankevej, som delte borgpladsen op i fire lige store karréer. I de fire karréer lå fire ens huse omkring en kvadratisk gårdsplads.

 

Oplevelser for en viking

Vikingegården danner sæsonen igennem rammer om mange vikingeaktiviteter, fx. vikingetøj, brødbagning, uldarbejde, smedning og skydning med bue og pil. Se meget mere her om Vikingemuseet Fyrkat og aktiviteterne her.

2 besøgssteder på en billet!
Se priser og åbningstider her

Besøg også på Facebook: www.facebook.com/fyrkat

Lige uden for finder du den Mytologiske Legeplads - et skønt sted at boltre sig for børnene.

 

Guidet rundvisning

Kom helt tæt på Harald Blåtand og vikingetiden med en guidet rundvisning på Fyrkat ringborg. Oplev, hvad en ringborg egentlig er, og få indblik i livet for de mennesker, der engang boede her. Hør de spændende historier om, hvordan ringborgen blev bygget, og hvad man indtil videre har lært om dens betydning.

Rundvisningen foregår på dansk og finder sted alle åbningsdage kl. 11 og 14,. Turen varer 30 minutter. Læs mere her.

 

En del af UNESCO 

De fem ringborge i Danmark er blevet UNESCO-certificerede og dermed en del af Verdensarvslisten.

I Himmerland har vi to ringborge. Aggersborg i det nordvestlige Himmerland, som faktisk er den første og største ringborg i Danmark. Den anden er Fyrkat, der ligger i Hobro og hvor der sommeren over er flere aktiviteter samt en hel rekonstrueret landsby, hvor man kan opleve "levende" vikinger, der arbejder i værkstederne og lever som i gamle dage.

I september 2023 blev ringborgene en del af UNESCOs Verdensarvsliste-certificerede - og har dermed enestående betydning og betragtes som verdens kulturelle arv. Kom til Himmerland og besøg ringborgene og oplev Vikingetidens kultur helt tæt på.

 

Grøn rejse med bus og tog i Nordjylland

Det er nemt at komme rundt i Himmerland og resten af Nordjylland med offentlig transport. Planlæg din rejse med bus, tog og Plustur på rejseplanen.dk

 

Hoteller i nærheden af Vikingemuseet Fyrkat

  • Hotel Amerika

    3,57 km

    At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

    Læs mere : Hotel Amerika
  • Purhus Kro

    10,92 km

    Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

    Læs mere : Purhus Kro
  • St. Binderup Kro

    19,75 km

    St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

    Læs mere : St. Binderup Kro
  • Hotel Randers

    24,19 km

    Hotel Randers er et af landets ældste provinshoteller, beliggende i hjertet af byen. I mere end 160 år har hotellet været en oase med plads til nydelse, ro og fordybelse. Hotellet blev opført i 1856, men blev totalrenoveret i efteråret 2016. Historiens vingesus mærkes tydeligt på det smukke hotel.

    Læs mere : Hotel Randers
  • Palads Hotel Viborg

    30,26 km

    Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

    Læs mere : Palads Hotel Viborg
  • Kongensbro Kro

    37,08 km

    Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

    Læs mere : Kongensbro Kro
  • Kompas Hotel Aalborg

    47,84 km

    Med en central placering tæt på Aalborgs nye havnefront er KOMPAS Hotel Aalborg ideel for et ophold i den nordjyske hovedstad. Du har alle muligheder for at gå på opdagelse i Aalborgs hyggelige gågader og nyde byens mange caféer og restauranter.

    Læs mere : Kompas Hotel Aalborg
  • Montra Hotel Sabro Kro

    48,12 km

    Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

    Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
  • Hotel Dania Silkeborg

    51,16 km

    Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

    Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
  • Låsby Kro

    52,18 km

    I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

    Læs mere : Låsby Kro