Jættestuen Annemosehøj

Foto: Morten Gaustad

andemosehoej

500 meter syd for dyssekammeret ved Augløkkevej ligger jættestuen Annemosehøj, bagved et hus ved vejen og 50 meter ind på dyrket mark.

1 kilometer langs vejen kan man altså se 3 imponerende bygningsværker fra yngre stenalder – det vidner om hvor tæt disse megalitter blev bygget over en relativt kort periode.

Hvis man havde besøgt stedet før 1854, ville man desuden kunnet se endnu en jættestue »af samme art og størrelse … på nærmeste knold mod nordøst«. Den blev imidlertid ryddet af Vejvæsenet.

Siden hen så man ikke mere til den fjernede jættestue – indtil man i 1903 pløjede en stridsøkse op som blev givet til det nye Langelands Museum.

I 1918 blev så menneskeknogler pløjet op, og Langelands Museum ved Jens Winther besluttede sig for at udgrave tomten og fandt knogler fra flere individer og et mindre antal oldsager.

Samtidig med at Vejvæsenet ryddede den ene jættestue, skred regimentskirurg, distriktslæge Toft fra Rudkøbing til værket og udgravede den anden. Udgravningen gav et rigt resultat. Flintdolke, spydspidser, flintøkse og lerkar blev fundet og sendt til Nationalmuseet. Det mest opsigtvækkende fund var imidlertid knoglerne fra en halv snes mennesker der »sad med ryggen mod væggen og benene tværs over kammeret«.

Jættestuen er opført for 5.000 år siden og har dermed vist sig at være et modstandsdygtigt bygningsværk, men gennem det sidste århundrede har den alligevel haft brug for lidt hjælp.

Efter en henvendelse i 1928 fra Jens Winther blev en nedskredet dæksten bragt på plads og understøttet med jernbjælker.

I 1982 blev oldtidsmindet igen inspiceret og man fandt at jernbjælkerne var gennemtærede og ikke længere støttede op under dækstenen. »Der må regnes med nærliggende sammenstyrtningsrisiko og deraf følgende livsfare … HASTESAG« var konklusionen. Der gik imidlertid to år før skaderne var udbedret.

I 1999 var en ny restaurering nødvendig. En bæresten blev sikret, gulvet i jættestuens kammer og gang blev ryddet for jord og sten som var faldet ned fra højen, og tørmurene blev restaureret. I 1924 blev jættestuen tinglyst gennem aftale med gårdejer A. Brandt.

(Tekst & billeder fra: "Fortidsminder på Langeland", af Morten Gaustad)

Hoteller i nærheden af Jættestuen Annemosehøj

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  36,87 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  48,61 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  48,94 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel 6400

  58,81 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Knudsens Gaard

  59,46 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  60,49 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Tornøes Hotel

  63,17 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  64,81 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Frederik VI's Hotel

  67,11 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Falster

  74,64 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster