Tunø Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Tunø Kirke med blå himmel

Foto: Destination Kystlandet

Bænke og alteret inde i Tunø Kirke

Foto: Destination Kystlandet

Træskib i loftet på Tunø Kirke

Smuk kirke på den bilfri ø

Denne lille kirke fra 1300-tallet ligger idyllisk midt i Tunøs ferieliv. Som den eneste kirke i Danmark er tårnet et kombineret kirketårn og fyrtårn. Kirken har gennem mange generationer været et vartegn for øens borgere såvel som for sejlere i Kattegat.

 

Øens historiske samlingspunkt

Tunø Kirke menes at være opført i 1400-tallet. De nuværende mure blev opført af Aarhus Domkirke, som overtog øen fra kronen og Kong Valdemar Sejr i 1216. Man ved, at tunboerne før den tid sejlede til messe i Nordby Kirke på Samsø, hvis tilmurede norddør fra gammel tid, kaldtes Tunboernes dør. Der er dog også indikationer på, at der før opførslen af de nuværende mure var en anden form for ceremoniel bygning af træ eller bindingsværk.

Fortidens tilknytning til Aarhus Domkirke kan ses flere steder i kirken. Altertavlen, præstestol samt bænke/korstole har således tidligere stået i domkirken. Kirken er karakteristisk lang og smal. Specielt er det også, at prædikestolen er placeret midt i kirken. Kirken er desuden oplyst af levende lys.

Tunø Kirke var oprindelig bygget i romansk stil, men efter en række ombygninger fremstår den i dag i gotisk stil. I koret er der flere kalkmalerier. Bl.a. en mindetavle for den tidligere sognepræst Jørgen Hansen, som i 1640 blev stanget ihjel af en tyr.

 

Det unikke fyrtårn

I 1700-tallet havde kirken hårdt brug for restaurering, og der besluttede man sig for at gøre tårnet højere, fordi det i stort omfang blev brugt som sømærke for skibsfarende i Kattegat. I 1798 blev det derfor udbygget som fyrtårn og rejser sig i dag 31 meter over havet som øens højeste bygning. I mange år havde præsten på Tunø som ekstra opgave at sørge for, at fyret blev passet. Man sagde dengang i spøg ”På Tunø sover præsten med fyrmesterens kone”.

Men sådan er det ikke længere. I dag bor præsten til daglig på fastlandet og tager færgen for at afholde gudstjenester, mens fyr og kirkegård bliver passet af lokale.

Kirken er på mange andre måder unik og afspejler sin afsidesliggende placering på en bilfri ø med begrænset befolkning. Dette kan bl.a. ses i kapellet, hvor der altid står en kiste klar. Skulle en beboer afgå ved døden, kan man ikke vente på, at der kommer en kiste fra fastlandet, så familien til den afdøde køber kisten, som allerede er i kirken.

 

Besøg kirken

Det er muligt at besøge kirken i perioden 1. juni-30. august fra 9.00-19.00. Tårnet har åbent i fra 27. juni-6. august og kan besøges kl. 14-15. Dog er tårnet lukket søndag. Større grupper kan ringe til fyrmesteren og aftale tid på 21 13 94 36. Tårnet er åbent i efterårsferien alle dage undtagen søndag mellem kl. 15-16.

Er der gudstjeneste i kirken, bedes man vente til denne er afsluttet. Der er normalt gudstjeneste kl. 10.00 om vinteren og kl. 11.00 om sommeren.

 

Om Tunø

Tunø er en dejlig, bilfri ferieø, der sagtens kan besøges på en dagstur. Øen er ikke større end at man kan gå den smukke, 8 kilometer lange rute rundt om øen, og i byen er der flere spisesteder og autentisk østemning. Færgen afgår fra Hou flere gange om dagen.

Du kan finde inspiration til din tur til Tunø på denne side.

Hoteller i nærheden af Tunø Kirke

 • Hotel Oasia Aarhus

  26,94 km

  På Hotel Oasia Aarhus er nøgleordene kvalitet og service. Her kan du læne dig tilbage og nyde den elegante og diskrete luksus, som danner rammen for alt på hotellet. Alt er nøje udvalgt for at give dig den bedst mulige oplevelse.

  Læs mere : Hotel Oasia Aarhus
 • Hotel Skanderborghus

  33,11 km

  Skanderborg Sø er et pragtfuldt sted og Hotel Skanderborghus, der ligger naturskønt i Dyrehaven ved søens bred, kalder sig med rette en perle ved sø og skov. Hotellet ligger tæt på Skanderborgs hyggelige bymidte med gode shoppingmuligheder, og i omegnen er der gode muligheder for bl.a. lystfiskeri, golf og tennis.

  Læs mere : Hotel Skanderborghus
 • Kaløvig Badehotel

  33,44 km

  Kaløvig Badehotel er et lille hyggeligt hotel beliggende kun 14 kilometer fra centrum af Aarhus, lige ud til Aarhus Bugten i Aarhus N. Den intime stemning, den hjemlige følelse og den beroligende lyd af bølgerne fra Aarhus Bugt skaber sammen en virkelig unik atmosfære, som er svær at finde andre steder.

  Læs mere : Kaløvig Badehotel
 • Jørgensens Hotel

  38,41 km

  Med et ophold på Jørgensens Hotel kan du se frem til en oplevelse af historisk bevidsthed, kvalitet i hver detalje og personligt værtskab i centrum af Horsens.

  Læs mere : Jørgensens Hotel
 • Montra Hotel Sabro Kro

  39,54 km

  Montra Hotel Sabro Kro er beliggende i hjertet af Sabro tæt på Smilets By, Aarhus. Med E45 tæt på, er der nem og hurtig transport til et væld af muligheder. Her finder du både plads til samvær, nærvær og skønne oplevelser. Der er altid en god grund til at besøge Sabro Kro.

  Læs mere : Montra Hotel Sabro Kro
 • Nørre Vissing Kro

  41,65 km

  Ved bakker, skove og søer ligger den kongeligt privilegerede Nørre Vissing Kro, der er kendt for et kreativt og kompromisløst køkken med en atmosfærefyldt restaurant og en udsøgt vinkælder. 25 minutter til både Aarhus og Silkeborg. Naturen omkring kroen hører til blandt Danmarks smukkeste områder.

  Læs mere : Nørre Vissing Kro
 • Låsby Kro

  45,47 km

  I Søhøjlandets midtjyske, smukke og bakkede natur mellem Silkeborg og Aarhus finder du Låsby Kro og Hotel. Her er en hyggelig atmosfære og kroen er indrettet med alt hvad der hører sig til med traditionel dansk mad og gode kroretter, der skaber den ægte krohygge.

  Læs mere : Låsby Kro
 • Hotel Vejlefjord

  51,84 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Munkebo Kro

  55,28 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Tornøes Hotel

  57,3 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel