Besser

Besser

8305 Samsø

Foto: VisitSamsø

Besser-udsigtstårnet-Samsø-1440x800-1-1024x576

Besser gennem tiden
Fundet af 5 vikingegrave øst for Besser samt et langhus og flere grubehuse ved Endebjerg nord for byen viser, at beboelsen i området er af meget gammel oprindelse.
Den nordøstlige del af byen ligger på en bakkeskråning, hvor bebyggelsen er terrasseformet. Den vestlige del ligger på hævet havbund kaldet Måen eller Maden.

Byens navn var muligvis oprindeligt Betisøre, et græsningssted nær stranden. Sidste led i navnet er med tiden ændret til “ser”, ligesom Gedsøre på Falster er blevet til Gedser.

Allerede i 1812 var 12 af Bessers bønder blevet selvejere ved at købe deres gårde af grevskabet på Brattingsborg. Samtidig var jorderne blevet udskiftet, og mange af gårdene
flyttedes ud. Det gælder for Ærøesminde, Rønbjerggård, Filipsdal og Holmgård og flere andre, efter samske forhold, store gårde.

Flere af bønderne ejede også skibe eller skibsanparter. De var velhavende og kaldtes af øens øvrige befolkning “De stowwe Bessere”. Helt op til vor tid er der blevet drevet landbrug fra gårde inde i selve byområdet.

Acton Friis omtaler i bogen “De Danskes Øer” fra 1922 Besser som en af de smukkeste landsbyer i Danmark. Siden da er adskillige gårde og huse nedbrændt. Desuden er mange landbrug nu nedlagt og deres jorder opkøbt af andre. Derfor er meget af byens gamle præg af levende bondelandsby borte, men Besser har stadig mange smukke bygninger og idylliske områder.

Download byvandringsfolder over Besser

Hoteller i nærheden af Besser

 • Hotel Oasia Aarhus

  42,11 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Munkebo Kro

  42,53 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  43,59 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  45,91 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Jørgensens Hotel

  46,17 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Kaløvig Badehotel

  47,63 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Frederik VI's Hotel

  50,75 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  52,27 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Vejlefjord

  54,37 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Montra Hotel Sabro Kro

  54,66 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro