Det Hvide Vandtårn

Gå i historiens spor

Byens bedste udsigt

Fredericias Det Hvide Vandtårn er et tidligere vandreservoir placeret centralt på Fredericia Vold. I dag bruges vandtårnet som udsynspost og tilbyder byens bedste udsigt over Fredericia og Lillebælt.

Via den indre vindeltrappe kan du komme op på vandtårnets tagterrasse, hvor du befinder dig hele 44 meter over havet. På tagterrassen findes borde/bænke-sæt, hvor du kan nye medbragt mad eller tage en velfortjent pause. Ved vandtårnets fod findes også borde og bænke til fri afbenyttelse.

Du finder Det Hvide Vandtårn på Prins Georgs bastion, en af Fredericia Volds mange bastioner. Læs mere om det imponerende fæstningsværk her!

Besøg Det Hvide Vandtårn

Det Hvide Vandtårn kan opleves udefra, men står som udgangspunkt aflåst. Ønsker du at komme op i tårnet, kan du leje en nøgle til tårnet på Fredericia Bibliotek. Leje af nøgle koster 50 kr. + 100 kr. i depositium. Nøgleudlejning foregår i bibliotekets bemandede åbningstid. Hvis du vil være sikker på, at der er en ledig nøgle, kan denne reserveres på forhånd ved at kontakte biblioteket. Find information om nøgleudlejning her!

Du kan opleve Det Hvide Vandtårn udefra på alle tider af døgnet. Besøg tårnet på din vej rundt på voldanlægget eller planlæg en hyggelig picnic på græsarealet for foden af tårnet. Det kan også anbefales at opleve Det Hvide Vandtårn efter mørkets frembrud, hvor lysspots får det store hvide tårn til at træde tydeligt frem i det ellers mørke voldområde.

Nedenfor vandtårnet ligger Landsoldatpladsen, hvor du kan opleve monumentet Den Tapre Landsoldat, et af Fredericias andre vartegn.

Tårnets historie

Fordi Det Hvide Vandtårn er beliggende på Fredericia Vold, tror mange, at tårnet er en del af det oprindelige militære forsvarsværk. Dette er dog ikke tilfældet!

Det Hvide Vandtårn blev indviet den 2. januar 1909 som erstatning for et høj-reservoir fra 1889, der lå ved Kongens Bastion, hvor Det Hvide Vandtårn ligger nu. Den nye høje bygning var et særegent syn i Fredericia, fordi Fredericias status som aktiv militær fæstning betød, at det ikke var tilladt at bygge højere end voldniveau i midtbyen. Bygninger eller kirketårne, som kunne ses uden for voldene, ville være potentielle sigtepunkter for fjendtlige styrker. Det var imidlertid planlagt, at fæstningens militære funktion ville blive nedlagt i løbet af 1909, og området overtaget af Fredericia Kommune i 1914, og der blev derfor givet en dispensation til at opføre det 16 meter høje kommunale vandtårn på voldanlægget.

Tårnet kunne rumme ca. 445.000 liter vand og blev aktivt brugt som vandtårn frem til 1994.

Det Hvide Vandtårns placering betød, at man havde særligt fokus på, at tårnet udseendesmæssigt blendede ind i de historiske og militære omgivelser. Et godt eksempel er tårnets top, hvis kant er udformet som en række skydeskår. Tårnet er tegnet af arkitekten arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen, der også har tegnet Nørreport og Danmarks Port, to af Fredericias byporte.

Tårnet har også en indvendig udsmykning. Denne er udført af Søren Hausgaard Kjær og symboliserer vandets vej fra grundvand til forbruger.

 

Se, hvad andre deler på Instagram 

#dethvidevandtårn #visitfredericia 



Opdateret af:
Destination Trekantområdet – VisitFredericia turisme@fredericia.dk
Destination Trekantområdet – VisitFredericia

  • Det Hvide Vandtårn

  • 7000 Fredericia