Skanserne ved Snaptun

Skanserne ved Snaptun

Tønballevej 1

7130 Juelsminde

Foto: Destination Kystlandet

Kyststien med udsyn til Hjarnø

Foto: Destination Kystlandet

Ved Tønballe Naturcenter ligger en gammel kanon

Foto: Destination Kystlandet

Skrænt ved Tønballe Naturcenter

Vagtposten ved indsejlingen til Horsens Fjord

Færgehavnen Snaptun er det mest fredelige og hyggelige sted man kan forestille sig. Men i 15-1800-tallets krige havde stedet en strategisk vigtig rolle i forsvaret af Horsens. Hvis fjendtlige skibe skulle ind til Horsens, skulle det ske gennem den relativt smalle indsejling til Horsens Fjord ved Hjarnø Sund. Med andre ord skulle de sejle lige forbi Snaptun. Derfor udgjorde skanserne et frygtindgydende og effektivt forsvar af handelsbyen.

 

Svenskeskansen

Hvis du fra havnen i Snaptun følger den populære vandrerute Kyststien Snaptun-Juelsminde, kommer du langs kysten gennem Tønballe Skov. På toppen af en høj skrænt kommer du forbi to kanoner.  De to kanoner er ikke originale, men stammer fra linieskibet Christian VII, der i vinteren 1787 forliste i en storm ved Anholt.

De markerer dog, hvor svenskeskansen blev opført i 1658 under Svenskekrigen. Fra den stjerneformede skanse er der en flot udsigt over sundet.

Det siges, at fyrretræerne, som i dag vokser på skansen, stammer fra frø, som soldaterne uden at vide det medbragte i deres udstyr.

 

Store Batteri

Fortsætter du et kort stykke ad Kyststien fra Svenskeskansen, kommer du til Hundshage, som er en markant spids i landskabet. Her lå det største af Snaptuns batterier. Store Batteri blev opført under Englandskrigen i perioden 1807-1814. Det stjerneformede forsvarsværk bestod af et større antal kanoner, barakker, krudthus og et blokhus til soldaternes beskyttelse.

Det var godsejer Jes Glud fra det nærliggende Jensgaard, der var ansat til at lede forsvaret. Jensgaard kommer du forbi, hvis du fortsætter endnu en kilometer ad Kyststien.

Store Batteri er i løbet af de sidste 50 år ædt af havets bølger. I dag ligger en lagune, hvor batteriet før var.

 

Lille Batteri

Tilbage ved lystbådehavnen i Snaptun kan du gå ganske kort langs stranden mod nordvest til du kommer til en lille forhøjning. Forhøjningen er de synlige rester af Lille Batteri, som ligesom Store Batteri stammer fra Englandskrigen. Det menes at være bygget på resterne af en ældre skanse som Frederik 2. lod bygge i 1566. Lille Batteri er i dag overpløjet, men man kan stadig fornemme anlægget. Kort herfra ligger det sandklædte Hesteodde og stikker et stykke ud i vandet. Herfra har du en fin udsigt.

 

På vandretur ved skanserne

Skanserne ligger som nævnt langs den skønne vandrerute Kyststien Snaptun-Juelsminde. Det er dog også muligt at gå en kortere rundtur ved Snaptun omkring havnen, kysten og Tønballe Skov.

På dette digitale kort kan du følge ruter i naturen ved Snaptun.

 

Hoteller i nærheden af Skanserne ved Snaptun

 • Jørgensens Hotel

  14,51 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Hotel Vejlefjord

  23,46 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Hotel Skanderborghus

  25,31 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Hotel Hedegaarden

  32,16 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  33,29 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  34,97 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Nørre Vissing Kro

  37,21 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Hotel Oasia Aarhus

  38,75 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  40,95 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Låsby Kro

  41,47 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro