Skodborg

Skodborg

Vestergade 1

Skodborg

6630 Rødding

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Mindesten Skodborg Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Bålhytte og shelter ved Skodborg Børnesø

Foto: VisitVejen

Grænsesten Skodborg

Skodborg er toppen af Sønderjylland. Dels på grund af den nære beliggenhed til Kongeåen, der afgrænser Sønderjylland mod nord, men også på grund af et historisk høj engagement i kultur- og foreningsliv. Byen var et af danskhedens sikre bastioner frem til Genforeningen i 1920. Skodborgs største bidrag i moderne tid er den årlige 1-dagsfestival Skodborg Parkrock, der tiltrækker flere tusinde gæster og toppen af poppen af musikere på den danske musikscene.

Tiden som tysk område har lejret sig dybt i Skodborg. Næsten alle familier fik 1. verdenskrig tæt på, når deres familiemedlemmer skulle være tyske soldater ved fronten i Belgien eller Rusland. Så mens resten af Danmark – nord for Kongeåen – holdt sig neutrale i verdenskrigen, så var unge mænd fra Skodborg udsendt som tyske soldater – selv om de var dansksindede. Navnene på dem, der ikke kom hjem, finder du på mindestenen foran Skodborg Kirke.

Skodborg var frem til 1920 en grænseby. Folkeafstemningen forud for Genforeningen i 1920 gav i Skodborg Sogn 1.046 stemmer for Danmark og110 for Tyskland. Skodborg har været grænseby tidligere, da Kongeåen udgjorde toldgrænse mellem Danmark og Slesvig. Det var i Skodborghus-slottets storhedstid.

Skodborg var endestation på den smalsporede Haderslev Amts Jernbanes strækning fra Haderslev. Banelinien sørgede for logistik for varer og personer sydover. Strækningen Haderslev - Skodborg blev bygget i 1905 og nedlagt i 1933. Du kan stadig se den tyskinspirerede banegårdsbygning midt i byen.

Skodborg har stadig et meget levende foreningsliv – med rødder i grænsehistorien og skabt af et vilkår som grænseegn. Der holdes stadig hvert år ringridning og det lokale brandvæsen består af frivillige. De lidt over 1.200 indbyggere i byen har også idrætsforening og lokalarkiv som de fleste andre sønderjyske sogne. 

 

Hoteller i nærheden af Skodborg

 • Gram Slotskro

  15,24 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  21,03 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Hovborg Kro

  24,7 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Agerskov Kro

  32,29 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Svanen Billund

  34,37 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  34,5 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hedemarken

  38,97 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  39,93 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  40,23 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Rode-Kro

  40,47 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro