Lindelse Mølle

Lindelse Mølle

Møllebanken 1

5900 Rudkøbing

Foto: Magnus Berg Pedersen

Stjernehimmel over Lindelse Mølle

Foto: Lindelse Mølle

Lindelse Mølle i vinterlandskabet

Foto: Lindelse Mølle

Møllen er meget velbevaret og et besøg vær

Du er velkommen til frit at benytte picnicbænke og nyde solopgang, frokost eller solnedgang med den fantastiske udsigt over det langelandske landskab og Lindelse Nor.

I den underste del af møllen findes broloftet og i overmøllen findes kværnloft, stjernehjulsloft, lorrisloft og hatloft. Der er en del bevaret inventar herunder kværne, sigter, valse og gangværk.
Fra møllens dæk er udsigt til både Langelands øst- og vestkyst.

Besøgende er velkomne til at komme ind i møllen ved at lave en aftale via SMS på +45 30510137.


Historien om Lindelse Mølle

Kilde: ”Møller og møllefolk på Langeland” af Ole Mortensøn og Hans Larsen. Langelands Museum.

Mølledrift siden 1600-tallet
Det er uvist præcist hvornår den første stubmølle blev opført i Lindelse, men siden 1600-tallet har der været mølle på stedet.
I 1809 var stubmøllen erstattet af en hollandsk vindmølle, fremgår det af skødet.

Phoenix Møllen rejste sig fra asken
I 1827 nedbrændte møllen, men blev hurtigt genopført i ny og flottere skikkelse. Måske fordi den nye mølle stod færdig allerede året efter, blev den i folkemunde døbt Phoenix Møllen – genoprejst fra asken.

Den nyopførte mølle var spåntækket og malet med oliefarve, vindueskarmene beklædt med blyplader og enden af den liggende axel i hatten var beslået med kobber og ægte forgyldt.
Til de 36 alen (25,5 meter) lange vindfang hørte sejl af russisk dug og de 5 kværne var beklædt med egeplanker.
I 1830 blev møllen vurderet 2000 rigsdaler højere end den tilsvarende Snøde Mølle.

Skueplads for dramatiske hændelser
I Langelands Avis fra 2. januar 1863 kan man læse:
”I Lindelse Mølle er Nytaarsaften passeret en meget ubehagelig Begivenhed. En conditionerende tysk Bagersvend har nemlig med en Kniv stukken en ung Mand fra Lindelse By i den venstre Side, ikke langt fra Hjertet, saa han for Øjeblikket er meget lidende, uden at der dog befrygtes at være nogen Fare for hans Liv.”

Bagersvenden skulle angiveligt have tabt et kortspil om nogle skillinger og kom efterfølgende i klammeri med den unge mand, da bagersvenden nægtede at betale sin gæld.

Var møller Hansen morder?
Også i 1842 var der stor dramatik ved møllen, da man 1. oktober fandt fruentimmeret og almisselemmet Gjertrud Pedersdatter liggende død i en tørvegrav tæt ved Lindelse Mølle. Dræbt af et skud gennem hovedet.
Meget pegede på møller H. J. H. Hansen som den skyldige. Der gik rygter om, at mølleren have stået i forhold til kvinden, og da hun fortalte ham at hun var gravid, ville han beskikke en anden at påtage sig faderskabet. Mølleren nægtede alt, men blev dømt af Langelands herredsret til livsvarigt fæstningsarbejde. Dødsstraf kunne det ikke blive til, så længe han ikke tilstod.
Amtsmand, kammerherre Sporon i Svendborg synes imidlertid at en mand med en så agtværdig karakter som mølleren, der var gift med en så agtværdig kone, med hvem han havde fem levende børn, skulle reddes fra så hård en straf. Mølleren ejede trods alt en formue på 5-6000 rigsdaler og blev af sogneboerne beskrevet som en retskaffen mand.
Med disse for sagen meget ”vigtige” nye argumenter appellerede amtmanden til overretten i København, der forstod at værdsætte møllerens betydning og mølleren blev frifundet grundet ”mangel på fældende bevis”.

En obduktion af den dræbte kvinde konstaterede at hun ikke var gravid.

Hoteller i nærheden af Lindelse Mølle

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    38,37 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    47,91 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Brobyværk Kro

    50,64 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel 6400

    59,48 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    61,16 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Hotel Knudsens Gaard

    61,25 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Tornøes Hotel

    64,91 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    66,58 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Frederik VI's Hotel

    68,88 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Hotel Falster

    73,85 km

    Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

    Læs mere : Hotel Falster