Den forsvundne landsby Torup

Den forsvundne landsby Torup

Tisvilde Hegn

3220 Tisvildeleje

Foto: VisitNordsjælland

Anemoner red

Landsbyen Torup i Tisvilde Hegn blev begravet under sandflugten og perioder med udgravninger igennem de sidste 50 år, har givet stor viden om livet på egnen dengang.

I slutningen af 1500 tallet havde store sandmiler i over 50 år bevæget sig ind over landsbyens marker og efterladt alt øde bag sig. Tisvilde Hegn er plantet i dette landskab.

Torup
Sammen med bl.a. landsbyerne Tisvilde og Saltboe(Tisvildeleje) hørte Torup under hovedgården Asserbo, hvis ruiner ligger ca. 2 kilometer mod syd. Da sandflugten ramte Torup, bestod landsbyen af tolv gårde og fire husmandssteder med omkring 100 mennesker.

Sandflugten
Årsagen til sandflugten skyldtes dels klimatiske forandringer og dels bønderne selv. I 1500 tallet lod de kvæget overgræsse de sandede jorder, så græsset forsvandt. Resultatet var, at vinden uhindret kunne blæse sandet sammen i vandrende sandmiler, der bl.a. begravede Torup.

Tisvilde Hegn
For at forhindre yderligere tilsanding, plantede befolkningen i 17- og 18 hundrede tallet den skov, vi kender i dag. Jordbunden veksler meget. Flyvesandet når stedvis op til 20 m. Botanisk har skoven en meget værdifuld urteflora - specielt orkideen 'Knærod', og skoven er rig på nationale sjældenheder af insekter - især biller og sommerfugle. I plantageområdet findes en stor og varieret fuglebestand. Området ligger direkte ud til Kattegat med en kyststrækning på 8 km.

Udgravningen
I 1965 lykkes det at finde Torup under sandet. Kun to gårde og et husmandssted er udgravet. Af forskningshensyn er dele af landsbyen gemt til senere udgravninger idet ny viden og nye metoder vil kunne give anderledes svar. Tilsandningen fortæller ikke alene historien om de konsekvenser, ændringer i klimaet har på menneskers liv. De udgravede gårdtomter er så velbevarede at de giver en god indsigt i hvordan husene var indrettet i 1500 tallet. På udgravningsstedet i Tisvilde Hegn findes informationstavler der fortæller mere om Torup.

Praktisk information
Det er muligt at parkere flere steder rundt om Tisvilde Hegn. Naturstyrelsen har udgivet en folder der viser overnatnings pladser og madpakke hytter, samt parkering og vandrer ruter. Læs mere om Tisvilde Hegn på Naturstyrelsens hjemmeside.
Du kan også læse mere om Torup på Museum Nordsjællands hjemmeside.

Hoteller i nærheden af Den forsvundne landsby Torup

 • Hotel Gilleleje Strand

  18,32 km

  Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

  Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  19,18 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  23,37 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Marienlyst Strandhotel

  33,72 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel
 • Taastrup Park Hotel

  44,73 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel
 • Skovshoved Hotel

  45,17 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  50,74 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  50,77 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  50,94 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  51,44 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel