Fredericias byporte

Foto: Malik Skydsgaard

fredericia---volden--28-edited-nørre_port

Foto: Destination Trekantområdet – VisitFredericia

Prinsens_port4

Foto: Destination Trekantområdet – VisitFredericia

prinsens_port2

Forbindelsen mellem midtby og opland

Fredericia Vold har seks åbninger, der forbinder Fredericias midtby med oplandet, men kun ved tre af dem er der etableret reelle porte: Danmarks Port, Prinsens Port og Nørre Port.

I det nordøstlige hjørne af volden findes Kongens Port, der tidligere bestod af en træport, men som i dag blot er en gennembrydning af volden.

Passagen ved Sjællandsgade og Prangervej i Voldens sydvestlige hjørne er udgravet i 1918 for at skabe endnu et gennemgangspunkt i voldanlægget, men her opførtes aldrig en port.

Ved Holstensvej langs havnen ligger voldens sydvestlige endepunkt, hvor volden er gennembrudt af både vej og jernbanespor til den tidligere banegård. 

Prinsens Port

Prinsens Port er den ældste af portene og kan i sin nuværende udformning dateres tilbage til 1753. Da den gule grundmurede port blev opført i 1753, erstattede den en tidligere port konstrueret i træ.

Prinsens Port blev tegnet af officer og militærarkitekt Samuel Christoph Gedde. 

Nørre Port og Danmarks Port

Nørre Port er voldanlæggets næstyngste port og opført i 1922. Porten er bygget i nyklassicistisk stil og tegnet af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen.

Danmarks Port, som er den yngste Voldens porte, er fra 1924 og ligeledes tegnet i nyklassicistisk stil af arkitekt Oscar Gundlach-Pedersen.

Ud over at Nørre Port og Danmarks Port er grundlagt med afsæt i samme arkitektoniske stil og af samme arkitekt, kan der også udseendesmæssigt ses tydelige paralleller i hvælvingens runde form samt de to mindre, separate hvælvinger til fodgængere, som symmetrisk flankerer hovedpassagen på hver side.

Nørre Port er dog en lukket port, mens Danmarks Port er uden "loft" og i stedet består af fritstående mure med søjlehvælvinger.

 

Se, hvad andre deler på Instagram

#fredericiavold #visitfredericia 

Hoteller i nærheden af Fredericias byporte

 • Bov Kro

  6163,02 km

  Bov Kro kombinerer på fornemste vis historisk atmosfære og moderne komfort. Kroens restaurant byder på traditionelle og nye nordiske gastronomiske oplevelser. De kulinariske lækkerier kreeres i et moderne køkken hvor der også bliver bagt og syltet. Kroen er et godt udgangspunkt for ture i grænselandet og til Flensborg.

  Læs mere : Bov Kro
 • Hotel Tønderhus

  6166,91 km

  I centrum af Marskens hovedstad ligger Hotel Tønderhus. Én af hotellets stolte traditioner er at kræse om gæsterne fra første færd. I den hyggelige restaurant serveres velvære med et glimt i øjet. Tønder er et naturligt udgangspunkt for store oplevelser, f.eks. Sort Sol i det barske marskland.

  Læs mere : Hotel Tønderhus
 • Benniksgaard Hotel

  6169,43 km

  Beliggenheden på det højeste punkt ved Flensborg Fjord fås ikke smukkere, og nærmeste nabo er Benniksgaard Golfbane. Den gamle slægtsgård har gennemgået en fuldstændig og meget smagfuld renovering i rustik stil. Med inspiration fra det sønderjyske køkken og med ingredienser fra de lokale leverandører, tilbereder kokkene menuen efter sæsonens bedste råvarer.

  Læs mere : Benniksgaard Hotel
 • Abild Kro & Hotel

  6171,99 km

  Bo i naturskønne omgivelser på Abild Kro & Hotel, der ligger i Sønderjylland, midt i marsken og tæt på den tyske grænse. Oplev fænomenet Sort Sol eller den skønne natur ved Vadehavet. Glæd dig til at blive kræset om og få fantastisk service fra personalet.

  Læs mere : Abild Kro & Hotel
 • Hotel 6400

  6175,39 km

  På Hotel 6400 i Sønderborg lægges der vægt på det helt centrale ved at bo på hotel: en god seng og en gedigen, så vidt muligt økologisk morgenmad. Her har du en perfekt base, når du vil opleve Sønderjyllands mange seværdigheder og stifte bekendtskab med områdets særlige kultur og historie.

  Læs mere : Hotel 6400
 • Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel

  6175,48 km

  Hotel Sønderborg Strand er perfekt placeret ved stranden og omgivet af naturskønne og historiske omgivelser, kun 250 meter fra centrum af Sønderborg.
  Hotellet er en del af alliancen med BWH Hotels - The Hotel Alliance.

  Læs mere : Hotel Sønderborg Strand - SDH Partner Hotel
 • Hotel Rode-Kro

  6187,72 km

  Hotel Røde-Kro er et familiedrevet hotel, som ligger centralt, tæt ved storbyen Aabenraa. Der sættes stor  fokus på hygge og den gode stemning, men med en professionel tilgang. Placeringen giver mulighed for at man kan gå nogle smukke ture. Her er blandt andet Gendarmstien langs kysten eller den smukke Søgård Skov.

  Læs mere : Hotel Rode-Kro
 • Agerskov Kro

  6191,6 km

  Midt i Sønderjylland ligger Agerskov Kro og Hotel. De gamle bygninger er moderniseret med respekt for den oprindelige stemning og atmosfære. Kroen er udvidet med store tiltalende værelser. Kromanden selv står i køkkenet med sin stab af kokke, og her fremstilles retter, der tilfredsstiller selv den mest forvente gane.

  Læs mere : Agerskov Kro
 • Hotel Falster

  6192,27 km

  Hotel Falster er et hjemligt hotel, der siden starten i 1986 har været familiedrevent. Det betyder, at gæsterne ikke blot føler sig velkomne; de føler sig hjemme. Hotellet ligger i Nykøbing, der er hovedbyen på Falster. Her har du et oplagt udgangspunkt for en ferie eller et weekendophold på Sydhavsøerne.

  Læs mere : Hotel Falster
 • Det Nye Bandholm Badehotel

  6192,35 km

  Det nye Bandholm Badehotel giver dig ro til fordybelse, nærvær og smukke omgivelser. Gå på opdagelse i de smukke lokaler som er over 300 år gamle, men nyrenoverede med øje for detaljen samt smagfuld og komfortabel indretning.

  Læs mere : Det Nye Bandholm Badehotel