Nordbys berømte klokketårn

Nordbys berømte klokketårn

8305 Samsø

Foto: VisitSamsø

Nordbys berømte klokketårn

For at forklare, hvorfor der midt i Nordby står et dybgult tårn på en forhøjning af kampesten, skal vi starte med at tage en tur fra Mårup til Nordby. Små to kilometer fra midten af Nordby kan du på venstre side se den flotte middelalderkirke tårne sig op. Og det er kirken, eller rettelig kirkeklokkerne, der gemmer på fortællingen om dét, der i dag er et af Samsøs mest kendte vartegn.

De forsvundne landsbyer
Da Nordby Kirke blev anlagt i starten af 1200-tallet, var der foruden Nordby og Mårup to landsbyer mere i området, nemlig Glistrup og Søby. Disse to landsbyer findes ikke længere. Måske brændte de ned. Måske blev de lagt øde af epidemier. Måske blev de simpelthen forladt. Man ved det ikke med sikkerhed. Under alle omstændigheder valgte man helt logisk at bygge kirken midt mellem de fire landsbyer.

Klokken, som findes i kirkens tårn, bruges i forbindelse med alle kirkelige handlinger. Men Nordbys beboere kan have svært ved at høre klokken, særligt når det er østenvind. Derfor etablerede man allerede i 1600-tallet en simpel klokkestabel på det torv, der på nordsamsk hedder “galli’en” eller galgepladsen. Her stod indtil 1820 den gabestok, hvori forbrydere blev udstillet til skam og skændsel. Med klokkestablen på plads kunne sognebørnene få besked på, at nu var det tid til gudstjeneste.

Ding, ding, dyret er slagtet!
I 1857 byggede man så det tårn, der står i dag. Initiativet blev taget af provst Frants V.S. Jacobsen fra Nordby. Provsten var ikke uden arkitektoniske evner og tegnede selv byggeskitsen med inspiration fra et tårn, han havde set på en rejse i Belgien. De 253 rigsdaler, 3 mark og 2 skilling, det kostede at bygge tårnet, kom dels fra sognets husmænd og håndværkere, dels fra konsul Jacobsen og Grev Danneskiold.

Klokketårnet er både festligt og farvestrålende, men har også kendetegn fra middelalderlig arkitektur. Tårnet prydes af rødkalkede bånd og en blåmalet hovedgesims med rødmalede sparrenkopper. I tårnets øverste halvdel er fire rundbuede gennembrydninger, der åbner ind til tårnets midte, hvor klokken er ophængt.

Klokken ringede solen op og ned, til gudstjeneste og andre kirkelige handlinger eller i tilfælde af brand, som var en stor trussel mod landsbyens mange stråtækte huse og gårde. Man kunne endog betale sig til ringning i særlige tilfælde, f.eks. ved slagtning af dyr og efterfølgende salg af kød.

Ringelauget
Indtil 2011 var det graveren ved Nordby Kirke, der sørgede for, der blev ringet med klokken, men i dag varetages ringningen af et frivilligt Ringelau, stiftet af borgere i Nordby. Ringelauget ringer ikke længere til gudstjeneste, men nøjes med at hive i tovet til solopgang og solnedgang fra påske til efterårsferie samt lørdage og søndage resten af året. I julen bliver der dog ringet hver dag.

Hoteller i nærheden af Nordbys berømte klokketårn

 • Hotel Oasia Aarhus

  29,95 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Kaløvig Badehotel

  33,66 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Hotel Skanderborghus

  39,33 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Montra Hotel Sabro Kro

  43,18 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Jørgensens Hotel

  45,41 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  47,01 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  50,61 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Munkebo Kro

  56,62 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  57,86 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  58,49 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord