Nord for Esrum Sø, omkranset af enge og skov og med indgang til Nationalpark Kongernes Nordsjælland, ligger Esrum Kloster, der i 1100-tallet var cistercienserordenens centrum i Danmark, og som senere fik stor betydning for den danske kongemagt.
Bag de røde mure gemmer sig en historie om magt og religion, men også om munkenes fordybelse og meditation. Til tonerne af tidebønnerne inviteres du ind i det allerhelligste – til munkenes bønner og messesang – til en sanselig og helt særlig oplevelse gennem lyd og lys.
Et lille paradis på jord
Klostrets have har udsigt ud over engene og byder blandt andet på den genskabte urtehave. Det er en moderne udgave af middelalderens haver, som med over 150 forskellige planter fortæller, hvordan munkene ønskede at skabe paradis på jord. Planterne blev brugt i husholdningen og til medicinske eller religiøse formål.
I dag bruges der stadig masser af friske urter i køkkenet i Møllecaféen, som har et lækkert og varieret menukort. Nyd frokosten eller en kop kaffe indenfor i den gamle møllegård, eller sid ude i den grønne caféhave.
Har børnene brug for at røre sig, så tag dem med på naturlegepladsen, hvor de kan lege sig ind i middelalderens børneunivers. I butikken frister Esrum Klosters egne produkter som øl, brændevin, honning, middelaldersennep og delikatesser fra andre klostre i Europa.
Det kan du opleve på klosteret
- Klosterbygningen – Bag de røde mure gemmer sig en historie om magt og religion, men også om munkenes fordybelse og meditation. Tag VR-brillerne på og oplev den digitale rejse gennem Augemented Reality, hvor man i begge oplevelser er med på en rejse til de forsvundne bygninger.
- Klosterhaven – Med over 200 planter demonstrerer haven ved Esrum Kloster, hvordan munkene ønskede at skabe Paradis på jord. Planterne blev brugt enten medicinsk eller af religiøse grunde. Haven er skiltet og fortæller historien om planterne i bedene.
- Klosteret i landskabet – Den røde murbygning er kun en enkelt tilbageværende længe fra Esrum Kloster. På oplevelsesruten kommer du rundt i landskabet omkring klosteret og får via skiltning og visualisering en fornemmelse af, hvor enormt komplekset var.
- Butikken – Her kan du gå på opdagelse i et stort udvalg af Esrum Klosters egne specialiteter, lokale produkter, samt produkter fra europæiske klostre.
- Møllecaféen – Spis frokosten på Møllecaféen, der bruger sæsonens råvarer og serverer så meget økologisk som muligt.
- Naturlegepladsen – En legeplads for børn og voksne, der opfordrer til bevægelse og er inspireret af middelalderen.
Events på klosteret
Esrum Kloster tilbyder unikke oplevelser året rundt og favner bredt, lige fra Ølfestival og pilgrimsvandringer til guidede ture, madoplevelser, julemarked og masser af børneaktiviteter i skolernes ferier. Hold øje med kalenderen på Esrum Klosters hjemmeside, som løbende bliver opdateret med arrangementer.
På rejse tilbage i tiden
I udstillingen ’Mennesket i klosteret’ tages du tilbage i tiden og bliver en del af det fællesskab, der dengang var på klostret. Bagefter er det tid til en virtual reality-rejse, der bringer dig rundt i de nu forsvundne klosterbygninger, gennem gange og korridorer, udenfor i den smukke fratergård og ind i den prægtige klosterkirke. Her kan du virkelig få en fornemmelse af, hvad tro var i middelalderen, hvad der var på spil, og hvorfor kirken blev så magtfuld.
Indgangsport til nationalparken
Klostret er en oplevelse i sig selv, men det er også et godt udgangspunkt for en gå-, cykel- eller vandretur i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.
Der findes adskillige afmærkede ruter fra klostret, fx cykelrute 48, der går forbi de nordsjællandske slotte, vandreruten Tisvildevejen og orienteringsruten i den nordlige del af Gribskov.
Tag på cykeltur fra Esrum Kloster
Med undgangspunkt fra Esrum Kloster kan du begive dig ud i området på tre forskellige cykelture. Oplev turen Top Træ, Fugleturen til Esrum Sø eller Store Dam og Væltningen.
Oplev også turen 3 museer og 1 cykel. Hop på cyklen og få tre store museumsoplevelser mens du nyder det nordsjællandske landskab. Oplev Munkeruphus, Rudolph Tegners Museum & Statuepark og Esrum Kloster på én gang. Læs mere om turen og køb din billet online.
Esrum Klosters historie
Esrum Kloster havde en stor betydning for Skandinavien i middelalderen. Klosteret blev indviet i 1151 af Cistercienserordenen (en katolsk orden) og havde datterklostre i Danmark, Tyskland og Polen.
Der gik ikke lang tid, før Esrum Kloster var den største jordbesidder i Nordsjælland. Munkene bad for de kristne og formidlede blandt andet viden om medicin og planter.
Men under reformationen i 1500-tallet blev klosteret opløst og bygningerne revet ned. En større renovering i 1996 førte til, at Esrum Kloster i 1997 blev åbnet for publikum. Få mere at vide om Esrum Klosters historie.
Praktisk information
- Åbnet Tirsdag-søndag kl. 10.00-16.00
- Udvidet åbningstid om sommeren fra 26. juni - 15. september k. 10-17
- Guidet tur på dansk hver lørdag og søndag k. 11.30 og 14.30.
- Du kan køre i bil til Esrum Kloster og parkere på parkeringspladsen ved Møllegården. Det er også muligt at tage med bussen 390R fra Helsingør. Derudover går Tisvildevejen gennem Esrum Kloster.
- Besøg Esrum Kloster – Entré, åbningstider og kørselsvejledning.