Dyssekammer ved Ravnerydvej

Foto: Morten Gaustad

Ravnerydvej_1

Fire år efter at Nationalmuseet registrerede langdyssen, gik jordens ejer i gang med at fjerne oldtidsmindet. At noget af den i dag er bevaret, kan vi takke J.J. Lønborg Friis for.

Lønborg Friis, som blev uddannet som apoteker på Rudkøbing Apotek, havde en stor interesse for oldtiden og dens udforskning og var i de år han boede i Rudkøbing, aktiv ved flere udgravninger. Da han i 1879 fik nys om at en landmand var ved at fjerne en langdysse, tog han omgående kontakt og fik tilladelse til at udgrave det østlige kammer efter at de store sten var fjernet.

Fundene – lerkar, flintøkser og flække – blev indsendt til Nationalmuseet af Lønborg Friis – som gave fra gårdejeren. Ved sin indgriben lykkedes det Lønborg Friis at overtale landmanden til at lade det sidste kammer bevare – det er det vi kan se i dag.

Lønborg Friis delte den brændende interesse for oldtiden med en ung købmandssøn fra Rudkøbing ved navn Jens Winther, som stiftede Langelands Museum i 1900. Og faktisk var det Lønborg Friis som oplærte Winther i arkæologisk udgravningsmetode.

Samme år som kammeret her blev reddet, forestod den dengang 16-årige Winther sin første udgravning af en jættestuetomt lidt vest for Spodsbjerg. Han skrev en fyldig beretning og korresponderede med Worsaae om fundene. Lønborg Friis flyttede siden til Vendsyssel, hvor han stiftede Vendsyssel Historiske Museum.

(Tekst & billeder fra: "Fortidsminder på Langeland", af Morten Gaustad)

Hoteller i nærheden af Dyssekammer ved Ravnerydvej

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  36,56 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  46,17 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Brobyværk Kro

  46,68 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Hotel Knudsens Gaard

  55,23 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  57,38 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Munkebo Kro

  59,48 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel 6400

  62,42 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Frederik VI's Hotel

  63,42 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  64,05 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Falster

  72,35 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster