Dallund Sø

Dallund Sø

Dallundvej/Kalvegangen

5471 Søndersø

Telefon: +45 6481 2044

Foto: Nina Flintegaard

Udsigt til Dallund Slot fra søbredden en overskyet dag

Foto: Ida Sejer Clausen

En mand går op i fugletårnet ved Dallund Sø en aften i solnedgang

Foto: Dallund Castle

Udsigt over søen til Dallund Slot en sommer med blå himmel

Dallund Sø ligger i udkanten af byen Søndersø på midten af Nordfyn.

Dallund Sø er på omkring 15 ha stor og er omgivet af skov. Der er sump mod vest og øst, og nord for søen ligger Dallund Slot og skoven Folehave. Søen har afløb i Lunde Å, der strækker sig fra søen gennem Serup Mose og Øksnemose og derefter løber gennem Fyn og munder ud i Odense Fjord.

Dallund Sø er i dag ikke ret dyb. Middeldybden er på 1,9 m, og på det dybeste sted er søen 2,6 m dyb.

En historisk sø

Dallund Sø har eksisteret i flere tusind år, og man kender søens historie takket være analyse af en 11 m lang sedimentkerne, der blev offentliggjort i 2003. I Ældre Stenalder for 7000 år siden var søen 13,6 m dyb og omgivet af urskov. I slutningen af Bronzealderen (ca. 500 f.v.t.) blev der ryddet store skovarealer i områder tæt på søen, der betød flere næringsstoffer og alger i vandet.

I den tidlige Middelalder fra omkring år 1000 blev der igen ryddet store skovområder ved søen, som blev brugt til landbrug. Og fra det tidspunkt kom der for alvor næringsstoffer og fosforbelastning af søen. Efter 1970'erne begyndte man at gøre noget ved alle de store mængder næringsstoffer, der sivede ned til søen, og i 1990'erne udsatte man geddeyngel. I dag har søen et bedre vandmiljø og er meget klarere.

En god gåtur

Man kan nyde søen på en skøn gåtur på stien rundt om søen. Der er et fugletårn ved søen med god udsigt til området - og så er der også mulighed for at spotte nogle af alle de fugle, der yngler og raster her.

Det er ikke tilladt at fiske i søen.

Du kan komme til stien fra vejen Kalvegangen, fra parkeringspladsen ved Dallund Slot eller gå derhen fra Søndersø by, hvor der er flere parkeringspladser.

I kan også tage på et helt særligt Natureventyr ved Dallund Slot - følg historien om Rævinden Ulla på en sjov rute for hele familien. Læs mere om hvordan I tager på Natureventyr på Nordfyn!

Hoteller i nærheden af Dallund Sø

 • Frederik VI's Hotel

  6,69 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  13,38 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Munkebo Kro

  17,93 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  18,63 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Tornøes Hotel

  24,51 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Brobyværk Kro

  27,94 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  36,23 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  39,48 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  44,03 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Jørgensens Hotel

  50,24 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel