Geopark: Langelandsfortet

Gå i historiens spor

Da Den Kolde Krig for alvor kom til Det Sydfynske Øhav, blev Langeland hjemsted for et af de to dedikerede danske krigsbyggerier, der blev bygget i begyndelsen af ​​1950'erne.

Danmarks vigtige strategiske position blev endnu en gang tydelig og viste sig i opførelsen af ​​et stort fort, en radarstation og en observationspost på Sydlangeland, der alle havde til opgave at lede efter fjender fra øst. Gletsjerlandskabet blev fuldt udnyttet, og bunkere blev placeret i mange af de fine ’hatteformede bakker’, fx ved Fakkebjerg, hvorfra man så kunne følge fjenden i Østersøen. Kort efter etableringen og ibrugtagningen af ​​fortet begyndte forsvaret og den lokale skovfoged at anlægge det store militære område.

Fem udvalgte områder på i alt 0,5 km2 fik en særlig camouflagebeplantning bestående af eg, el og poppel. Når fjenden ville angribe, skulle det være svært enten fra luften eller fra jorden for de angribende styrker at identificere de militære konstruktioner. Dermed blev udseendet af det nøgne langelandske landskab ændret, og det opslugte militærets tilstedeværelse.

Fortet var aktivt fra 1953 til 1993, og i 1997 blev det omdannet til et af de første koldkrigsmuseer i Europa.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Langelandsfortet
  • Vognsbjergvej 4B
    5935 Bagenkop
  • Tlf. (+45)