Junget Kirke

Foto: Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenter

Junget Kirke

Junget Kirke fremstår udefra som en langhuskirke uden synlig overgang fra kor til skib. Af den oprindelige, romanske kirke er kun bevaret det lille skib, hvis sydportal er smykket med to søjler. På nordsiden findes udvendige spor af den tilmurede kvindedør. I 1552 blev Grættrup kirke revet ned og sognet sammenlagt med Junget. Formodentligt ved den lejlighed blev Junget kirkes romanske kor revet ned, og kirken blev forlænget mod øst med skib og kor i ét. Ved ombygningen blev de gamle kvadre genanvendt, suppleret med munkesten og muligvis kvadre fra Grættrup kirke.

Tårnet er senmiddelalderligt, opført af genanvendte kvadre og munkesten. En rundbuet åbning mellem det hvælvede tårnrum og skibet er udsmykket med profilerede kragsten, som kan stamme fra den oprindelige korbue. En ny "triumfmur" er opført i 1932 på et tilfældigt sted i den forlængede kirke.

I våbenhuset, der er opført i 1871 af røde mursten, står en søjlebase, der formodentlig har været en del af den nu stærkt forstyrrede norddør.
Prædikestolen fra 1595 er opstillet af Albert Skeel og Anne Kaas for "deres sal. søn Bjørn Skeel til ihukommelse". Deres våben og årstallet findes også på alterkalken. Våbenet er også graveret på alterstagerne fra 1587 og er desuden indsat i de øverste stolegavle.

Albert Skeel blev i 1609 henrettet på Horsens torv for krænkelse af tingfreden i Viborg. Ved restaureringsarbejderne i 1932 fandt håndværkere et skelet med hovedet skilt fra kroppen under prædikestolen! Det formodes at være resterne af Albert Skeel, der i hemmelighed er ført hjem for at blive begravet.

Alterdisken har indgraveret årstallet 1636 og Hans Billes (ejer af Jungetgård 1634-1672) og Kirsten Lunges våben. Dåbsfadet bærer også deres våben sammen med to sæt våben for deres forældre.

Kirkens glatte granitdøbefont er omhugget o. 1880.
Sydvest for kirken findes et stort familiegravsted for slægten Qvistgaard, der 1781-1880 ejede Jungetgård.

Kilde:
De lokalhistoriske Arkiver i Salling, Fjends og på Fur

Hoteller i nærheden af Junget Kirke

 • Hotel Pinenhus

  14,92 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Sallingsund Færgekro

  15,91 km

  Sallingsund Færgekro er smukt beliggende ved det storslåede naturområde Legind Bjerge direkte ned til Limfjorden, kun 1,5 km fra Jesperhus Blomsterpark og kun 5 km fra Nykøbing centrum. De fleste af kroens værelser har terrasse/balkon med udsigt over fjorden. Kroen er kendt for sit køkken og et meget stort vinudbud.

  Læs mere : Sallingsund Færgekro
 • St. Binderup Kro

  26,86 km

  St. Binderup Kro ligger mellem Aalborg og Viborg. Gå på opdagelse i de gamle stuer og nyd den museumsagtige stemning og de gamle ures tikken. I restauranten finder du et stort udvalg af veltillavede retter, og du må ikke glemme at smage kroens hjemmelavede kryddersnaps. Kromanden fortæller gerne om stedets historie.

  Læs mere : St. Binderup Kro
 • Hotel Thisted

  32,71 km

  Lige midt i hjertet af den gamle købstad Thisted, nær gågaden og blot 50 meter fra banegården, ligger Hotel Thisted. Hotellet er et smukt gammelt, men nænsomt renoveret byhotel med en stilfuld og hyggelig restaurant indrettet med antikke møbler og varme farver.

  Læs mere : Hotel Thisted
 • Tambohus Kro & Badehotel

  33,87 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel
 • Palads Hotel Viborg

  39,59 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Thinggaard

  41,43 km

  Glæd dig til en fantastisk oplevelse ved Thy med et dejligt ophold og en guidet tur i Nationalpark Thy, hvor du oplever parken til fods med en kendt guide. Der er 3 forskellige guideture i det særprægede klitlandskab, som alle indeholder noget forskelligt, og turen du kommer på, afhænger af datoen for opholdet.

  Læs mere : Hotel Thinggaard
 • Grand Hotel Struer

  43,07 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Amerika

  47,46 km

  At besøge det 4-stjernede Hotel Amerika er som at tage en rejse ind i en verden af ro, omgivet af smuk natur. Allerede på vejen ind gennem den gamle bøgeskov kan du mærke pulsen falde. Indenfor mødes du af en hyggelig og afslappet atmosfære i stemningsfulde lokaler med nærværende værter.

  Læs mere : Hotel Amerika
 • Purhus Kro

  53,82 km

  Purhus Kro er en hyggelig og familievenlig gammel dansk landevejskro tæt på naturen. Alligevel er du ikke langt fra E45, og oplevelserne i det østjyske. På kroen hersker en dejlig uhøjtidelig stemning, hvor det handler om, at gæsterne skal befinde sig godt. I kroens hyggelige restaurant serveres "gammeldaws" kromad.

  Læs mere : Purhus Kro