100 år på toppen

100 år på toppen

8305 Samsø

Foto: VisitSamsø

Visit-Samsø-Ballebjerg-fotograf-Jeanette_Philipsen (1)

Dér, hvor Samsøs strækker sig allermest mod himlen, troner et ottekantet tårn, der ganske vist er lille af størrelse, men stor på fortælling.
Bøj hovedet bagover og kig op – allerøverst – der begynder historien…

Byens førende mand
Dit blik mødes af en mand med en hestetrukken plov. Ikke i levende live, naturligvis, men udformet som en vindfløj. Vi kan forestille os, at manden hedder Morten, og at Morten blev født som gårdmandssøn i Nordby i 1849.

Morten Madsen var en videbegærlig og driftig ung mand, der som 22-årig tog på højskole i Vester Skerninge på Fyn. Det har nok hørt til sjældenhederne, at en samsing, og endda en fra bondestanden, søgte viden udenøs på den tid. Men det skulle vise sig at være umagen værd.

Frem til 1935, hvor Madsen døde som 86-årig, udrettede han så mange bemærkelsesværdige ting, at han med rette fik tilnavnet ”byens førende mand”!
I mere end 25 år sad Morten Madsen på formandstaburetten i sognerådet og var i en årrække også formand for landboforeningen. Han var foregangsmand i etableringen af andelsmejeriet ”Søgaard” i Nordby, ligesom den store skole i Nordby også blev bygget på Madsens initiativ.

Historien og arkæologien lå også Madsen på sinde. Han oprettede et sognearkiv og nævnes som manden, vi i dag kan takke for bevarelsen af Nordbys bybrønde og en del andre fortidsminder.
Og så er der naturligvis tårnet på Ballebjerg, som også er Morten Madsens værk.

Stor tak for det
Den 28. maj 1920 kunne man i Samsø Folkeblad læse: ”Paa Samsøs højeste punkt, Ballebjerg, Nordby, har Sogneraadsformand Morten Madsen ladet opføre et Udsigtstaarn. Det er ottekantet og har forneden et Værelse, hvor man kan søge Ly mod Regn og Blæst eller spise sin medbragte Mad.” Omtalen, der blev bragt i anledning af tårnets indvielse den 1. juni, afsluttes med ”Et smukt Taarn er det, praktisk er det ogsaa. M. Madsen fortjener stor tak for det.”

Hvad omtalen ikke nævner er, at Morten Madsen bekostede hele byggeriet af egen lomme, ligesom han gjorde tårnet og jorden omkring tilgængelig for alle – også for Kong Christian X, der i 1928 aflagde besøg på Samsøs højeste punkt, hvor Morten Madsen naturligvis stod klar.

FAKTA

 • Fra toppen af tårnet er du ca. 66 meter over havet. Her fra har du udsigt over det meste af Samsø, men også Tunø, Jylland og Endelave.
 •  I 1963 overdrog Morten Madsens efterkommere tårnet, mindestenen og området til Nordby Borgerforening.
 •  Morten Madsen blev tildelt Dannebrogordenen.

Hoteller i nærheden af 100 år på toppen

 • Hotel Oasia Aarhus

  28,47 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Kaløvig Badehotel

  32,59 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Skanderborghus

  37,73 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Montra Hotel Sabro Kro

  41,66 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Jørgensens Hotel

  44,07 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  45,39 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  48,99 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Munkebo Kro

  57,19 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Vejlefjord

  57,49 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Tornøes Hotel

  58,6 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel