Edsringen fra bronzealderhøjene ved Tryggelev Nor

Foto: Morten Gaustad

edsring

Fra højene findes der kun få fund – i en af de sløjfede fandt man i 1876 en stendynge.
Men i en grusgrav i Tryggelev Nor ikke langt fra højene blev der i 1960’erne fundet en helt speciel genstand fra bronzealderen. At fundet kom for en dag, var mest en tilfældighed – eller måske skyldtes det det danske skolevæsen.

I 1968 sad 12-årige Ann-Gitte Christensen sammen med sin klasse på Humble Centralskole og så en film om oldtiden. Blandt genstandene som blev vist, var forskellige smykker fra bronzealderen. Da en såkaldt edsring – en armring sandsynligvis brugt af mænd – dukkede op på skærmen, udbrød Ann-Gitte: »Sådan en har vi derhjemme!«

Den oldtidsinteresserede lærer, Gudrun Hansen, bad pigen om at tage den med i skole, så hun kunne vise den til Langelands Museums forstander, Hakon Berg. Da han fik den at se, var forbløffelsen stor.
Der var tale om en skinnende blank edsring i det reneste guld. Det viste sig at være pigens far, chauffør Thorkild Christensen, der havde fundet den i en grusgrav i Tryggelev Nor. Han havde syntes den var fin og taget den med hjem, men lagt den i en i en skuffe og glemt den. I tre år havde den så ligget og ventet på at blive fundet.

Vi kan læse historien om Ann-Gitte og ringen i lokalaviserne fra dengang.
De skrev også om det spørgsmål som interesserede de lokale mest: Ville det lille museum i Rudkøbing få lov til at udstille ringen som lån fra Nationalmuseet? Den var jo såkaldt danefæ, og skulle som sådan afleveres til Nationalmuseet. Det kedelige resultat blev at guldsmykket i første omgang skulle blive i København. Sikkerhedsforanstaltningerne på Langelands Museum levede ganske enkelt ikke op til kravene.

Stor var glæden derfor ti år senere da aviserne kunne berette at Nationalmuseet havde givet Langelands Museum lov til at udstille edsringen. En smilende museumsleder, Jørgen Skaarup, fortalte at det flotte smykke ville få en prominent plads i museets nye opstilling af bronzealdergenstande.

Edsring
Betegnelsen edsring er faktisk misvisende. Den stammer fra den store oldtidsforsker C. J. Thomsen som i 1830’erne mente at edsringene kunne dateres til jernalderen, og at de der var blevet brugt ved edsaflæggelser. Edsringe er fundet i og ved moser omkring rige bronzealderområder, hvor de kan være lagt ned i forbindelse med religiøse ritualer. De er også fundet i grave fra bronzealderen.

Edsringen fra Tryggelev Nor kan ses i Langelands Museums oldtidsudstilling på Jens Winthers Vej 12.


(Tekst & billeder fra: "Fortidsminder på Langeland", af Morten Gaustad)

Hoteller i nærheden af Edsringen fra bronzealderhøjene ved Tryggelev Nor

 • Hotel Faaborg Fjord Spa Konference

  32,89 km

  På Hotel Faaborg Fjord Spa & Konference er der tid til afslapning, luksus, frihed, kvalitetstid, kærlighed, hygge, sjov og gastronomiske eventyr. Her får du uforglemmelige øjeblikke, så du kan vende tilbage til hverdagen med gode minder og fornyet energi.

  Læs mere : Hotel Faaborg Fjord Spa Konference
 • Brobyværk Kro

  43,96 km

  Hvor landevejen mellem Odense og Faaborg krydser Odense Å, ligger Brobyværk Kro. Den idyllisk beliggende kro med åen i baghaven har århundredgamle traditioner for at tage godt imod gæster. Selvfølgelig er kroen gennem årene blevet moderniseret, men sjælen og hyggen er her stadig.

  Læs mere : Brobyværk Kro
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  50,4 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel
 • Hotel Knudsens Gaard

  53,81 km

  Hotel Knudsens Gaard i Odense lægger vægt på personlig service, høj kvalitet og en fredfyldt stemning. Den fulde opmærksomhed er på gæsterne, som skal kunne nyde et afslappet ophold i grønne omgivelser. Hotellets værelser har en hjemlig stemning og restauranten leverer fantastiske kulinariske oplevelser.

  Læs mere : Hotel Knudsens Gaard
 • Tornøes Hotel

  57,4 km

  Købstaden Kerteminde er indbegrebet af fynsk idyl med velbevarede små fiskerhuse og fine købmandsgårde. I hjertet af byen ligger Tornøes Hotel. Tornøes Hotel er atmosfære, charme, hygge, dejlige værelser, god mad og ikke mindst en fantastisk udsigt.

  Læs mere : Tornøes Hotel
 • Hotel 6400

  57,95 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Munkebo Kro

  59,02 km

  Mærk den hyggelige stemning på Munkebo Kro, der ligger lige ved vandet og med udsigt over Kertinge Nor. Her får du veltilberedte retter og kan tage på oplevelser i havnebyen Kerteminde og shopping i Fyns hovedstad Odense.

  Læs mere : Munkebo Kro
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  59,58 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Frederik VI's Hotel

  61,61 km

  Frederik VI’s Hotel har en perfekt beliggenhed, hvis du vil udforske Odense by eller Fyn med de mange seværdigheder, som f.eks. H.C. Andersens Hus og Den Fynske Landsby. Hjemme på hotellet venter restaurant, sanserum og motionsrum. Udenfor finder du egen park og et fint stisystem, så du kan nyde den skønne natur.

  Læs mere : Frederik VI's Hotel
 • Fjelsted Skov Hotel & Konference

  73,37 km

  Velkommen til Fjelsted Skov Hotel og Konference - et unikt tilflugtssted midt i naturen. Vi tilbyder en eksklusiv oplevelse, hvor ro og charme forenes med moderne komfort, omgivet af den betagende Fjelsted Skov. Det ideelle sted for både forretningsrejsende og feriegæster.

  Læs mere : Fjelsted Skov Hotel & Konference