Sønderskov Hovedgård og have

Sønderskov Hovedgård

Den nuværende hovedbygning til herregården Sønderskov er en baroktillempning af en renæssancebygning opført af adelsmanden Thomas Juel i 1614-20. Bygningen rummer i dag Museum Sønderskov, der er egnsmuseum for Vejen Kommune. 

I mange år stod Sønderskov i håbløst forfald, men en gennemgribende restaurering reddede bygningen fra den rene ruin. Bygningen rummer mange spændende kalkmalerier, oliemalede lærredstapeter samt frilagte træbemalinger. Det nyetablerede egnsmuseum for Vejen Kommune flyttede ind midt under istandsættelsen. Museet har en arkæologisk studiesamling samt flere mindre udstillinger om fund fra lokalområdet. Ligedan er den gamle herregårdssmedje genetableret. Sønderskov modtog i 1992 Europa Nostra prisen efter den gennemgående renovering. 

Haven
Sønderskovs oprindelige barokhave er genskabt med de karakteristiske symmetriske linier. På museet findes den samling havevaser fra 1600-tallet, der blev fundet i forbindelse med renoveringen. Museet har genskabt et afsnit af herregårdens historiske urtehave, som drives af en frivillig arbejdsgruppe.

Voldgraven omkring hovedbygningen er dateret 1400-1660. Gårdspladsen består af pigstensbelægning i et geometrisk mønster, og er originalt fra renæssancetiden. Sønderskov er omgivet af tre skove: Nørreskov, Hjortehaven syd for bygningen og var en dyrehave og Skovhoved, hvor der stadig kan ses spor af karpedamme. 

Møllestien
Herregårdslandskabet kan opleves via trampestien Møllestien, der udgår fra parkeringspladsen øst for hovedgården. Landskabet er et af de bedst bevarede i det sydlige Jylland. Veje, stier og alléer fra 1700-tallet, Hovvejen, som blev brugt af bønderne på vej til hoveri og herskabets kirkesti til Folding Kirke kan stadig ses i landskabet. 

Afstande:
Hærvejens cykelrute 5 km

Hoteller i nærheden af Sønderskov Hovedgård og have

 • Gram Slotskro

  17,47 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Hotel Hovborg Kro

  18,29 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Tyrstrup Kro

  29,05 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Refborg Hotel Billund

  31,28 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Svanen Billund

  31,42 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Hotel Hedemarken

  33,88 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • Agerskov Kro

  36,24 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  42,2 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Sdr.Omme Kro

  43,95 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Hotel Hedegaarden

  45,15 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden