Askov Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Askov Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Stele Askov nye kirkegård

Foto: Askov Kirke

Lysglobe i Askov Kirke

Kirken, der er bygget af røde teglsten med skifertag, er tegnet af arkitekt Rolf Schroeder. Kirkebygningen består af et treskibet langhus med apsis i øst og et tårn over midtskibets nordvestlige hjørne. Den høje apsis er uden vinduer og smykkes af liséner og rundbuefriser i murværket. De manglende vinduer i apsis og kirkerummets højtplacerede og forholdsvis små vinduer giver det indvendige rum et særegent lys. Dele af udsmykningen er udført i skønvirkestil. 

Indvendigt præges kirkerummet af arkaderne mellem midt- og sideskibene. Prædikestolen har indmurede keramiske relieffer som viser symbolerne for de 4 evangelister: Ørnen for Johannes, Løven for Markus, Koen for Lukas og Englen for Matthæus udført af Hans Georg Skovgaard. Askov Kirke er den eneste kirke i Danmark, der har et billede af en højskolelærer hængende, nemlig et portræt af Poul la Cour, der byggede Askov Højskoles forsøgsmølle og her blandt andet testede for at finde det rette antal vinger til en vindmølle. Man kan se hans gravsten udenfor. 

Hjørne til eftertanke
Længst nede mod indgangen i det søndre skib er der indrettet et lille hjørne til stille eftertanke eller bøn. Her er opstillet en lysglobe, en smedejernsstage med plads til 12 lys, så kirkens gæster er velkommen til at tænde et lys i forbindelse med brugen af kirkerummet til stille eftertanke. 

Kirkegården
Kirkegården til Askov Kirke indrammes af klippede bøgehække og på selve kirkegården kan man finde gravsteder for en lang række centrale personer i og omkring Askov Højskole. Vær opmærksom på, at der findes både en ældre og nyere afdeling af kirkegården. Den nye afdeling ligger mod øst, og er bl.a. prydet af skulpturen Sommerfuglen som symbol på gyldent håb udført i svensk granit og bronze af Erik Heide. 

På den ældste kirkegård - tættest på selve kirkebygningen - er det store familiegravsted for højskoleforstander Ludvig Schrøder, hans kone Charlotte samt nogle af deres børn, svigerbørn og børnebørn. Conelius Appel er også begravet her, da hans søn Jakob Appel var gift med Ingeborg Schrøder, datter af Ludvig og Charlotte Schrøder. Ludvig Schrøder var Askov Højskoles grundlægger, og var dens forstander gennem 40 år. Der er således en familierelation og højskole tilknytning mellem alle på gravstedet. I 2019 til 2021 er gravstedets marmorplader blevet konserveret (og shinet op) af Nationalmuseet. Man har bl.a. fjernet lav og mos, der havde slået rødder i marmoren. Grå skygger, som stadig kan ses, er rødder, der ikke har kunne fjernes. Alle tekster og illustrationer er desuden blevet malet op. Nogle af stenene havde identisk tekst og udsmykning på bagsiden, og derfor ved vi, at stenene er blevet nytilhugget på et tidspunkt. 

Afstande
Hærvejens vandrerute 0 km
Hærvejens cykelrute 0 km

Hoteller i nærheden af Askov Kirke

 • Hotel Hovborg Kro

  18,08 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Gram Slotskro

  19,95 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  26,32 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Svanen Billund

  28,62 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  28,63 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hedemarken

  32,48 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  37,7 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Agerskov Kro

  38,1 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hedegaarden

  40,65 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  41,11 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel