Skodborghus, mindested

Skodborghus, mindested

Skodborghusvej 15

6600 Vejen

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Skodborghus mindesten for gammel kongeborg ved Kongeåen

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Skodborghus mindesten for gammel kongeborg ved Kongeåen

I middelalderen var den en vigtig grænsefæstning og i 1500-tallet blev det benyttet som toldsted for studehandlen og som jagtslot. Farrisskoven, som var det store stykke skov mellem Rødding og Lillebælt lå få kilometer syd for borgen. 

Omkring 1700 var slottets rolle udspillet, og det forfaldt for til sidst at blive helt nedrevet i 1862. Stenene blev 2 år senere brugt til den toldbygning, der ligger ca. 200 m mod syd - på den anden siden af Kongeåen. Borgen har ligget, der hvor landevejen i dag krydser Kongeåen.  Den gang sikkert ret praktisk, når opgaven var at bruge trafikken som beskatningsgrundlag. Gårdens avlsbygninger menes at have ligget tæt på det nuværende Skodborghus-kryds, hvor vej 32 Kolding-Ribe krydser vej 403 Vejen - Vojens. 

Byggeåret for Skodborghus er ukendt, men vi ved, at borgen var i kongeligt eje i middelalderen. Borgen er første gang nævnt i 1368, og menes opført som en del af Valdemar Atterdags genopbygning af landet. Skodborghus ligger nogenlunde midt mellem Ribehus og Koldinghus, og "har dækket" Hærvejsstrækningen af - sådan rent grænsemæssigt og således kan de tre borge have indgået i et grænseforsvar mod syd. 

Øst for landevejen Skodborghusvej kan man stadig ane kanten af borgbanken og der findes stadig spor efter den kanal, som har ledt vand til voldgraven. I dag er Kongeåen alene en historisk grænse, omend nogle lokale mener, der stadig er en mental grænse. Kongeåens rolle som administrativ grænse stoppede ved kommune sammenlægningerne i 2007, hvor Rødding og Vejen kommuner gik sammen og begge blev en del af Region Syddanmark. Dermed forsvandt rollen som administrativ grænse mellem Ribe og Sønderjyllands amter. 

Mindesten
1932 blev det besluttet at sætte en mindesten over Skodborghus, som igennem tidens løb har spillet mange og vigtige roller i områdets historie. Mindesmærket skabte Niels Hansen Jacobsen ved at genbruge de gamle munkesten, granitkvadre og en vinduesindfatning af granit fra det oprindelige Skodborghus, og disse sten kan meget vel komme fra en bygning fra 1200 eller 1300-tallet. Mindestenen blev indvidet i 1932. Bag opstillingen stod en række historiske foreninger i lokalområdet.

Sammen med mindesmærket er et par bænke, hvor man kan holde rast og lade tankerne flyve til dette så centrale sted i fortiden.

I 2018 er der lavet en række arkæologiske undersøgelser omkring det sted, hvor man mener Skodborghus har ligget. Den nuværende vej har gået lige lukt igennem borgens gårdsplads. Der har ligget en voldgrav mod vest og nord. På stedet er der fundet tømmer dateret til år 1392. 

Afstande:
Hærvejens vandrerute 0,8 km

Hoteller i nærheden af Skodborghus, mindested

 • Gram Slotskro

  17,37 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Hotel Hovborg Kro

  21,92 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Tyrstrup Kro

  22,95 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Svanen Billund

  31,7 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  31,79 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Agerskov Kro

  34,92 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Hedemarken

  36,13 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  38,49 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  40,08 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  41,39 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden