Rensdyrjægerne fra Jels - de første mennesker i Danmark

Rensdyrjægerne fra Jels - de første mennesker i Danmark

Koldingvej 2

6630 Rødding

Foto: VisitVejen

Engen ved Jels Volsted

Foto: Ksenya-89

Rensdyr i tundra landskab

Foto: VisitVejen

Zink - ligger øverst til højre.

Det var her, de kunne have været ankommet. Lige her, hvor du på Hærvejens vandrerute runder skovspidsen og får et vidtstrakt udsyn ud over engen - ned til Jels Midtsø. Det hed den ikke dengang. Der var ingen stednavne, ingen mennesker, ingen bebyggelse. Her var tomt, tundra og tyst. Og koldt. For det var mens istiden var ved at takke af. Iskappen var ved at trække sig tilbage og efterlod et goldt, fugtigt, planteløst landskab, der ad åre udviklede sig til et tundralandskab, som vi kender fra de nordlige egne af Norden i dag og endnu senere til et landskab med spredt birketræsbevoksning.

Vi er cirka 14.000 år tilbage i tiden. "De", der ankom, kom faktisk ret langt syd fra. De vandrede fra et område nord for Hamborg, og derfor kalder vi dem i dag Hamburgkulturen. De kom for at skaffe sig kød, skind og tak fra rensdyrene. Derfor kalder vi dem også for de første gastroturister i Danmark. De var her i kort tid - måske bare en sommer eller to. De havde større bopladser i nærheden, hvor de bearbejdede flint til redskaber og håndterede kød og skind til senere brug, mens jagtpladsen var her tæt ved søen. 

De første mennesker kan være kommet til samme sted, som du står nu - og kan have kigget ud over søerne, set bakken på den anden side. Set et smalt sted som udgjorde en naturlig indsnævring i landskabet. Set at landskabets udformning kunne understøtte deres jagtteknik. De lavede sig en jagtboplads på bakken, og når de store flokke af rener skulle passere tunneldalen på deres vandring efter mad, bevægede flokken sig langsommere og blev mere langstrakt, og dermed blev det lettere at plaffe de enkelte dyr ned. Der er fundet pilespidser i området - og i rensdyrben - men vi ved ikke om der har været brugt bue og pil, kastespyd eller noget helt tredje.   

Når vi ved så præcist, hvor de første turister (nogen mener, at det var de første mennesker i Danmark) kom fra, så er det fordi der er fundet masser af flinteredskaber ved bopladserne, bl.a. brugte de en såkaldt zinken, som er et lille redskab med en krum spids i den ene ende. Den har sandsynligvis været Hamburgkulturens multitool og blevet brugt til at bearbejde rensdyrskind med. Mængden af pilespidser, afhugget flint og redskaber gør, at der er tale om nogle af de største bopladser fra Hamburgkulturen. 

Som en faktuel finurlighed så blev de første arkæologiske fund med Hamburgkulturen gjort af en lokal amatørarkæolog tilbage i 1968 ved sydsiden af Jels Oversø. Det startede med et flintestykke, som havde en krumspids i den ene ende, og som undrede. Bopladsområderne blev undersøgt nærmere af professionelle arkæologer i 1981-1984, og der er fundet større mængder flint omkring Jels Sø. 

Afstand til Hærvejen: 
Vandrerute: 0 m
Cykelrute: 1,8 km - fra Jels by langs Koldingvej. 

(OG til dig, der nørder helt vildt i historie, ja så ved vi godt, at der ikke var sortbrogede køer dengang (et af billederne) og vi ved også godt at Jels Søerne så anderledes ud dengang, og vi ved godt at bopladserne lå et stykke væk fra, hvor denne fortælling er stedfæstet. Men langs med Hærvejen kan man opleve HELE Danmarkshistorien, og vi synes at historien om de første moderne mennesker i Skandinavien hører til i HELE Danmarkshistorien).  

Hoteller i nærheden af Rensdyrjægerne fra Jels - de første mennesker i Danmark

 • Gram Slotskro

  13,65 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  15,93 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Agerskov Kro

  27,83 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  31,12 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Hotel Rode-Kro

  34,62 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  39,25 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Svanen Billund

  39,69 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  39,93 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  41,93 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  44,65 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden