De 4 kirker på Vestfyn

Foto: Niels Martner

Føns Kirke i Nørre Aaby

Foto: Niels Martner

Husby Kirke i Ejby

Foto: Niels Martner

Udby Kirke i Nørre Aaby

Kig indenfor på tur ud i det smukke landskab, alle 4 kirker er åbne i dagtimerne. Nyd roen i kirkerum fra Middelalderen. Tænd lys – og tænk på dine kære. Læs gode ord og nyd den medbragte mad eller kaffe ved kirkernes bordbænkesæt smukt placeret på kirkegårdene.
Bliv en del af det lokale fællesskab ved sommerens strandgudstjeneste, pilgrimsvandringer, gudstjenester og inspirerende koncerter. Der er altid en fornøjet samtale over kirkekaffen hver søndag.

Kirken i sommerlandet
Præstegårdshaven forvandler sig en juni-sommerdag til en udendørs katedral, når vi holder gudstjeneste under åben himmel.
Sidste søndag i juli hænger solen lavt over Føns Vig denne sommeraften, hvor folk kommer langvejs fra for at være med ved strandgudstjenesten – musikken og sangen fylder luften med intenst nærvær. Kirke og natur beriger hinanden i kirken i sommerlandet, hvor onsdagens pilgrimsvandringer i juli måned er et højdepunkt for naturelskere med lyst til livfulde pauser. Vinteren byder på gudstjeneste og fakkeloptog med efterfølgende suppespisning til kyndelmisse.

Musikken i højsædet
De 4 kirker byder på mange musikalske oplevelser. De lyse aftener bliver ekstra lyse, når vi lister ind i de smukke kirker til sommermatinéer, og efteråret bliver mindre mørkt med efterårsmatinéer. Jazzgudstjenesterne bringer tanker og associationer på langfart, og det er meningen; det gælder ikke mindst Jazzgudstjenesten 2. juledag. Efterår og forår krydrer vi årets gang med livfulde pauser med musik og stilhed i Udby kirke.

Føns kirke er elsket på grund af dens beliggenhed ved Fønsvang sø
Kirken er fra 1100-tallet - den ældste af ’De 4 kirker’, og den regnes for at være Fyns første kirke. Renoveret omkring år 2000 i gule og orange farver, der både ses i gulvfliser og trærammen omkring den smukke ’Anna Selvtredje’, der er et træskærerarbejde fra Claus Bergs værksted i Odense fra 1500-tallet.
Følg stien rundt langs kirkegårdsdiget og nyd synet af Fyns næststørste sø.
Måske er du heldig at se havørnen, den har sit hvilested ved det udgåede træ.

Ørslev kirke er kendt for den fine, høje beliggenhed
Orgelet i Ørslev kirke har en usædvanlig smuk klang, kig forbi til en gudstjeneste eller til orgelmatiné. Kirken er fra tidlig middelalder. Læg mærke til døbefonten – en af de få i fedtsten i Norden. Den er sejlet hertil fra Norge i Vikingetiden, og den er muligvis noget af Danmarks ældste kirkeinventar. Kirken ligger højt og med god udsigt over Tellerup bjerge og det fynske landskab. Tag kaffekurven med eller et glas hvidvin og tag en pause ved kirkegårdens bordbænkesæt og nyd kigget udover raps- og kornmarker.

Udby kirke ligger midt i landsbyen tæt på Assensvej og med udblik over Fønsvang sø
Den eneste af ’De 4 kirker’ der ikke har hvælvinger. Men på grund af de store vinduer og det store åbne kor er det et meget lyst rum. Kirken er en tidlig middelalderkirke, og træværket er holdt i rene blå nuancer. Kirken er elsket på grund af ’De livfulde pause’ – meditationer torsdage kl. 17.00 året rundt. Altertavlen er malet af Ernst Trier i 1960. Hovedmotivet er: ’Den sidste nadver’, til venstre herfor er ’Bebudelsen’ og til højre det indtryksfulde motiv: ’Begrædelsen’, hvor vi ser Jesu mor, Maria og Johannes, den discipel, Jesus elskede højst, begge står grædende fulde af sorg ved siden af korset med den døende søn og ven. Læg også mærke til det smukke krucifiks i koret – et tidligt træskærerarbejde.

Husby kirke kan ses langvejs fra; den lyser op med sin stærke gule kalkfacade og den løgformede kuppel.
Kirken er den største af de ca. 12 kirker på Vestfyn fra tidlig middelalder, som blev bygget af ’Iversnæs’ i dag kendt som Wedellsborg gods. Kirken blev købt af Wedellsborg gods for 1 krone i 1991 af Folkekirken. Ved renoveringen i 2008 ændrede rummet karakter fra et mørkt brunmalet træværk til smukke lyse og blå nuancer med guldstafferinger.
Knæfaldet kan fjernes, og det giver plads til babysalmesang, jazzgudstjenester og koncerter. Kirken har en usædvanlig god akustik.
Betragt det smukke alter, som er et 1500- tals træskærerarbejde fra Claus Bergs værksted i Odense. Midtermotivet er de mange scener fra korsfæstelsen, og ved siderne ses de 12 apostle med attributter. Bag smukke smedejernslåger ses de to kapeller. I nordkapellet står sarkofager for Wedellsborg-slægten. Sydkapellet bruges til serveringer: pizzaer til familiegudstjenester og kirkekaffe ved søndagsgudstjenesterne.

Velkommen i De 4 kirker!

På eventkalenderen finder du vores arrangementer for sommeren:

 

 

 

Hoteller i nærheden af De 4 kirker på Vestfyn

 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  7,18 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference
 • Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel

  18,65 km

  Få en gastronomisk oplevelse ud over det sædvanlige på restauranten Ryes, og kombiner dit ophold på Hotel Fredericia med den betagende natur og en rigdom af kulturoplevelser og aktiviteter.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Fredericia - SDH Partner Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  24,15 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Tyrstrup Kro

  27 km

  Tyrstrup Kro ligger idyllisk ved mark og skov nogle få kilometer uden for honningkagebyen Christiansfeld. Her har den ligget i hvert fald i 350 år, men i de senere år er der gjort et stort arbejde for at gennemrestaurere den gamle kro og samtidig gøre den til et anerkendt spisested i international klasse.

  Læs mere : Tyrstrup Kro
 • Hotel Vejlefjord

  28,83 km

  Hotel Vejlefjord kaldes ofte ”slottet i skoven” på grund af den smukke placering i bøgeskoven lige ned til fjorden. Hotellets kur- og wellnessfaciliteter og De Termiske Bade er enestående og tåler sammenligning med de bedste i Nordeuropa. Nyd de oprindelig kurveje, der indbyder til smukke naturoplevelser og frisk luft.

  Læs mere : Hotel Vejlefjord
 • Brobyværk Kro

  33,23 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  33,29 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • ToRVehallerne- SDH Partner Hotel

  37,28 km

  Dette fremragende hotel byder på enestående gastronomi og tilbyder en høj standard af service til sine gæster. Med sin centrale beliggenhed kan du nyde alle byens faciliteter og nemt udforske de forskellige muligheder uden at skulle bruge en bil.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : ToRVehallerne- SDH Partner Hotel
 • Hotel Hedegaarden

  37,5 km

  Et familiehotel, der tilbyder alt fra den traditionelle danske madskat til nye anderledes smagsoplevelser – alt efter hvad du kan inspireres til. Hotellet har fokus på den gode mad med de bedste råvarer, at tingene bare fungerer og en uhøjtidelig atmosfære. Hotellet ligger på toppen af Vejle.

  Læs mere : Hotel Hedegaarden
 • Munkebo Kro

  43,07 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro