Kongenshus Mindepark

Foto: Jesper Maagaard

Kongenshus Hede og Mindepark ved Viborg

Foto: Jesper Maagaard

Kongenshus Hede og Mindepark ved Viborg

Foto: Jesper Maagaard

Kongenshus Hede og Mindepark ved Viborg

Hededyrkernes historie

I 1700-tallet var næsten en tredjedel af jorden i Jylland hede, som ikke kan bruges til dyrkning af korn. Derfor besluttede Kong Frederik d. 4 i 1723, at omdanne hederne til landbrugsjord.

Kongen udstedte en forordning, der lovede, fritagelse fra militæret og skattefrihed til de borgere, der ville opdyrke heden. Det var dog først efter tabet af Slesvig-Holsten i 1864, at opdyrkningen virkelig slog igennem.

Mindedalen

Langs en slugt i parken står 39 sten, alle indhugget med vers, ordsprog eller en figur til minde om hvert herred (et magtområde for en gruppe mennesker) hvis befolkning var med til at opdyrke heden.

Derudover er der også lagt sognesten, hvorpå der er flere end 1.200 navne indgraveret med navne på hedens opdyrkere.

I 2004 fik mindeparken tildelt en international pris ved navn ’Carlo Scarpa’, for sit bemærkelsesværdige landskab.

Mindeparken er åben hele året og ved indkørslen dertil finder du udstillingen ”Hedens ansigter” med billeder af dem, der boede i hedelandskaberne tilbage i slutningen af 1800-tallet.

Naturcaféen ved Mindeparken har åbent i sommerperioden.

Se, hvad andre deler på Instagram

#visitviborg #visitaarhusregionen

Hoteller i nærheden af Kongenshus Mindepark

 • Palads Hotel Viborg

  17,06 km

  Palads Hotel Viborg er placeret midt i centrum af Viborg lige ved byens hyggelige og charmerende gågade og få minutter til togstation.

  Læs mere : Palads Hotel Viborg
 • Hotel Eyde - SDH Partner Hotel

  30,16 km

  Hotel Eyde er et unikt hotel med en rig historie, der går helt tilbage til 1839. Kvalitet er det afgørende element hos os, og vi stræber altid efter at skabe den bedste madoplevelse ved at lave alt fra bunden. Hotellet er placeret centralt og bekvemmeligt i Herning, og du har derfor indre by som udgangspunkt.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Eyde - SDH Partner Hotel
 • Herning City Hotel

  30,18 km

  Herning City Hotel ligger perfekt for dig, der vil aflægge ”hedens hovedstad” Herning et besøg – uanset om formålet er for at holde fri fra hverdagen i et par dage, at besøge en udstilling på byens spændende kunstmuseer eller få en dejlig madoplevelse på den kendte Brdr. Price restaurant.

  Læs mere : Herning City Hotel
 • Aiden, Herning - SDH Partner Hotel

  30,74 km

  Hotel Aiden byder velkommen til dem, der kan lide at rejse enkelt og afslappet. Hotellet leverer den optimale kombination af værdi og komfort, der opfylder nutidens rejsendes forventninger. Hotellet arbejder stærkt på at være i front blandt overnatningsvirksomheder med teknologiske løsninger.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Aiden, Herning - SDH Partner Hotel
 • Hotel Royal - SDH Partner Hotel

  32,96 km

  Hotellet ligger i gåafstand fra et væld af shoppingmuligheder. Værelserne har en betagende udsigt over byens centrum, floden Stora og det nye Musikteater. Hotel Royal Holstebro tilbyder en bred vifte af opholdsmuligheder, herunder golfophold og kulturophold, der kan tilpasses efter gæsternes præferencer.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Royal - SDH Partner Hotel
 • Kongensbro Kro

  33,67 km

  Kongensbro Kro ligger, hvor landevejen mellem Aarhus og Viborg krydser Gudenåen. Før i tiden var den kendt som pramdragerkro, men i dag er den en moderne landevejskro med flotte værelser, alle med udsigt til krohaven. Kroens adelsmærke er den gode mad, lige fra de hjemmelavede frikadeller til den franske kogekunst.

  Læs mere : Kongensbro Kro
 • Hotel Dania Silkeborg

  33,82 km

  Hotel Dania er beliggende midt i centrum af Silkeborg, omkranset af byens pulserende liv, butikker, cafeer, seværdigheder, skov og sø. Hotellet fra 1848 fremstår i dag smukt gennemrenoveret, men den særlige charme og atmosfære er bevaret. Hotellets restaurant, Brasserie ”Underhuset” byder på gastronomi i særklasse.

  Læs mere : Hotel Dania Silkeborg
 • Grand Hotel Struer

  35,82 km

  Grand Hotel Struer er et moderne hotel, som vogter de gamle dyder, og gæsten er naturligt i centrum. Hotellet ligger midt i Struer ved gågade og Limfjordens største marina og er et godt udgangspunkt, når det spændende Limfjordsland skal udforskes. Der er kun 35 km til det brusende Vesterhav.

  Læs mere : Grand Hotel Struer
 • Hotel Pinenhus

  43,26 km

  Nyd den smukkeste udsigt, når du bor på Hotel Pinenhus. I haven kan du prøve minigolfbanen, og middagen kan du nyde i panorama restauranten. Om aftenen er der mulighed for et spil pool, mens du nyder en aftendrik. Gå en tur i de skønne naturomgivelser og dyp fødderne i vandet.

  Læs mere : Hotel Pinenhus
 • Tambohus Kro & Badehotel

  43,74 km

  Tambohus Kro & Badehotel ligger på Thyholm lige ned til Limfjorden i et sandt naturparadis med en sjælden fred og ro. Her har den ligget siden år 1842, men er løbende blevet restaureret og udvidet uden at det er gået ud over hyggen og den traditionelle kroatmosfære. Ideel til cykelferie, fisketure og vandreture.

  Læs mere : Tambohus Kro & Badehotel