Hedensted Kirke

Foto: Nationalmuseet

Hedensted kirke og kirkegård

Historisk kirke midt i Hedensted

Hedensted Kirke er bygget omkring 1175, og kernen af kirken (kor, skib og korrunding) er ganske velbevaret fra denne tid. Våbenhus, tårn og andre tilbygninger er blevet ombygget ved flere lejligheder. Som mange andre kirker fra 1100-tallet, er den bygget af kvadersten. Facaden er delvist hvidkalket og delvist med store, brune marksten. Karakteristisk er det markante kvadratiske kirketårn.

I ydermuren kan ses en række finurlige, oprindelige romanske stenskulpturer, der kan ses udefra. Der er for eksempel et kattedyr med overskæg, og andre dyr, som kan være svære at bestemme – sandsynligvis elg og ulv. Et andet sted kan man se en djævel og en engel, der rører ved en sjælevægt, som afgør om folk kommer i himlen eller helvede. Og over den gamle kvindedør, ses en halvkugle. Både over mandedøren og kvindedøren ses en oprindelig romansk buegavl.

Inde i kirken ses de mest fantastiske og tydelige kalkmalerier, som dels er fra 1100-tallet og dels fra 1500-tallet. Værd at fremhæve er et oprindeligt maleri i korrundingen af Jesus, omgivet af en svævende Peter og Paulus.

Et andet sted ses noget så sjældent som en afbildning af Gud siddende i Nådestolen foran en korsfæstet Jesus. 1500-tals malerierne i loft og hvælv er ganske dekorative. Temaet for disse er brune træer og planter, som slynger sig over det hvide loft.

 

Den gamle vikingekirke

I 2007-08 gennemførte Nationalmuseet en større udgravning under Hedensted Kirke. Under kirken fandt man spor efter en endnu ældre trækirke, som altså har ligget, hvor Hedensted Kirke i dag ligger. Trækirken dateres til 1000-tallet, og det er ikke usandsynligt, at trækirken har haft en dobbelt funktion, da asatroens nordiske guder stadig spøgte på denne tid. Ved udgravningen fandt man også spor efter to stenbrønde fra samme tid. Man mener, at disse har været brugt til kristen dåb, hvor hele kroppen blev dækket af vand. På den tid var det langt fra alle kirker, der blev benyttet som dåbskirker – dette var kun kirker i større byer.

Dette er altså en klar indikation på, at Hedensted var en væsentlig by i Vikingetiden. Hedensted har udviklet sig sent som by og sidst i 1800-tallet var der kun få spredte gårde om kirken, men dens historie som boplads går altså langt tilbage.

Der har været snak om hvorvidt bynavnet Hedensted betyder ’de hedenskes sted’, hvilket kunne være en reference til denne tid. Mest sandsynligt er det dog, at navnet stammer fra det gamle herrenavn ’Hethin’ – altså Hethins sted.

 

Vil du besøge Hedensted Kirke?

Hedensted Kirke er åben alle dage året rundt fra 9:00 – 14:30. Du er velkommen til at kigge ind i denne periode, hvis der ikke foregår gudstjenester eller andre kirkelige ceremonier.  

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.

Hoteller i nærheden af Hedensted Kirke

 • Hotel Hedegaarden

  9,61 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Vejlefjord

  9,99 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  12,56 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Jørgensens Hotel

  13,87 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  21,14 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Skanderborghus

  32,03 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Svanen Billund

  35,94 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  37,09 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  40,11 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Nørre Vissing Kro

  40,69 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro