Esrum Kloster & Møllegaard - Oplev historiens magi og naturskønne omgivelser

Foto: Tine Uffelmann

Esrum Kloster & Møllegaard

Foto: Daniel Villadsen

Esrum Kloster & Møllegaard

Foto: Daniel Villadsen

Esrum kloster

Nord for Esrum Sø, omkranset af enge og skov og med indgang til Nationalpark Kongernes Nordsjælland, ligger Esrum Kloster, der i 1100-tallet var cistercienserordenens centrum i Danmark, og som senere fik stor betydning for den danske kongemagt.

Bag de røde mure gemmer sig en historie om magt og religion, men også om munkenes fordybelse og meditation. Til tonerne af tidebønnerne inviteres du ind i det allerhelligste – til munkenes bønner og messesang – til en sanselig og helt særlig oplevelse gennem lyd og lys.

Et lille paradis på jord

Klostrets have har udsigt ud over engene og byder blandt andet på den genskabte urtehave. Det er en moderne udgave af middelalderens haver, som med over 150 forskellige planter fortæller, hvordan munkene ønskede at skabe paradis på jord. Planterne blev brugt i husholdningen og til medicinske eller religiøse formål.

I dag bruges der stadig masser af friske urter i køkkenet i Møllecaféen, som har et lækkert og varieret menukort. Nyd frokosten eller en kop kaffe indenfor i den gamle møllegård, eller sid ude i den grønne caféhave.

Har børnene brug for at røre sig, så tag dem med på naturlegepladsen, hvor de kan lege sig ind i middelalderens børneunivers. I klosterbutikken frister Esrum Klosters egne produkter som øl, brændevin, honning, middelaldersennep og delikatesser fra andre klostre i Europa.

Det kan du opleve på klosteret

 • Klosterbygningen – Bag de røde mure gemmer sig en historie om magt og religion, men også om munkenes fordybelse og meditation. Tag VR-brillerne på og oplev den digitale rejse gennem Augemented Reality, hvor man i begge oplevelser er med på en rejse til de forsvundne bygninger.
 • Klosterhaven – Med over 200 planter demonstrerer haven ved Esrum Kloster, hvordan munkene ønskede at skabe Paradis på jord. Planterne blev brugt enten medicinsk eller af religiøse grunde. Haven er skiltet og fortæller historien om planterne i bedene.
 • Klosteret i landskabet – Den røde murbygning er kun en enkelt tilbageværende længe fra Esrum Kloster. På oplevelsesruten kommer du rundt i landskabet omkring klosteret og får via skiltning og visualisering en fornemmelse af, hvor enormt komplekset var.
 • Klosterbutikken – Her kan du gå på opdagelse i et stort udvalg af Esrum Klosters egne specialiteter, lokale produkter, samt produkter fra europæiske klostre. 
 • Møllecaféen – Spis frokosten på Møllecaféen, der bruger sæsonens råvarer og serverer så meget økologisk som muligt.
 • Naturlegepladsen – En legeplads for børn og voksne, der opfordrer til bevægelse og er inspireret af middelalderen.

Events på klosteret

Esrum Kloster tilbyder unikke oplevelser året rundt og favner bredt, lige fra Ølfestival og pilgrimsvandringer til guidede ture, madoplevelser, julemarked og masser af børneaktiviteter i skolernes ferier. Hold øje med kalenderen på Esrum Klosters hjemmeside, som løbende bliver opdateret med arrangementer.

På rejse tilbage i tiden

I udstillingen ’Mennesket i klosteret’ tages du tilbage i tiden og bliver en del af det fællesskab, der dengang var på klostret. Bagefter er det tid til en virtual reality-rejse, der bringer dig rundt i de nu forsvundne klosterbygninger, gennem gange og korridorer, udenfor i den smukke fratergård og ind i den prægtige klosterkirke. Her kan du virkelig få en fornemmelse af, hvad tro var i middelalderen, hvad der var på spil, og hvorfor kirken blev så magtfuld.

Indgangsport til nationalparken

Klostret er en oplevelse i sig selv, men det er også et godt udgangspunkt for en gå-, cykel- eller vandretur i Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Der findes adskillige afmærkede ruter fra klostret, fx cykelrute 48, der går forbi de nordsjællandske slotte, vandreruten Tisvildevejen og orienteringsruten i den nordlige del af Gribskov.

Tag på cykeltur fra Esrum Kloster

Med undgangspunkt fra Esrum Kloster kan du begive dig ud i området på tre forskellige cykelture. Oplev turen Top Træ, Fugleturen til Esrum Sø eller Store Dam og Væltningen.

Oplev også turen 3 museer og 1 cykel. Hop på cyklen og få tre store museumsoplevelser mens du nyder det nordsjællandske landskab. Oplev Munkeruphus, Rudolph Tegners Museum & Statuepark og Esrum Kloster på én gang. Læs mere om turen og køb din billet online.

Esrum Klosters historie

Esrum Kloster havde en stor betydning for Skandinavien i middelalderen. Klosteret blev indviet i 1151 af Cistercienserordenen (en katolsk orden) og havde datterklostre i Danmark, Tyskland og Polen.

Der gik ikke lang tid, før Esrum Kloster var den største jordbesidder i Nordsjælland. Munkene bad for de kristne og formidlede blandt andet viden om medicin og planter.  

Men under reformationen i 1500-tallet blev klosteret opløst og bygningerne revet ned. En større renovering i 1996 førte til, at Esrum Kloster i 1997 blev åbnet for publikum. Få mere at vide om Esrum Klosters historie.

Praktisk information

Hoteller i nærheden af Esrum Kloster & Møllegaard - Oplev historiens magi og naturskønne omgivelser

 • Hotel Gilleleje Strand

  9,79 km

  Hotel Gilleleje Strand er et traditionsrigt badehotel fra 1896, som i dag er totalt nyrenoveret. Hotellets 25 værelser er forskellige, men fælles for dem er den pragtfulde beliggenhed: Du bor midt i Gilleleje – og samtidig kun et stenkast fra fiskerihavnens maritime atmosfære og byens yndede badestrand.

  Læs mere : Hotel Gilleleje Strand
 • Marienlyst Strandhotel

  14,13 km

  Marienlyst Strandhotel er et flot hotel helt ud til vandet og med lækre spafaciliteter. Derudover er restauranten Brasserie 1861, bar, lounge, strandspa, casino og store terrasser direkte ud til Øresund med privat strand også noget, hotellet er kendt for. Det ligger tæt på Kronborg Slot og Louisiana.

  Læs mere : Marienlyst Strandhotel
 • Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel

  14,96 km

  Hotellet er omgivet af imponerende skove, smukke søer og sportsruter, der giver dig en naturskøn oplevelse. Byen og naturen har været en kilde til inspiration for hotellet, der har skabt en charmerende lille landsby med sine snoede alléer, frodige planter og en indbydende atmosfære.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hillerød - SDH Partner Hotel
 • Skjalm Hvide Hotel

  27,46 km

  Skjalm Hvide Hotel ligger centralt i Nordsjælland. Som gæst er du tæt på seværdigheder i både København og Nordsjælland, hotellet er et ideelt udgangspunkt for udflugter og gode oplevelser. De dejlige omgivelser og nyrenoverede, smagfulde værelser indbyder til afslapning og her er rig mulighed for at lade op.

  Læs mere : Skjalm Hvide Hotel
 • Skovshoved Hotel

  34,91 km

  Det hyggelige familiedrevet badehotel, der er blevet kåret til et af verdens mest ”hippe” hoteller, er elsket af gæster fra hele verden. De kommer for at nyde den smukke beliggenhed, udsigten over Øresund og naturligvis den gode mad, samtidig med at hovedstadens mange oplevelser er inden for behagelig rækkevidde.

  Læs mere : Skovshoved Hotel
 • Hotel Astoria - SDH Partner Hotel

  43,22 km

  Hvis du ønsker en central beliggenhed i hjertet af København, kan du med tryghed vælge at overnatte på Hotel Astoria. Hotellet ligger kun få minutters gang fra attraktioner som Tivoli, fremragende restauranter, hyggelige caféer, Strøget og mange andre fantastiske oplevelser.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Astoria - SDH Partner Hotel
 • The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel

  43,26 km

  Hotellet er et luksuriøst tilbud i hjertet af København, der giver dig mulighed for trygt at overnatte, mens du udforsker den pulserende by.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : The Huxley Copenhagen - SDH Partner Hotel
 • Hotel Hebron - SDH Partner Hotel

  43,26 km

  Dette centralt beliggende hotel i København ligger kun få minutter fra den smukke Tivoli forlystelsespark og "Strøget", der er Europas længste gågade.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Hebron - SDH Partner Hotel
 • Absalon Hotel

  43,43 km

  Et unikt, moderne og klassisk hotel på Vesterbro midt i København. De dejlige værelser er indrettet med det internationale designmærke Designers Guild. Nye og smukt indrettede badeværelser. Slap af og planlæg din dag i den hyggelige lobby lounge og nyd forfriskninger fra Absalon Bar.

  Læs mere : Absalon Hotel
 • Taastrup Park Hotel

  44,08 km

  Taastrup Park Hotel er centralt placeret mellem Roskilde og København og tæt på motorvejen. Hotellet har egen gratis p-plads og ligger kun 2 min. gang fra Taastrups Station, restauranter og butikker. De komfortable værelser og den lækre morgenbuffet gør, at hotellet har mange glade stamgæster.

  Læs mere : Taastrup Park Hotel