Det Hvide Vandtårn

Gå i historiens spor

Det Hvide Vandtårn er bygget på Prins Georgs bastion på Volden i Fredericia.

For at komme op i tårnet kan man leje en nøgle på Fredericia Bibliotek. Det koster 50 kr. at leje nøglen. Hvis man vil være helt sikker på at der er en nøgle ledig, kan man reservere på forhånd - ellers kan man bare komme forbi biblioteket og prøve lykken. Vær opmærksom på, at nøgleudlejningen kun foregår i bibliotekets bemandede åbningstid

Der er 81 trin op til toppen, og herfra er der en fantastisk udsigt over byen og vandet. Selve tårnet er 16 meter højt, men terrassen på toppen befinder sig ca. 44 meter over havet. På tårnets top er der borde/bænke-sæt, så man kan tage en pause eller nyde madpakken. Desuden er der borde/bænke-sæt ved vandtårnets fod.

Tårnet blev indviet den 2. januar 1909 og afløste et ”højreservoir” fra 1889, der var anbragt på og i niveau med overkanten af Kongens Bastion nord for Dronningensgade. Dispensationen til opførelse af et kommunalt vandtårn på det militære område blev givet, fordi fæstningens militære funktion blev nedlagt i 1909. Indtil da måtte der ikke opføres bygninger eller kirketårne, som kunne ses uden for voldene, da disse kunne være sigtepunkter for fjendtlige styrker. 
Man søgte så vidt muligt at give tårnet et udseende, som svarede til de historiske og militære omgivelser. Den indvendige udsmykning i tårnet er udført af Søren Hausgaard Kjær og symboliserer vandets vej fra grundvand til forbruger.

Byggeomkostningerne for tårnet beløb sig til ca. 24.500 kr. i 1909. Tårnet kunne rumme ca. 445.000 liter vand, men den oprindelige funktion som vandtårn ophørte i 1994.
Vandtårnet er tegnet af arkitekten Gundlach-Petersen (1868-1960), der også har tegnet Danmarks Port og Nørreport i Fredericia.

Opdateret af:
VisitFredericia turisme@fredericia.dk
VisitFredericia