Dobbelt Jættestue i Tvedeskov

Foto: Morten Gaustad

Dobbeltjaette2

Foto: Morten Gaustad

Dobbeltjaette3

Foto: Morten Gaustad

dobbeltjaette1

Det specielle fortidsminde er velkendt under betegnelsen »Dobbelt-jættestuen i Tvedeskov«. Men hvis vi skal være helt præcise, er den en tvillingejættestue. Dobbeltjættestuer består nemlig typisk af to mere selvstændige høje med noget højfyld mellem kamrene. Vores jættestue har derimod kun en høj som rummer to kamre, som konstruktionsmæssig nærmest er ét kammer delt på midten af en sten.

Fra hvert af de to kamre fører en gang ud til foden af højen. Der er i dag ingen dæksten over kamre eller gange (med en undtagelse). Jættestuen mangler i den forstand en væsentlig del, bestående af dæksten og den fyld af jord og sten som en gang dækkede dem. Det medfører for os i dag at vi her kan studere jættestuens konstruktion uden at skulle kravle omkring i et bælgmørkt kammer.

I 1875 var begge kamre jordfyldte. Også dengang manglede dækstenene, og man kunne se to parallelle indgange mod sydøst. To år senere blev jættestuens to kamre udgravet af Nationalmuseets Henry Petersen for greven på Tranekær Slot. Fundene blev overdraget til slottet og indgik i grevens private samling. Oldtidsmindet blev igen beskrevet i 1947 og tinglyst i 1948, som følge af den generelle fredning i 1937. I 1978 blev jættestuens kamre og området foran randstenene ved gangmundingerne undersøgt af Langelands Museum.

Adskillige flintøkser og en del keramik fra midten af yngre stenalder blev fundet i et halvcirkelformet område oven på og under en stenpakning. Antagelig stammer fundene dels fra ofringer foran gangene og dels fra oprydning i kamrene. Mange steder er der fundet spor der tyder på at man i storstensgravenes brugsperiode ryddede kamrene for at gøre plads til nye deponeringer.

Interessant er det at man også fandt keramik fra yngre bronzealder og romersk jernalder, og at man under selve højen fandt skår af keramik fra en tidlig del af yngre stenalder. Det betyder at stedet har været brugt til religiøse handlinger i flere tusinde år. Efter udgravningen blev jættestuen restaureret og fik sin nuværende form.

I 1995 var en hjørnesten væltet, og to bæresten hældede kraftig ind i kammeret. En ny restaurering genrejste stenene og sikrede stabiliteten blandt andet ved at indsætte rustfrie stålstænger. Tørmurene blev også restaureret og afrenset.

(Tekst & billeder fra: "Fortidsminder på Langeland", af Morten Gaustad)

Hoteller i nærheden af Dobbelt Jættestue i Tvedeskov

  • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

    38,59 km

    På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

    Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
  • Det Nye Bandholm Badehotel

    43,7 km

    Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

    Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
  • Brobyværk Kro

    46,6 km

    Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

    Læs mere : Brobyværk Kro
  • Hotel Knudsens Gaard

    52,86 km

    Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

    Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
  • Tornøes Hotel

    53,05 km

    Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

    Læs mere : Tornøes Hotel
  • Munkebo Kro

    55,74 km

    Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

    Læs mere : Munkebo Kro
  • Frederik VI's Hotel

    61,58 km

    Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

    Læs mere : Frederik VI's Hotel
  • Hotel 6400

    67,17 km

    På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange oplevelser og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

    Læs mere : Hotel 6400
  • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

    68,75 km

    Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
    Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

    Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
  • Hotel Falster

    69,72 km

    Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

    Læs mere : Hotel Falster