Geopark: Gamle Hestehaves bronzealderhøje

Gå i historiens spor

De dansede iklædt snorskørter til lyden af ​​lokkerne, fortalte historier om solen, der rejser hen over himlen, og ofrede gamle genstande til guderne.

I skovene øst for Svendborg, Gamle Hestehave, Stevneskov og Hallindskov, der ligger på en bølgende kasseslette fra den unge baltiske istid, er der mange spor efter de religiøse ritualer fra bronzealderen. Mest iøjnefaldende er de 23 synlige gravhøje, der blev rejst i perioden mellem 1800 og 1000 f.Kr. De døde blev begravet i disse grave i egetræskister med personlige ejendele såsom smykker og våben.

Men enestående i Gamle Hestehave har de også fundet spor af to andre religiøse ritualer. Den første er en sten med helleristninger. Det lokale øgenavn for stenen er Æbleskive-stenen på grund af dens 105 runde fordybninger. (En æbleskive er en dansk doughnut-lignende wienerbrød lavet af en flydende pandekagedej og derefter kogt i en speciel gryde med dybe runde fordybninger). Disse fordybninger på stenen kaldes skåltegn, og de er en af ​​de mest almindelige typer helleristninger i Danmark. Deres nøjagtige brug er stadig en gåde, men falder klart inden for bronzealderens religiøse sfære.

Det andet spor er ikke synligt i dag, dog engang i ældre bronzealder blev et seletøj til en hest ofret. Selen bestod af 25 runde plader af bronze med oprindelse i Centraleuropa.

Men det var ikke kun i ældre bronzealder, at Gamle Hestehave blev brugt til begravelser. Området blev allerede brugt til begravelser i den sene del af yngre stenalder. I en kiste lavet af flade sten, en såkaldt cist, fandt man to skeletter i hvert sit kammer. De var dog ikke de første i cisten, da udgravningen afslørede, at de, der blev begravet tidligere, blot var blevet skubbet til siden for at give plads til de nye. Dette er ikke et ukendt fænomen, når man ser på andre cister eller endda de tidligere dysser og ganggrave fra yngre stenalder.

Opdateret af:
VisitLangeland visit@langelandkommune.dk
VisitLangeland

  • Geopark: Gamle Hestehaves bronzealderhøje

  • 5700 Svendborg
  • Tlf. (+45)