Vor Frelsers Kirke

Foto: VisitHorsens

Vor Frelsers Kirke set udefra

Foto: Destination Kystlandet

Alteret ved Vor Frelsers kirke

Foto: Destination Kystlandet

Orgelet ved Vor Frelsers Kirke

Vor Frelsers Kirkes historie

Vor Frelsers Kirke ligger smukt placeret på Torvet i Horsens, midt i byens travle handelsliv, hvor der gennem mange århundreder har været torvehandel. Den er blandt landets smukkeste barokkirker, men bærer præg af mange forskellige perioder. Oprindelig blev kirken opført af Kong Valdemar Sejr. Byggeriet begyndte omkring 1225 og varede cirka 30 år. Kirken blev bygget af teglsten, som dengang var et usædvanligt og kostbart materiale, der siger noget om bygningens betydning. Før dette var teglsten kun benyttet ved få andre kongelige bygninger. Det menes, at der før denne tid lå en trækirke på pladsen, ligesom også Torvet eksisterede før opførslen af kirken.

Kongen ejede kirken frem til 1351, hvor kirken blev overdraget til Johanitterne, som i forvejen havde Vor Frue Kloster og Klosterkirken, der lå et par hundrede meter fra Vor Frelsers Kirke. I den sene del af middelalderen fik protestantismen langsom magten i samfundet, da reformationen ramte Danmark, hvilket medførte, at byen smed munkene på porten i 1532.

Kirken har været restaureret ad flere omgange, både i 15., 17., 18., 19., og 20., hundrede. I 1935-36 forsøgte man at genskabe kirken i dens oprindelige form fra middelalderen. Grundet de mange forandringer gennem tiden, kan det være svært at se, hvad der er gammelt og hvad der er nyt. Flere steder kan man dog se oprindelige dele af kirken.

Bl.a. ved vestportalen, en indgang, der formentlig har været kongens egen indgang. Porten er synligt brandskadet af den voldsomme brand i 1544, som var skyld i, at næsten hele Horsens brændte ned. Kun kirkerne består fra tiden før branden.

I 2018 blev kirken udsat for en påsat brand, der kostede uerstattelig kirkekunst. Ikke mindst den historiske prædikestol fra 1600-tallet, som var blandt de væsentligste renæssancekunstværker i Danmark og et højdepåunkt for dansk træskærerkunst. Kirken undergik derfor en indvendig totalrenovering og genåbnede i 2020.

 

Kig indenfor i kirken

Kirken er åben i dagtimerne, og du er velkommen til at kigge ind for at beskue det smukke kirkerum, når der ikke er gudstjenester, bryllupper, begravelser eller lignende. Hav respekt for kirkens funktion, og undlad at larme. I kirken kan du se en række fornemme gravminder og gravsten fra de af byens borgere, som var rige nok til at blive begravet inde i selve kirken. Når du går rundt i kirken, kan du lægge mærke til, hvor tydeligt det er, at kirken repræsenterer mange århundreders udvikling og forandring.

 

Er Vor Frelsers Kirke Horsens’ ældste bygning?

Vor Frelsers Kirke menes at være fra 1225, hvilket gør det til byens ældste bygning. I hvert fald, hvis vi snakker bygninger, som oprindelig blev bygget i Horsens. For Horsens er vokset ud af sine oprindelige rammer og har opslugt flere landsbyer, som i sin tid lå udenfor bygrænsen. Blandt disse landsbyer var Tyrsted og Torsted. Tyrsted Kirke og Torsted Kirke blev begge bygget i 1100-tallet og er derfor ældre.

 

Flere historiske bygningsværker

I denne guide kan du finde historiske bygningsværker og andre historiske attraktioner omkring Horsens.

Hoteller i nærheden af Vor Frelsers Kirke

 • Jørgensens Hotel

  0,26 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  18,82 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Vejlefjord

  20,64 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Hedegaarden

  23,41 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  26,37 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  29,07 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  32,59 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Låsby Kro

  32,81 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Oasia Aarhus

  38,68 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Montra Hotel Sabro Kro

  40,27 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro