Askel Krog Keramik

Foto: Destination Himmerland

askel-krog-visitvesthimmerland-partnerskabstur-1

I forhaven til Askel Krogs keramikværksted står der en kæmpe krukke og nogle mindre, som vidnesbyrd om, at her bor en keramiker. Askel Krog er så optaget af de store krukker, at han engang drejede verdens største krukke og blev optaget i Guinness Rekordbog 1991.

Askel Krogs pottemagerværksted og bolig i Vesthimmerland ligger ikke langt fra Alfarvej i nærheden af Strandby godt på den anden side af Farsø. Fra gavlvinduet i hans udstillingslokale er der vidt udsyn over vådområderne ved Limfjorden, der ser ud til at nærme sig huset i betænkelig grad ved højvande. Der er fugt i luften, og grusvejen op til huset består mest af brune lerede vandpytter, som et varsel om Askel Krogs erhverv.

Selv om der er en pottemagerbutik og udstillingslokalet på 1. sal med verdens flotteste udsigt, kan det ikke ligefrem være strøghandel, der giver omsætning, for det er forbistret svært at finde stedet. Det er der imidlertid råd for. Ligesom Hans og Grethe i eventyret smed brødkrummer ud på skovstierne for at kunne finde vej hjem, har Askel Krog også lagt spor ud til sit hjem. I Strandby ved kirken, hvor man skal dreje til venstre, bliver det helt klart, at man er på rette vej, for der står der overraskende en enorm gullig keramisk krukke, og den følges af flere ved de små veje, så de små skilte med ordet Keramik og en pil på, er aldeles overflødige.

Kæmpekrukker

I forhaven står der også et par kæmpekrukker. Inde i butikken derimod kan man købe små glaserede æggebægre med sart blå glasur, og der er netop stor kontrast i Askel Krogs værk. Han er pottemager og håndværker med momsregnskab, og så er han besat af de uhåndterlige og ufornuftige kæmpekrukker. Man er velkommen til at kigge keramikeren over skulderen og se hvordan de store krukker bliver formet. Brugervenlig keramik i fine bløde former vises i butikken. Der er flere te-stel, skåle, vaser, og meget andet. En del af keramikken har en smuk levende lys blå glasur. 

I udstillingen på 1. sal vises utraditionelt formet unika under inspiration af naturens opfindsomme strukturer. En af de aktiviteter, Askel Krog er mest kendt for, er hans arbejde med store krukker, Big-Pots. Det er krukker, der er fra én til tre meter høje og med en diameter på op til 1,80. Det er hver gang en udfordring, at bearbejde de mange kg. ler og samtidig skabe den gode form. Inspirationen til unika tager udgangspunkt i naturens former og farver. Strukturen i træ, sten, fossiler mm. kan bruges som ide til fade, krukker og skulpturelle figurer. Ovnene får fortrinsvis strøm fra egen 22 kW. vindmølle, men Big-Pots bliver dog brændt i gasovne.

Besøg værkstedet ved Limfjorden syd for Ertebølleklinten.

Åbningstider

Tirsdag-søndag kl 10.00-17.00

Lukket mandage.

Hoteller i nærheden af Askel Krog Keramik

 • Hotel Pinenhus

  21,08 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  21,92 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • St. Binderup Kro

  21,94 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Thisted

  35,37 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Tambohus Kro & Badehotel

  40,32 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Palads Hotel Viborg

  40,33 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Amerika

  43,37 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Hotel Thinggaard

  47,21 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Grand Hotel Struer

  49,38 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Purhus Kro

  50,6 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro