I 1960erne var Danmark en gastronomisk udørk. Råvarerne var dårlige industriprodukter, konserves, frosne ærter og gulerødder, garneret med kartoffelchips. Dansk madkultur eksisterede nærmest ikke i restaurantverdenen. Kokke var tyende, der gik nede i mørke kældre uden vinduer. Det var restauratørerne, der var stjernerne. Heldigvis var der nogle ildsjæle, der fik løftet dansk gastronomi op af kælderen og kokkene ud af mørket.
Søren Gericke, Løgismose og Danmarks første Michelin-stjerne
En af ildsjælene var Søren Gericke, der blev en af de første kokke, som medierne begyndte at skrive om. Sammen med Erwin Lauterbach, Jan Pedersen og Jan Hurtigkarl blev han den skabende kraft i udviklingen af det danske køkken fra 1970erne og frem. Søren Gericke blev i 1969 ansat på Søllerød Kro i Nordsjælland og var pioner, da man indførte det nye franske køkken i Danmark og senere skabte ”det store nordiske køkken”.
Lene og Sven Grønlykke købte i 1965 godset Løgismose på Fyn og begyndte at dyrke grøntsager. Løgismose har udviklet sig til et imperium, der producerer og sælger madvarer. I 1971 købte de Falsled Kro, hvor de lavede et åbent køkken, så gæsterne kunne se, hvad de nyansatte franske kokke foretog sig. I 1983 åbnede de en gourmetrestaurant i København, Kong Hans' Kælder, der også fik åbent køkken og tjenere i kokketøj. På menuen var der hummer og foie gras. Restauranten fik samme år landets første Michelin-stjerne.
Claus Meyer, det nordiske køkken og verdens bedste restaurant
Efter mange år, hvor madscenen i Danmark var stærkt influeret af middelhavskøkkenet, begyndte en lille gruppe kokke anført af Claus Meyer at udarbejde et manifest, der skulle danne grundlag for et køkken, der i stedet for at kigge ud mod Frankrig og Italien skulle kigge indad og bruge de råvarer, traditioner og metoder, der findes i Norden, og som mange havde glemt.
Der står i manifestet, at ”maden skal bygge på råvarer, som bliver særligt fremragende i vores klimaer, landskaber og vande” og, at man vil ”forene de bedste nordiske tilberedningsmetoder og kulinariske traditioner med impulser udefra”.
Sammen med kokken René Redzepi åbnede Claus Meyer i 2003 restaurant NOMA i København. Ambitionen var at skabe et gastronomisk køkken, som var et hundrede procent baseret på nordiske råvarer, og den skulle have topplaceringer på internationale restaurantlister år efter år. NOMA er efterfølgende fire gange kåret som verdens bedste restaurant.
Læs også: København: Et overflødighedshorn af tilbud
Michelin, stjernedrys og fokus i medierne
I dag er Danmark det land i Norden, der har flest Michelin-stjerner. I alt 33 er det blevet til efter, at Michelin er begyndt at uddele stjerner til restauranter udenfor København. Geranium topper listen over danske Michelin-restauranter med tre stjerner og AOC, Kadeau og Noma har to stjerner. Udenfor hovedstaden er der to stjerner til Henne Kirkeby Kro og Koks på Færøerne. I Guide Michelin får maden (og kun maden) karakterer ved hjælp af stjerner.
Tre Michelin-stjerner betyder, at en restaurant byder på ”ekstraordinær køkkenkunst, værd at rejse efter”. To stjerner betyder, at restauranten har et ”rigtig godt køkken, en omvej værd”. En stjerne betyder, at det er en ”god restaurant i sin kategori”. Tidligere var det en lukket fest og en lille note i avisen, når en dansk restaurant fik en stjerne af Michelin, men i dag er det en kæmpe mediebegivenhed.
Læs også: Egnsretter er smagen af Danmark, delt op i lækre bidder
Gastronomisk oplevelse, økologi, gourmetmad og vingårde
Vi danskere er begyndt at spise mere og mere uden for hjemmet, og vi stiller krav om, at det at gå på restaurant skal være en gastronomisk oplevelse. Der er da også et stort udbud af muligheder for enhver pengepung. Hvis du vil spise økologisk, så ligger der langs Margeritruten restauranter, kroer og hoteller, der alle har det økologiske spisemærke. Over hele landet ligger en stribe røgerier, hvor du kan sætte tænderne i et stykke dansk kulturhistorie som rugbrød med nyrøget sild, et drys salt og lidt purløg.
Engang var kromad tung og traditionel mad, og sådan fås det stadig nogle steder, men mange kroer og hoteller serverer i dag moderne gourmetmad i alle prisklasser, og når hoteller og kroer tilbyder romantiske ophold eller weekendferier, er maden, der serveres, en vigtig del af pakken.
Som noget nyt er der i dag skudt en stribe vingårde op i hele landet. Vinrejsen behøver derfor ikke gå til Frankrig eller Italien. I stedet kan du besøge en af landets mere end 20 vingårde, og det kan kombineres med spisning og overnatning på den lokale kro eller byens hotel.
Læs også: Et romantisk weekendophold er godt for dit parforhold
Hvorfor vælge gourmetophold på danske hoteller?
Flere danske hoteller har en lang tradition for at servere måltider af høj kvalitet, og mange af dem tilbyder også gourmetophold. De fleste af disse hoteller har en restaurant med en kok, der er dygtig til at tilberede de mest lækre retter, og de fleste hoteller har også en vinkælder med et stort udvalg af vine.
Hvilke typer gourmetophold findes der?
Gourmetophold findes i mange forskellige varianter, og det er vigtigt at vælge det ophold, der passer bedst til ens ønsker og behov. Nogle gourmetophold fokuserer på at servere lækre retter, mens andre fokuserer på at give en oplevelse med god vin. Der er også gourmetophold, der kombinerer begge dele, så man får en komplet oplevelse.
Gourmet ophold i Jylland eller på Sjælland
Vi tilbyder gourmetophold på hoteller, kroer og slotte i hele Danmark. Så hvad end I ønsker at være tæt på naturen og havet eller være i nærheden af byen og det summende liv, så har vi gourmet weekendopholdet til jer.