Bække Kirke

Bække Kirke

Søndergade 11A

6622 Bække

Telefon: 75389342

Foto: VisitVejen

Lapidarium ved Bække Kirke - særlige gravsten

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Bække Kirke

Foto: Visit Vejen Turistinformation

Bygningsdetalje Bække Kirke

Kirken ligger på en langstrakt bakke, og på kirkegården øst for korgavlen har der ligget en gravhøj fra bronzealderen. Højen er i dag ikke synlig.

Bække Kirke er en romansk kvadrestenskirke, der er opført omkring år 1100 og har gennemgået flere om- og tilbygninger gennem tiderne. I dag består kirken af kor, skib samt tårn, men oprindeligt har der hørt en apsis med. Der har været dør på både nord- og sydsiden af kirken, men modsat andre kirkebygninger, er norddøren i Bække Kirke bredere end syddøren – sandsynligvis fordi bebyggelsen har ligget nord for kirken. Af samme grund er der også en port i kirkedigets nordlige del. På to sokkelhjørner mod vest findes der indhuggede hoveder. Over syddøren findes et tympanon med Kristus på tronen mellem de knælende Peter og Paulus.

Kirkens tårn er opført 1922 og indtil da hang klokken i en klokkestabel på kirkegården. Våbenhuset ved kirkens nordside er bygget til omkring år 1600, og har en ganske særpræget svungen gavl med gesims og blydækning.

Klokken i Bække Kirke er fra 1795, hvor den blev omstøbt af den gamle klokke. Man har genbrugt den gamle klokkes inskription. Den arkæologiske undersøgelse i 1971 fandt 19 mønter, men man blev ikke klogere på kirkens historie.

Bække Kirke er hvidkalket inde og har kassetteloft med rosetter. Specielt ved kirkerummet er træpanelerne langs syd- og nordvæggen. De stammer delvist fra slutningen af 1500-tallet. Det nuværende farvevalg i kirkerummet er gjort af kunstmaler Ernst Trier i 1971.

Døbefonten af rødlig granit har været malet og stammer fra middelalderen. Det øvrige inventar er fra renæssancen. Mest bemærkelsesværdigt er prædikestolen fra 1638 som flot træskærerarbejde, der bl.a. viser de 4 evangelister. Ved prædikestolen hænger et ældre krucifiks. Der har været afdækket primitive middelalderlige rester af kalkmalerier, men disse er overkalket i dag. Den nuværende altertavle, der udgøres af et maleri af Rudolf Rud-Petersen, er fra 1941, og forestiller "Indbydelsen til det store gæstebud". Alterbordet er muret.

Af de gamle kirkebøger kan det ses, at kirken har været hårdt medtaget under svenskekrigene, fordi der efterfølgende skulle købes bl.a. alterkalk og ny nøgle!

Da kirkeejeren Hans Adolph Poulsen til Hundsbæk i 1752 døde, blev han begravet i et muret gravkammer under koret. Kort tid efter begravelsen blev gravkammeret fyldt op med jord. Det midlertidige trædæksel kunne ikke holde, så altergængerne var faldet igennem. Miséren skyldtes, at gravstenen ikke var blevet leveret.

Bevaringsværdige gravsten
På Bække Kirkegård finder du et rigtigt lapidarium,  dvs. et "arkiv" for bevaringsværdige gravsten. Menighedsrådet ved Bække Kirke har forholdt sig aktivt til ca. 270 ældre gravsten, og en håndfuld af dem har Museet Sønderskov, der er egnsmuseum for området, fundet bevaringsværdige ud fra et museumsperspektiv. Her ud over er der lavet en afdeling på kirkegården, der rummer 20 gravsten, som har lokalhistorisk betydning og kobler sig til Bække som centralt knudepunkt på Hærvejen, der var Jyllands hovedfærdselsåre i middelalderen. Dvs. der er tale om sten for personer, der har betydning for lokalrområdet eller sten, som har en særlig eller tidstypisk udformning. Stenene er blevet renoveret, mens de tiloversblivende er knust og genbrugt. 

Afstande:
Hærvejens vandrerute: 0 km
Hærvejens cykelrute: 0 km
Vejen midtby: 12 km. 

Hoteller i nærheden af Bække Kirke

 • Hotel Hovborg Kro

  13,11 km

  Hotel Hovborg Kro er kendt for sine lavloftede krostuer og sin prægtige jyske mad. Der har været kro her i mindst 250 år, og det stråtækte stuehus, der blev opført i 1790, er pietetsfuldt bevaret. Uden at ødelægge atmosfæren er det lykkedes at ”indbygge” de moderne faciliteter, som nutidens gæster sætter pris på.

  Læs mere : Hotel Hovborg Kro
 • Hotel Svanen Billund

  17,76 km

  Hotel Svanen i Billund er noget så usædvanligt som et firestjernet designhotel, hvor børnene også er meget velkomne. Overalt er der kælet for detaljerne – på de unikt designede værelser, i den hyggelige lounge og i restauranten ”No8”. Alle gæster skal have en oplevelse så tæt på det sublime som muligt.

  Læs mere : Hotel Svanen Billund
 • Refborg Hotel Billund

  17,88 km

  Refborg Hotel Billund byder velkommen til LEGOLAND®-gæster og alle andre, som vil drage fordel af den fine beliggenhed i forhold til attraktioner og aktiviteter. Der er både underholdning for børn og voksne i området, så spørgsmålet er bare, hvad dit ophold skal bruges til.

  Læs mere : Refborg Hotel Billund
 • Hotel Hedemarken

  23,29 km

  Tættere på Jyllands hjerte kommer du næppe: Hotellet ligger ved gode golfbaner, LEGOLAND®, Givskud Zoo, har en skøn å i baghaven med laks, og moderne faciliteter, der matcher både den erhvervsrejsende og weekendparret på tur. Du vil opleve kvalitet i højsædet.

  Læs mere : Hotel Hedemarken
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  29,24 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Gram Slotskro

  30,97 km

  I smukke og naturskønne omgivelser ligger Gram Slotskro. Her kan du rigtig mærke historiens vingesus. Den fantastiske placering ved Gram Sø og Gram Slot, er de perfekte rammer for et afslappet ophold med god mad baseret på årstidens friske råvarer. I dag er det 4. generation af familien Schrøder, som driver kroen.

  Læs mere : Gram Slotskro
 • Tyrstrup Kro

  31,28 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Hedegaarden

  32,19 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Sdr.Omme Kro

  33,55 km

  Sdr. Omme Kro er en levende og moderne kro i det centrale Jylland. Her oplever du ægte hygge og personlig service. Kroen har siden 1780 haft kongeligt privilegium. Kroen ligger i skønne omgivelser og med Omme Å i den smukke krohave. Kroen er ideel for besøg i LEGOLAND og Givskud Zoo, men også for en golfferie.

  Læs mere : Sdr.Omme Kro
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  37,09 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel